1 - 0

Douvikas schiet FC Utrecht naar midweekse zege

FC Utrecht heeft de eerste driepunter van het kalenderjaar 2023 te pakken. De ploeg van Hoofdtrainer Michael Silberbauer versloeg vanavond (woensdag) Excelsior. In Stadion Galgenwaard was een doelpunt van Tasos Douvikas in de openingsfase van de wedstrijd voldoende voor de winst: 1-0.

Liveblog laatst geupdate om:
26-01-2023 om 08.48

‘Blij dat we gewonnen hebben’

8.48 uur

FC Utrecht heeft gisteravond (woensdag) de eerste driepunter van 2023 geboekt. In Stadion Galgenwaard was het met 1-0 te sterk voor Excelsior. Een vroeg doelpunt van Tasos Douvikas bezorgde FC Utrecht de overwinning. Hoofdtrainer Michael Silberbauer stond na afloop voor de camera van FC Utrecht om zijn verhaal te doen.

Koning Tasos

23.25 uur

Tasos Douvikas scoorde, jullie stemden: de Griekse spits was vanavond matchwinner en werd uitgroepen tot Koning van de Wedstrijd. Συγχαρητήρια, Tasos!

Geen schot op doel toegestaan

23.17 uur

FC Utrecht had het slot vanavond stevig op de achterdeur. De statistieken onderschrijven dat: Excelsior heeft geen enkel schot op het Utrechtse doel gelost.

Twee keer de nul

23.11 uur

FC Utrecht heeft beide onderlinge ontmoetingen met Excelsior dit seizoen met 1-0 gewonnen. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2006/2007 dat de Domstedelingen in beide partijen tegen de Kralingers de nul hebben gehouden. Ook toen werd het twee keer 1-0.

In de laatste elf wedstrijden die FC Utrecht op woensdag speelde in de Eredivisie, is het team uit Utrecht ongeslagen: acht overwinningen, drie remises.

Karakteristieken 📝

23.07 uur

Voor de naslagwerken: de karakteristieken van FC Utrecht - Excelsior, editie 2022/2023.

FC Utrecht - Excelsior 1-0 (1-0)
6 Tasos Douvikas 1-0

Gele kaarten: Taylor Booth (FC Utrecht), Peer Koopmeiners, Marouan Azarkan, Marinus Dijkhuizen (Excelsior).

Toeschouwers: 17.058.

Scheidsrechter: Laurens Gerrets.

Opstelling FC Utrecht: 
Vasilis Barkas; Hidde ter Avest, Mike van der Hoorn, Modibo Sagnan, Nick Viergever; Can Bozdogan, Jens Toornstra, Sander van de Streek (79. Luuk Brouwers); Taylor Booth (79. Naoki Maeda), Tasos Douvikas, Othmane Boussaid (61. Amin Younes).

Opstelling Excelsior:
Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Sven Nieuwpoort (81. Maxime Awoudja), Redouan El Yaakoubi, Nathan Tjoe-A-On; Julian Baas (19. Peer Koopmeiners), Adrian Fein (62. Lazaros Lamprou, Kenzo Goudmijn; Marouan Azarkan, Reda Kharchouch (61. Nikolas Agrafiotis), Couhaib Driouech (62. Mike van Duinen).

WINST!

90

AFGELOPEN!

Een doelpunt van Tasos Douvikas was vanavond voldoende om Excelsior te verslaan: 1-0 voor FC Utrecht!

Toornstra haalt uit

88

Een ferme uithaal van Jens Toornstra dwingt Stijn van Gassel tot het maken van een redding. De Excelsior-goalie slaat de bal uit de bovenhoek

Vanuit de corner die volgt, ontstaan kansen voor Mike van der Hoorn en Tasos Douvikas. Maar die leveren niet de tweede treffer van de avond op.

🟨 Azarkan bestraft

86

Voor de tweede keer vandaag levert commentaar op de leiding een gele kaart op. Nu is Excelsior-aanvaller Marouan Azarkan de klos.

🔃 Wissel bij Excelsior

81

Ook nog een wijziging in de ploeg van Excelsior, waar Maxime Awoudja de plek van Sven Nieuwpoort inneemt.

🔃 Dubbele wissel bij FC Utrecht

79

Twee wissels bij FC Utrecht, na een fase in de wedstrijd waarin de kansen over en weer schaars zijn.

Luuk Brouwers en Naoki Maeda komen in de ploeg, Sander van de Streek en Taylor Booth gaan naar de kant.

🔃 Vier vervangingen

61

Vier wissels tegelijkertijd.

Bij FC Utrecht komt Amin Younes in het veld als vervanger van Othmane Boussaid.

Aan Rotterdamse zijde maken Reda Kharchouch, Adrian Fein en Couhaib Driouech plaats voor Nikolas Agrafiotis, Lazaros Lamprou en Mike van Duinen.

🟨 Booth op de bon

58

Geel voor Taylor Booth. De Amerikaan is het niet eens met een beslissing van Laurens Gerrets, laat dat ook duidelijk merken en wordt daarvoor door de arbiter op de bon geslingerd.

Lat!

52

FC Utrecht verdubbelt op een haar na de marge!

Een kopbal van Tasos Douvikas belandt, met een boogje, op de lat. In de rebound kopt Can Bozdogan de bal recht in de handen van Stijn van Gassel. Daar ontsnapt Excelsior!

Kans voor Booth

50

Een grote kans in de openingsfase van de tweede helft!

Sander van de Streek zet de bal vanaf de linkerflank voor, en Taylor Booth ontfermt zich er vervolgens over. De Amerikaan schiet: over

Tweede helft van start

46

De tweede helft is van start gegaan. Geen wissels halverwege; de 22 voetballers die de eerste helft eindigden, zijn ook aan het tweede part begonnen. 

Rust!

45

Tijd voor thee!

Het is rust in Stadion Galgenwaard, waar FC Utrecht vooralsnog weinig te duchten heeft van Excelsior. De 1-0 voorsprong voor de Domstedelingen is dan ook een verdiende.

Enkele foto's van de eerste helft: 

🟨 Geel

45

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Peer Koopmeiners, die Tasos Douvikas naar de grond werkt in de blessuretijd van de eerste helft.

Afgekeurde goal

38

Heel even denkt Tasos Douvikas dat ook zijn tweede treffer van de avond een feit is, maar de goal van de Griek wordt door arbiter Laurens Gerrets afgekeurd. De leidsman constateert een handsbal, en de videoscheidsrechter onderschrijft dat.

Poeier

33

Rechtsback Hidde ter Avest stoomt op, entert de zestienmeter van Excelsior en besluit te schieten. Hard, maar op Stijn van Gassel af. De goalie van Excelsior kan daardoor redden. In de rebound schiet Taylor Booth over.

Barkas to the rescue!

28

Wat een geweldige redding van Vasilis Barkas! De goalie, die dit seizoen nog geen minuut heeft gemist, maakt een doelpoging van Marouan Azarkan onschadelijk met een fijne zweefduik.

Een gelukje: de arbitrage ziet de save van de Griek over het hoofd en geeft geen corner, maar een achterbal.

Dik zeventienduizend

23

Vanavond trotseren 17.058 supporters de kou in Stadion Galgenwaard.

Bedankt allemaal voor jullie komst naar FC Utrecht - Excelsior!

🔃 Koopmeiners voor Baas

19

Een wissel in de ploeg van Excelsior. Geblesseerd verlaat Julian Baas het veld. Zijn vervanger: Peer Koopmeiners.

Booth met een kans

17

FC Utrecht drukt door en jaagt op een tweede treffer.

De eerste mogelijkheid daarop krijgt Taylor Booth. De Amerikaan schiet vanuit een lastige hoek; knappe poging, en dat kan ook gezegd worden over de redding van Stijn van Gassel.

⚽️ RAAK! 1-0!

6

Ja! Daar is de vroege voorsprong voor FC Utrecht!

Can Bozdogan met een sublieme steekpass, Tasos Douvikas met een bekwame, gedecideerde afronding. Stijn van Gassel is kansloos op de inzet van de Griek, die zijn zevende goal van dit seizoen maakt en nu alleen aan kop gaat van het clubtopscorersklassement van FC Utrecht!

1-0 voor FC Utrecht: een droomstart in een ijskoud Stadion Galgenwaard!

Formatie onder de loep

2

Natuurlijk: de namen van de spelers van FC Utrecht die aan de start staan van het thuisduel met Excelsior heb je al voorbij zien komen. En zo is de ploeg van Michael Silberbauer vanavond aan de match begonnen: 

We zijn begonnen!

1

De wedstrijd is begonnen!

Na een spectaculaire vuurwerkshow rolt de bal in Stadion Galgenwaard. 

Warming-up ⚡️

20.39 uur

De term ‘warming-up’ is zelden zo op z’n plaats geweest dit seizoen als vanavond. Het is ijzig koud in Stadion Galgenwaard, waar supporters en spelers toeleven naar de aftrap om 21.00 uur.

Kleedkamer 👀

20.35 uur

Een kijkje in de kleedkamer van FC Utrecht in Stadion Galgenwaard:

Griek in de goal 🧤

20.27 uur

Ook vandaag staat hij weer bij FC Utrecht onder de lat: Vasilis Barkas. De Griek miste tot nu toe nog geen enkele speelminuut dit seizoen, in zowel de Eredivisie als de TOTO KNVB Beker.

Hi, Marinus! 👋

20.10 uur

Ook het team van Excelsior is aangekomen in Utrecht.

De ploeg uit Kralingen wordt getraind door Marinus Dijkhuizen. Hij speelde in het verleden 28 wedstrijden in het eerste elftal van FC Utrecht. Captain Redouan El Yaakoubi van de Rotterdammers heeft ook een verleden in Utrecht: hij speelde in de beloftenploeg van de Domstedelingen. Utrechter El Yaakoubi viert vandaag zijn 27ste verjaardag.

Daar zijn de spelers! 🚏

19.52 uur

De spelers van FC Utrecht zijn gearriveerd bij Stadion Galgenwaard. En onze fotograaf? Die legde dat uiteraard vast!

Namen en rugnummers! 🔢

19.38 uur

De opstelling van FC Utrecht is bekend!

In de basiself van de Utrechters drie wijzigingen ten opzichte van afgelopen zondag, toen FC Twente de tegenstander was. Bas Dost ontbreekt in de wedstrijdselectie, Tasos Douvikas staat in de basis. Jens Toornstra en Sander van de Streek zijn terug en maken deel uit van de basiself, waardoor Luuk Brouwers en Amin Younes op de reservebank beginnen.

❤️🤍 en ⚫🔴

19.02 uur

Voetballers die hebben gespeeld voor FC Utrecht en Excelsior? Het zijn er behoorlijk wat! Wat te denken van Marinus Dijkhuizen, Yassin Ayoub, Daan Bovenberg, Robin van der Meer, Ton Wickel en Ton Pattinama.

Maar het zijn er veel meer! Dus bij dezen de huiskamervraag: welke voetballers die uitkwamen voor FC Utrecht en Excelsior ken jij nog meer?

FC Utrecht op 25 januari 🗓

18.38 uur

Wedstrijden spelen op 25 januari? FC Utrecht deed het door de jaren heen al regelmatig.

Voor het eerst was dat in 1976, tegen NEC: 0-0. In de vorige eeuw volgde nog één pot op 25 januari: in 1981 tegen Willem II. Dat bekerduel ging met 2-1 verloren.

Feyenoord was deze eeuw de eerste opponent van FC Utrecht op 25 januari. In 2004 werd het 3-2 voor de Rotterdammers. Een thuisduel met Sparta Rotterdam in 2009 volgde: 3-3 werd het toen. Eén van de Utrechtse goals werd destijds gescoord door Michael Silberbauer, die nu Hoofdtrainer van FC Utrecht is.

Daarna volgden nog drie partijen op 25 januari: Roda JC-uit in 2014 (1-0 nederlaag), FC Groningen-uit in 2015 (2-2) en SC Cambuur-thuis in 2017 (2-2). 

Winnen deed FC Utrecht op 25 januari dus nog nooit. Eens moet de eerste keer zijn!

Gerrets heeft de leiding

17.53

De wedstrijd FC Utrecht - Excelsior staat onder leiding van Laurens Gerrets. Het volledige arbitrale zestal:

Vandaag in FC Today... 📖

17.13 uur

Vers van de pers liggen duizenden exemplaren van FC Today vanavond klaar in Stadion Galgenwaard. In de uitgave van deze keer kom je onder meer een interview tegen met Mike van der Hoorn, zijn FC Utrecht’s Naoki Maeda en Excelsior-verdediger Redouan El Yaakoubi uitgelicht, tref je een mooie poster aan, lees je hoe het nu gaat met Mateusz Klich en Jean-Christophe Bahebeck, kom je natuurlijk ook weer een lekker en gezond recept tegen, gaan we terug naar 25 januari 2009. En nog veel meer!

FC Today wordt uitgedeeld in Stadion Galgenwaard en is natuurlijk gratis. Ben je niet van de partij of lees je liever online? Dat kan HIER!

Even rondkijken! 👀

16.25 uur

Een rondje door Stadion Galgenwaard, waar alles in gereedheid is en wordt gebracht voor de wedstrijd van vanavond. 

Facts & Figures 📊

15.58 uur

Een duik in de archieven, een plons in de statistieken. De opbrengst: een aantal leuke feitjes en weetjes, in aanloop naar FC Utrecht - Excelsior. Benieuwd? Veel kijkplezier! 

Jong FC Utrecht onderuit

14.54 uur

Jong FC Utrecht speelde zojuist een vriendschappelijke wedstrijd tegen Willem II. Bij OJC Rosmalen werd het 1-0 voor de Brabanders, die in de slotfase de partij naar zich toetrokken via een doelpunt van Max Svensson.

Opstelling Jong FC Utrecht:
Kevin Gadellaa; Julliani Eersteling (62. Yuya Ikeshita), Dylan Timber (68. Rick Meissen), Abdul Mubarak (84. Joshua Rawlins), Jozhua Vertrouwd; Ivar Jenner (75. Yannick Leliendal), Albert Lottin (75. Olivier van Eldik), Eliano Reijnders (31. Lynden Edhart, 62. Aurelio Oehlers); Achraf Boumenjal, Dion Versluis (62. Jesse van de Haar), Gio-Renys Felicia.

Enkele foto's van het oefenduel van Toin Damen, waarvoor dank: 

Training in beeld 📸

13.37 uur

Natuurlijk was onze fotograaf gistermiddag aanwezig op het FC Utrecht Topsportcentrum in Overvecht, waar door de equipe van Hoofdtrainer Michael Silberbauer de puntjes op de i werden gezet in aanloop naar de wedstrijd tegen Excelsior.

De training van gisteren in beeld:

Meet & Greet 🤝

12.04 uur

Een bijzondere ontmoeting langs het trainingsveld van FC Utrecht gistermiddag. Een Japanse voetbalsupporter, die bezig is aan een rondreis langs tal van Europese clubs om daar Japanse spelers op te zoeken, maakte na afloop van de training kennis met FC Utrecht’s Naoki Maeda. Het shirt van de Japanse voetbalfan werd door de FC Utrecht-aanvaller van een handtekening voorzien.

En vanavond? Dan zit de supporter uit het Land van de Rijzende zon op de tribune in Stadion Galgenwaard!

Silberbauer blikt vooruit

11.29 uur

Hoofdtrainer Michael Silberbauer stond gisteren voor onze camera om vooruit te blikken op Excelsior-thuis. “We moeten niet naar andere clubs om ons heen kijken, we moeten naar onszelf kijken", benadrukte de Deen. "We moeten elke wedstrijd beter worden, zodat wij ook onze punten gaan pakken.”

Bekijk de volledige voorbeschouwing:

Ongeslagen

10.39 uur

FC Utrecht speelde in de Eredivisie 22 keer thuis tegen Excelsior en is op eigen veld tegen de Kralingers nog ongeslagen: 18 overwinningen, 4 maal een gelijkspel.

De laatste thuiszege van FC Utrecht op Excelsior dateert van 19 november 2017. Toen was dit de basiself die Erik ten Hag opstelde:
David Jensen; Sean Klaiber, Willem Janssen, Ramon Leeuwin, Mark van der Maarel, Urby Emanuelson; Yassin Ayoub, Rico Strieder, Sander van de Streek; Gyrano Kerk, Cyriel Dessers.

De score destijds? 3-1. Namens FC Utrecht waren Cyriel Dessers, Yassin Ayoub en Willem Janssen trefzeker.

Zijn hoeveelste treffer van het seizoen die van Dessers toen was? De Belg geeft zelf het antwoord:

Woensdag, wedstrijddag!

09.57 uur

De tweede helft van Eredivisieseizoen 2022/2023 begint voor FC Utrecht en Excelsior vanavond in Stadion Galgenwaard.

De Utrechters hebben 26 punten op de teller staan, de Rotterdammers 19. Eerder deze jaargang won de Utrechtse FC in Kralingen met 0-1 van Excelsior. Lukt het de ploeg van Hoofdtrainer Michael Silberbauer om ook vanavond de volle buit te pakken? Het aftellen is begonnen!