5 - 5

Knotsgek gelijkspel in Alkmaar: 5-5!

FC Utrecht en AZ maakten er vanavond een spektakelstuk van in het AFAS Stadion. Tien keer werd er gescoord, twee spelers voltooiden een hattrick. En beide ploegen hebben een punt geoogst: 5-5!

Liveblog laatst geupdate om:
29-01-2023 om 00.26

'Trots op hoe de jongens moed hebben getoond'

0.26 uur

De mensen in het AFAS Stadion moesten echt even goed kijken. Het klopt. Er staat een 5-5 eindstand op het scorebord. Na afloop van dit bizarre duel stond Hoofdtrainer Michael Silberbauer voor de camera om zijn nabeschouwing te geven.

Douvikas ook in rijtje met Willaarts

23.29 uur

Nog een weetje over Tasos Douvikas!

De Griek noteerde vanavond zijn tweede hattrick van dit seizoen – in het uitduel met Fortuna Sittard scoorde hij ook al drie keer – en is daarmee de tweede speler van FC Utrecht die namens de Utrechters meer dan één hattrick maakt in een jaargang.

Erik Willaarts ging hem voor in het seizoen 1986/1987. Willaarts was toen zelfs goed voor drie hattricks in één jaargang.  

Douvikas evenaart Van Loen

23.25 uur

Tasos Douvikas was vanavond bij alle vijf de doelpunten van FC Utrecht rechtstreeks betrokken. De international van Griekenland scoorde er drie en bereidde er twee voor.

De vorige speler van FC Utrecht die bij vijf goals in één wedstrijd was betrokken, was John van Loen. Hij maakte op 26 april 1987 vier doelpunten en bereidde één treffer voor in de 7-1 overwinning van FC Utrecht op SC Veendam.

Tasos aan kop! 📈

23.22 uur

De topscorer van de Eredivisie op dit moment?

Tasos Douvikas!

De Griek maakte vanavond zijn achtste, negende en tiende doelpunt van dit seizoen. Vangelis Pavlidis (AZ) en Xavi Simons (PSV) zitten hem op de hielen, met negen treffers. Dat aantal goals heeft Cody Gakpo van PSV ook achter zijn naam staan; maar hij is inmiddels verkast naar Liverpool en maakt deze jaargang dus geen Eredivisiegoals meer.

Even bijkomen...

23.12 uur

Zinderend, dat was AZ - FC Utrecht. Een wedstrijd die alle kanten opging, en weer terug. En uiteindelijk eindigde in een gelijkspel. Dat is een prima weerspiegeling van de krachtsverhoudingen, zo kun je stellen als je naar de statistieken kijkt die bij de 5-5 van vanavond horen:

Wat een wedstrijd!

23.03 uur

'Reclame voor het voetbal', klinkt het in de persruimte van het AFAS Stadion over deze memorabele wedstrijd. 'Smullen', dat woord valt ook. 'Spektakelstuk.' Het zijn allemaal termen die passen bij één van de meest doelpuntrijke wedstrijden van de laatste tijd. 

Wat hebben FC Utrecht en AZ er vanavond een voetbalshow van gemaakt!

En bij zo'n dijk van een pot horen natuurlijk ook karakteristieken. Als het over AZ - FC Utrecht zal gaan, in de toekomst, dan kan het niet anders of het gaat ook over die ene wedstrijd van zaterdag 28 januari 2023. En dan gaat het ook over hattrick-helden Tasos Douvikas en Vangelis Pavlidis, en over alle andere spelers die er mede voor zorgden dat dit buitengewone duel in 5-5 eindigde.

AZ - FC Utrecht 5-5 (3-3)
12. Tasos Douvikas 0-1
16. Tasos Douvikas 0-2
20. Maxim Dekker 1-2
30. Vangelis Pavlidis 2-2
34. Vangelis Pavlidis 3-2
40. Nick Viergever 3-3
65. Tasos Douvikas 3-4
70. Mees de Wit 4-4
78. Vangelis Pavlidis 5-4
80. Sander van de Streek 5-5

Gele kaarten: Nick Viergever (FC Utrecht).

Toeschouwers: 16.765.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.

Opstelling AZ:
Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Maxim Dekker (44. Zinho Vanheusden), Milos Kerkez (60. Mees de Wit); Tijjani Reijnders, Jordy Clasie, Djordje Mihailovic (60. Yusuf Barasi); Jens Odgaard (89. Myron van Brederode), Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson.

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Sean Klaiber (84. Hidde ter Avest), Mike van der Hoorn, Modibo Sagnan, Nick Viergever; Can Bozdogan, Jens Toornstra, Sander van de Streek; Taylor Booth, Tasos Douvikas, Othmane Boussaid (80. Derensili Sanches Fernandes).

AFGELOPEN!

90

Eén van de meest opzienbarende wedstrijden van de laatste jaren is afgelopen. De eindstand van dik negentig minuten passievol voetbal in Alkmaar: AZ 5-5 FC Utrecht.

Wat. Een. WEDSTRIJD!

🟨 Viergever op de bon

90

De eerste gele kaart van de avond is een feit. Nick Viergever moet ingrijpen na balverlies van een teamgenoot op het middenveld. De captain incasseert geel.

🔃 AZ wisselt

89

Nog een wissel bij AZ, vlak voor het verstrijken van de negentig minuten. Myron van Brederode vervangt Jens Odgaard.

🔃 Wissels

84

Vervangingen bij FC Utrecht, waar Derensili Sanches Fernandes zijn debuut in de Eredivisie maakt als vervanger van Othmane Boussaid.

En ook Hidde ter Avest komt in de ploeg. Hij lost Sean Klaiber af.

⚽️ 5-5!

80

VIJF - VIJF!

Sander van de Streek kleunt er vol in, en dat moet ook wel om de bal te kunnen koppen. En dat lukt de Barnevelder! Hij raakt geblesseerd, maar maakt wel de 5-5! 

Wat een wedstrijd...!

⚽️ 5-4...

78

AZ neemt de leiding. Vangelis Pavlidis maakt zijn hattrick compleet: 5-4 voor de Noord-Hollanders.

Aluminium

73

Bijna de negende goal van de avond! Wat scheelt het? Centimeters, een decimeter hooguit! Mike van der Hoorn kopt de bal op de paal!

⚽️ 4-4...

70

AZ komt op gelijke hoogte. Mees de Wit kan van dichtbij schieten: 4-4.

⚽️ GOAAAAL! 3-4!

65

FC Utrecht gaat weer aan de leiding in Alkmaar!

Tasos Douvikas, hij doet het. Wéér hij! De Griek maakt z'n derde van de avond, en schiet FC Utrecht naar een 3-4 voorsprong tegen AZ! 

🔃 Dubbele wissel

60

Twee vervangingen bij AZ.

Yusuf Barasi en Mees de Wit worden in de Alkmaarse ploeg gebracht als vervangers van Djordje Mihailovic en Milos Kerkez.

Doelpunt afgekeurd

56

Tasos Douvikas lijkt even z'n derde treffer van de avond te maken. Het arbitrale kwartet in het AFAS Stadion keurt 'm goed, maar videoscheidsrechter Bas Nijhuis bekijkt de beelden en constateert buitenspel. En dus gaat er een streep door het doelpunt. 

Kansen over en weer

55

Het spel golft op en neer nu.

FC Utrecht valt aan, na een slordige pass van AZ'er Mathew Ryan. Othmane Boussaid probeert het vanuit een moeilijke positie: schot geblokt. Daarna breekt AZ direct uit en krijgt Jens Odgaard een mogelijkheid. Harde poeier, net naast.

Douvikas haalt uit

54

Een knappe poging van Tasos Douvikas!

De Griek probeert het vanaf een meter of 20. Hard schot, goed geplaatst ook. Maar de goalie van AZ laat zich niet verrassen en keert de inzet.

De tweede helft is begonnen!

46

Riemen vast: de tweede helft is van start!

Geen wissels doorgevoerd door Pascal Jansen en Michael Silberbauer; de 22 voetballers die de eerste helft eindigden, beginnen ook aan het tweede part. 

Zes goals in een helft 📊

45

AZ - FC Utrecht is de eerste Eredivisiewedstrijd waarin beide teams in de eerste helft drie doelpunten hebben gemaakt sinds NEC - FC Twente in 2009.

Wat een knotsgekke eerste 45 minuten van de match, zeg!

RUST: 3-3

45

Zo, even op adem komen zeg!

Zes doelpunten in de eerste 45 minuten van AZ - FC Utrecht, en de goals zijn eerlijk verdeeld over beide teams: 3-3.

🔃 Wissel

44

AZ wisselt noodgedwongen. Maxim Dekker verlaat geblesseerd het veld en wordt vervangen door Zinho Vanheusden

⚽️ JA! 3-3!

40

Het regent doelpunten in Alkmaar vanavond!

3-3!

FC Utrecht toont karakter hier! Aanvoerder Nick Viergever, tegen z'n oude club nota bene, zorgt voor de gelijkmaker!

3-2...

34

Opnieuw doet Vangelis Pavlidis FC Utrecht pijn. De Griek schiet snoeihard raak: 3-2 voor AZ.

Het staat weer gelijk

30

De stand is weer in balans: Vangelis Pavlidis maakt er 2-2 van. Hij passeert in twee instanties Vasilis Barkas.

Drie van de vier doelpunten vanavond zijn van Griekse makelij. Niet helemaal toeval: er staan vier Grieken op het veld. Het is voor het eerst dat vier spelers uit Griekenland in een Eredivisiewedstrijd op het veld staan.

Wat een openingsfase...

27

... En gelukkig hebben we de foto's nog! 

⚽️ AZ doet wat terug

20

Van dichtbij werkt Maxim Dekker de bal achter Vasilis Barkas. AZ doet wat terug: 1-2.

Wat een knotsgekke openingsfase, hier in het AFAS Stadion.

⚽️ WEER RAAK!

16

Ja! 0-2!

Wat een start voor FC Utrecht, hier in Alkmaar!

Opnieuw een snelle aanval over rechts, en deze keer eindigt de bal via Taylor Booth en Can Bozdogan voor de voeten van Tasos Douvikas, die opnieuw trefzeker is. De Griek maakt er met zijn negende doelpunt van dit seizoen 0-2 van. Douvikas evenaart daarmee zijn aantal gescoorde goals van de afgelopen jaargang. 

Wauw, wat een begin!

⚽️ GOOAAAAAALLL!!

12

En nu is het wél raak!

Taylor Booth breekt door over de rechterflank, na een goede, soepele en snelle aanval van FC Utrecht. Na een voorzet van de Amerikaan komt de bal voor de voeten van Tasos Douvikas, die afrondt: 0-1 voor FC Utrecht!

Bozdogan bijna!

7

En nu is het Can Bozdogan die een kans krijgt! De middenvelder rukt op met de bal aan de voet, schiet en ziet zijn inzet gekeerd door Mathew Ryan, de sluitpost die AZ onlangs heeft versterkt.

Eerste kansen

5

De eerste kansen zijn er al snel, hier in het AFAS Stadion.

Tasos Douvikas zorgt voor het eerste gevaar. Zijn schot gaat over. Aan de andere kant ontsnapt Jesper Karlsson aan de Utrechtse aandacht. Zijn schot wordt gekeerd door Vasilis Barkas.

De bal rolt in Alkmaar!

3

Na een sfeervolle opkomst van de spelers is de wedstrijd AZ - FC Utrecht begonnen. 

FC Utrecht is in de volgende formatie aan de wedstrijd gestart:

Aftrap komt in zicht

20.41 uur

De aftrap van de wedstrijd komt in zicht. Het AFAS Stadion stroomt langzaam maar zeker vol met publiek, in het uitvak is de sfeer al opperbest.

En op het veld? Daar is ook de ploeg van FC Utrecht inmiddels aan de warming-up bezig. Een fotoalbum: 

Barkas aan warming-up begonnen

20.28 uur

De eerste FC Utrecht'er die aan de warming-up is begonnen: Vasilis Barkas.

Ook Barkas is international van Griekenland - net als zijn teamgenoot Tasos Douvikas en AZ'ers Pantelis Hatzidiakos en Vangelis Pavlidis. 

De elf van AZ 📋

20.17 uur

Ook de opstelling van AZ is inmiddels bekend. De volgende elf spelers staan namens de Alkmaarders aan de aftrap vanavond: Mathew Ryan, Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Milos Kerkez, Tijjani Reijnders, Jens Odgaard, Jordy Clasie, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson, Djordje Mihailovic, Maxim Dekker.

FC Utrecht’s Tasos Douvikas speelt vanavond dus tegen onder anderen Hatzidiakos en Pavlidis; twee voetballers met wie hij ook regelmatig samenspeelt in de nationale ploeg van Griekenland.

Daar zijn de spelers! 📸

20.03 uur

De selectie van FC Utrecht is gearriveerd in Alkmaar. Onder de mensen die de spelersbus van de Utrechters verwelkomde: onze fotograaf. Hij legde de aankomst van de spelers vast: 

Klaiber terug in de basis

19.33 uur

De opstelling van FC Utrecht is bekend!

Ten opzichte van de 1-0 overwinning van afgelopen woensdag op Excelsior één wijziging in de Utrechtse basiself: Sean Klaiber begint, in plaats van Hidde ter Avest.

Jens Toornstra gaat vanavond zijn 400ste wedstrijd in de Eredivisie spelen. Hij wordt de 49ste speler in de geschiedenis van de Eredivisie die deze bijzondere mijlpaal bereikt.

Nog even rondkijken 👀

19.23 uur

De spelersbus van FC Utrecht nadert Alkmaar. Voordat de selectie van de Utrechtse FC arriveert, nog even een rondje door het AFAS Stadion:

FC Utrecht op 28 januari 📊

19.04 uur

Pas in 1990 kwam FC Utrecht voor het eerst in actie op 28 januari. Tegen HFC Haarlem werd het toen 0-0. In 2004 volgde de volgende match op deze datum en ook toen lukte het niet om te scoren: 0-1 tegen RBC Roosendaal.

Ook de duels op 28 januari in 2012 (2-0 uit tegen sc Heerenveen) en 2016 (1-0 uit tegen Roda JC Kerkrade) gingen verloren zonder dat FC Utrecht het lukte een doelpunt te maken.

Daarin slaagde de ploeg wél op 28 januari 2017, in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Al was het ook toen geen FC Utrecht’er die het net vond; een eigen treffer van Xandro Schenk leverde toen een zege op: 0-1.

De meest recente 28 januari-pot werd gespeeld in 2018. FC Utrecht – Ajax eindigde toen in 0-0 en bij velen is van die dag vooral de rode kaart blijven hangen die Lukas Görtler kreeg, nadat de aanvaller van FC Utrecht al was gewisseld en op de bank zat.

Hier moet het vanavond gebeuren 📸

18.39 uur

Het mediateam van FC Utrecht is gearriveerd in Alkmaar, waar het AFAS Stadion in gereedheid wordt gebracht voor de wedstrijd van vanavond.

Alvast een eerste kijkje achter de Alkmaarse schermen:

Ramzi, Koevermans, Cziommer en vele anderen

17.35 uur

Spelers die in de Eredivisie hebben gespeeld voor FC Utrecht en AZ: het zijn er behoorlijk wat.

Wat te denken van Adil Ramzi, Danny Koevermans, Jan Wuytens, Michael Lamey, Reinier Robbemond, Robin Nelisse en Barni Liebhaber, bijvoorbeeld! Maar er zijn er nog veel meer. Laat je hersenen maar eens kraken, dan komen er vast en zeker nog wat namen in je op!

Facts & Figures

15.26 uur

Voorafgaand aan elke wedstrijd nemen we een verfrissende duik in de feitjes. Benieuwd wat voor leuks we deze keer zijn tegengekomen, in aanloop naar AZ-uit? Bekijk dan Facts & Figures:

Stof je glazen bol maar af!

12.24 uur

Tijd om de glazen bol voor de dag te halen en, indien nodig, af te stoffen. 

Wat denk jij dat het vanavond wordt bij AZ - FC Utrecht? Laat je voorspelling achter op onze pagina op Facebook en maak kans op een mooi prijzenpakket!

Training in beeld

11.14 uur

Op één van de velden van het FC Utrecht Topsportcentrum werkte de equipe van Silberbauer gistermiddag de laatste training af in aanloop naar AZ-uit.

En onze fotograaf? Die legde de sessie vast:

584 supporters mee naar Alkmaar

10.27 uur

FC Utrecht wordt vanavond vanuit het uitvak gesteund door 584 supporters. Via deze weg allemaal een goede reis en een mooie awayday toegewenst!

AZ-uit is de laatste jaren steevast een populaire uitwedstrijd geweest om te bezoeken. In 2016/2017 reisden 361 FC Utrecht-supporters mee naar Alkmaar, een jaargang later waren er dat 249. In het seizoen 2018/2019 bestond de Twaalfde Man in Alkmaar uit 383 fans.

De editie van 2019/2020 werd vanwege Corona niet gespeeld, en toen FC Utrecht in seizoen 2020/2021 in het AFAS Stadion met 0-1 won, waren de tribunes - en dus ook het uitvak - leeg. Ook dat had met Corona te maken. Afgelopen seizoen maakten 750 Utrechters de reis naar Alkmaar, en vanavond dus 584. Deze jaargang gingen tot nu toe alleen naar PSV-uit meer FC Utrecht-supporters mee; 621.

Terug naar januari 2021...

09.44 uur

De laatste zege die FC Utrecht boekte in het AFAS Stadion dateert van 27 januari 2021. Die dag was een prachtige poeier van Sander van de Streek voldoende voor de volle buit: 0-1.

We pakken de foto's van die match er nog eens even bij:

Vooruitblikken met Silberbauer

09.01 uur

Hoofdtrainer Michael Silberbauer heeft zijn strijdplan voor het duel in Alkmaar klaar. "Als we een kans willen maken, dan betekent het dat we voor meerdere langere periodes aan de bal moeten zijn", zegt de Deen in zijn vooruitblik op AZ-uit. "Er is moed voor nodig."

Bekijk de volledige voorbeschouwing van Silberbauer:

Matchday!

08.17 uur

FC Utrecht gaat in de negentiende speelronde van dit seizoen op bezoek bij AZ. De Utrechters staan bij aanvang van deze speeldag zevende in de Eredivisie, de ploeg uit Alkmaar bezet de tweede positie. 

Voor Nick Viergever is het AFAS Stadion bekend terrein. De aanvoerder van FC Utrecht speelde 110 officiële wedstrijden voor AZ.