FC Utrecht won door de jaren heen in de Eredivisie 29 keer van AZ. Van de onderlinge ontmoetingen met de Alkmaarders eindigden er 15 onbeslist. In 40 gevallen pakten de Noord-Hollanders de volle buit.

Dat gebeurde ook tijdens de vorige editie van AZ – FC Utrecht. Afgelopen seizoen werd het in Alkmaar 5-1. Quinten Timber redde in de laatste minuut de Utrechtse eer.

Van de laatste 7 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht tegen AZ speelde, won het team uit de Domstad er 1. Dat was op 27 januari 2021 in Alkmaar. Een prachtige goal van Sander van de Streek zorgde toen voor de eindstand: 0-1.

AZ presteert dit seizoen in uitduels beter dan in thuiswedstrijden. Op vreemd terrein wonnen de Alkmaarders tot nu toe 8 maal, op eigen veld zegevierde het team van Pascal Jansen 4 keer.

Eerder dit seizoen ging FC Utrecht op eigen veld met 1-2 onderuit tegen AZ. Namens de Utrechters scoorde Moussa Sylla.

In elk van de laatste 26 Eredivisiewedstrijden die AZ speelde, scoorde de ploeg. Dat is een clubrecord. De laatste keer dat AZ in de Eredivisie droog bleef staan, was op 13 maart 2022 in een thuisduel met FC Twente (0-1).

FC Utrecht won dit seizoen nog niet van een team dat bij het ingaan van deze speelronde in de top 5 staat: 1 gelijkspel, 4 nederlagen.

Jens Toornstra kan in Alkmaar een bijzondere mijlpaal bereiken. De middenvelder kan zijn 400ste Eredivisiewedstrijd spelen. In de geschiedenis van de Eredivisie bereikten tot nu toe 48 spelers de grens van 400 duels.

Yukinari Sugawara gaf een assist in elk van de laatste 3 Eredivisiewedstrijden van AZ. De laatste speler die in 4 opeenvolgende duels van AZ een doelpunt voorbereidde, was Joris van Overeem. Van Overeem voetbalde na zijn AZ-periode voor FC Utrecht en komt tegenwoordig uit in Israël.

Tasos Douvikas gaat met 7 treffers aan kop van het clubtopscorersklassement van FC Utrecht. Douvikas speelde 15 interlands voor Griekenland, waarvan 11 samen met AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis.

Pavlidis voert de clubtopscorersranglijst van AZ aan met 6 doelpunten. De Griek deelt die positie met de Deen Jens Odgaard.

Aanvoerder Nick Viergever van FC Utrecht speelde tussen 2010 en 2014 voor AZ. Hij kwam namens de Noord-Hollanders tot 110 Eredivisiewedstrijden.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zaterdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO