Even kennismaken: 7 weetjes over AE Kifisia

28 juli 2023

De tegenstander van de ingelaste oefenpartij van vanmiddag (vrijdag) onder de loep.

AE Kifisia is de vijfde tegenstander die FC Utrecht in de voorbereiding van seizoen 2023/2024 treft. En van alle profteams waarmee de Domstedelingen sparren misschien ook wel de minst bekende. De hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking.

AE Kifisia is opgericht in 2012. De club is het resultaat van een samensmelting van AO Kifisia en AOK Elpidoforos. Het idee achter de fusie: de krachten bundelen, om de regio Kifisia zodoende een sterkere, meer competitieve club te bieden.

Of dat is gelukt? Een kort, duidelijk antwoord: Jazeker! AE Kifisia heeft de Griekse voetbalpiramide in rap tempo beklommen en debuteert dit seizoen op het hoogste niveau: in de Super League 1.

Het zal weinigen verbazen: AE Kifisia komt uit Kifisia. Dat is een voorstadje van Athene, dat ten noorden van de hoofdstad van Griekenland ligt. Er wonen zo’n 70.000 mensen in Kifisia. De stad, en in het bijzonder uiteraard de voetballiefhebbers die er wonen, is in rep en roer nu de plaatselijke voetbaltrots deze jaargang voor het eerst uitkomt in de Super League 1.

Om ervoor te zorgen dat AE Kifisia goed beslagen ten ijs komt in de hoogste divisie, zijn de voorbije tijd door de club de nodige versterkingen aangetrokken. Wat te denken van IJslands international Ögmundur Kristinsson (een keeper met een verleden bij Excelsior), Kroatisch jeugdinternational Luka Capan, Oostenrijks jeugdinternational Emanuel Sakic, de Franse Portugees Fabien Antunes en Servisch international Ognjen Ozegovic. Een andere AE Kifisia-speler die wellicht een lampje doet branden: Dylan Seys. Die Belgische aanvaller speelde in het verleden voor onder meer FC Twente, RKC Waalwijk, Excelsior en Helmond Sport.

Over bekende namen gesproken: wat te denken van die van de trainer van de Grieken: Yannis Anastasiou. Als spits maakte hij op de Nederlandse velden furore namens onder meer Roda JC, Ajax en FC Omniworld en als trainer is hij deze zomer aan de slag gegaan bij de sparringspartner van FC Utrecht.

In Stadion Zirinio legde AE Kifisia de voorbije jaren het fundament onder de promotie naar de Super League 1. Dat stadion heeft een capaciteit van 1.050. Voor de wedstrijden op het hoogste niveau verkast de club nu naar het Rizoupoli Stadion. Dat is een stuk groter en biedt plek aan zo’n 14.000 supporters. Stadion Zirinio is met ingang van deze zomer de trainingsaccommodatie geworden van AE Kifisia.

Op 19 augustus is de debuutwedstrijd van AE Kifisia in de Super League 1. Die dag reist de ploeg van Anastasiou af naar Ioannina voor een duel met PAS Giannina en een week later is er opnieuw een uitpartij ingepland: in Thessaloniki tegen PAOK. Op 2 september is de eerste thuiswedstrijd van AE Kifisia in de Super League 1, tegen Atromitos, een feit.

Foto: AE Kifisia