1 - 0

FC Utrecht verslaat directe concurrent sc Heerenveen

Tijd voor speelronde 20 van dit Eredivisieseizoen! FC Utrecht speelt vanavond in Stadion Galgenwaard tegen sc Heerenveen. De clash tussen de Utrechters en de Friezen begint om 20.00 uur. Via dit Matchday Liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van alles rondom die wedstrijd.

Liveblog laatst geupdate om:
05-02-2023 om 00.38

🗨️ ‘𝗜𝗸 𝘃𝗮𝘁 𝗱𝗮𝘁 𝗼𝗽 𝗮𝗹𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘁𝗲𝗮𝗺’

00:37 uur

FC Utrecht heeft vanavond (zaterdag) drie punten overgehouden aan het Eredivisieduel met sc Heerenveen. In een sfeervolle thuishaven werden de Friezen met 1-0 verslagen dankzij een strafschop benut door Eredivisietopscorer Tasos Douvikas. Hoofdtrainer Michael Silberbauer stond na afloop voor de camera van FC Utrecht om na te beschouwen.

Statistieken 📊

22.19 uur

FC Utrecht was al 14 wedstrijden op rij ongeslagen tegen sc Heerenveen in de Eredivisie, en heeft die imposante serie vanavond dus met nog eens een partij verlengd. De ploeg van Michael Silberbauer had weliswaar minder vaak de bal dan de Friese bezoekers, maar produceerde wel meer schoten op doel én, het allerbelangrijkste natuurlijk: won! 

Karakteristieken 📋

22.13 uur

Welke mannen de geschiedenisboeken ingaan en over vele jaren, als wordt opgezocht wat de uitslag van FC Utrecht - sc Heerenveen in het seizoen 2022/2023 ook alweer was, nog bij menig voetballiefhebber de revue passeren? Dit zijn ze: 

FC Utrecht - sc Heerenveen 1-0 (0-0)
69 Tasos Douvikas (strafschop) 1-0

Gele kaarten: Jens Toornstra (FC Utrecht), Pawel Bochniewicz, Syb van Ottele (sc Heerenveen).

Toeschouwers: 19.444.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot.

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Sean Klaiber, Mike van der Hoorn, Modibo Sagnan (74. Mark van der Maarel), Nick Viergever; Can Bozdogan, Jens Toornstra, Sander van de Streek; Taylor Booth (85. Naoki Maeda), Tasos Douvikas, Othmane Boussaid.

Opstelling sc Heerenveen:
Xavier Mous; Milan van Ewijk, Jeffrey Bruma (48. Syb van Ottele), Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert; Simon Olsson (71. Ché Nunnely), Thom Haye (90+5. Rami Kaib), Anas Tahiri (89. Tibor Halilovic), Antoine Colassin (71. Osame Sahraoui); Sydney van Hooijdonk, Pelle van Amersfoort (46. Rami Al Hajj).

AFGELOPEN!

90

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht wint met 1-0 van directe concurrent sc Heerenveen dankzij een benutte strafschop van Eredivisietopscorer Tasos Douvikas!

Plus 8

90

We spelen nog wel even door in Utrecht: vierde official Ingmar Oostrom geeft aan dat de blessuretijd 8 minuten bedraagt.

🔃 Maeda valt in

85

Een tweede invaller bij FC Utrecht: Naoki Maeda vervangt Taylor Booth.

En er is meer administratief werk te doen voor Jeroen Manschot: de arbiter geeft geel aan sc Heerenveen-verdediger Syb van Ottele.

🟨 Toornstra bestraft

84

Geel voor Jens Toornstra. De middenvelder van FC Utrecht maakt een overtreding waarmee hij een veelbelovende aanval van sc Heerenveen in de kiem smoort.

🔃 Eerste Utrechtse wissel

74

Een eerste vervanging nu ook in de ploeg van FC Utrecht: Mark van der Maarel lost Modibo Sagnan af.

⚽️ JAAA! 1-0!

69

Ja! Daar is-ie! De goal waar FC Utrecht zo naar snakte!

Antoine Colassin begaat een overtreding op Othmane Boussaid, en dat levert FC Utrecht een penalty op. Tasos Douvikas meldt zich bij de bal en benut de pingel. Zo krikt de topscorer van de Eredivisie zijn seizoenstotaal op van 10 naar 11 treffers!

1-0 voor FC Utrecht!

🟨 Bochniewicz op de bon

66

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Pawel Bochniewicz. De aanvoerder van sc Heerenveen begaat een overtreding op Tasos Douvikas.

Heel veel kansen zijn er de voorbije vijftien minuten niet geweest in Stadion Galgenwaard, waar FC Utrecht wel de bovenliggende partij is. 

Maar dan nu, vanuit de vrije trap die volgt op de overtreding van Bochniewicz, wel een knaller! Can Bozdogan roeit de bal richting de bovenhoek, waar Xavier Mous met een fraaie zweefduik de poging onschadelijk maakt.

🔃 Bruma valt uit

48

Al snel in de tweede helft opnieuw een vervanging in het team van sc Heerenveen. Jeffrey Bruma valt, in wat zijn debuutpartij voor de Friezen is, met een blessure uit en zijn plaats wordt ingenomen door Syb van Ottele.

De tweede helft is van start

46

De bal rolt weer in Stadion Galgenwaard!

Eén wissel halverwege: Rami Al Hajj vervangt Pelle van Amersfoort in het team van sc Heerenveen.

De eerste helft in beeld 📸

45

Over enkele minuten gaat de tweede helft van start! 

Rust

45

Het is rust bij FC Utrecht - sc Heerenveen. Gescoord is er vanavond in Stadion Galgenwaard nog niet: 0-0.

Aan de inzet en strijdlust van beide ploegen ligt dat overigens niet. Er wordt fel gespeeld en er zijn over en weer ook wel kansen; de meeste mogelijkheden trouwens voor FC Utrecht. Maar het net bollen? Nee, dat vooralsnog niet. 

Schoten van Douvikas

25

Tot twee keer toe zorgt Tasos Douvikas voor gevaar!

Het eerste schot van de Griek wordt geblokt door Pelle van Amersfoort, waarna de bal opnieuw voor de voeten van de topscorer van de Eredivisie belandt. Zijn tweede schot is een prooi voor Xavier Mous.

In evenwicht

22

De eerste helft is zo ongeveer halverwege. FC Utrecht en sc Heerenveen houden elkaar tot nu toe aardig in balans in een sfeervol Stadion Galgenwaard, waarin naast de Utrechtse supporters ook de 710 meegereisde Friezen zich regelmatig laten horen.

De eerste pogingen

9

De eerste schoten van de wedstrijd zijn een feit.

Sydney van Hooijdonk ontglipt aan de Utrechtse defensie en schiet: Vasilis Barkas redt. Aan de andere kant van het veld, enkele minuten later, waagt Can Bozdogan een poging. Zijn schot is een prooi voor Xavier Mous.

Mous staat bij de Friezen onder de lat vanwege de afwezigheid van Andries Noppert. De doelman die enkele maanden geleden met Oranje het WK speelde, is vanwege een blessure niet inzetbaar voor sc Heerenveen op dit moment.

Game on!

1

Wat een spektakel was het, de opkomst van de spelers!

Inmiddels rolt de bal in een goedgevuld en sfeervol Stadion Galgenwaard. 'De strijd gaat beginnen!', klinkt het uit duizenden kelen.

En dit is hoe FC Utrecht aan de partij is gestart: 

Warming-up 💥

19.39 uur

Ook de spelers zijn inmiddels begonnen aan hun warming-up. En jazeker: daar hebben we foto's van!

De aftrap nadert ⏳

19.30 uur

De aftrap komt in zicht in een Stadion Galgenwaard dat voller en voller stroomt.

De doelmannen van FC Utrecht zijn al begonnen aan hun warming-up, en onze fotograaf was daarvan getuige:

De elf van sc Heerenveen

19.10 uur

Ook de equipe die Kees van Wonderen heeft samengesteld, is bekend. 

Xavier Mous, Pawel Bochniewicz, Mats Köhlert, Pelle van Amersfoort, Sydney van Hooijdonk, Simon Olsson, Jeffrey Bruma, Anas Tahiri, Milan van Ewijk, Antoine Colassin en Thom Haye staan namens de Friezen aan de start vanavond. 

Bruma is een nieuweling bij sc Heerenveen: hij werd tijdens de slotfase van de voorbije transferperiode aangetrokken. Een andere aanwinst, Osame Sahraoui, zit op de bank. Evenals, overigens, oud-jeugdspeler van FC Utrecht Ché Nunnely.

Spelersbus gearriveerd 🚏

18.54 uur

Nagenoeg tegelijkertijd reden ze het voorplein van Stadion Galgenwaard op: de spelersbus van FC Utrecht en die van sc Heerenveen.

Enkele tientallen supporters stonden de touringcars op te wachten om de spelers en stafleden van beide ploegen te verwelkomen. Onze fotograaf legde het moment vast: 

Dezelfde elf 📋

18.41 uur

De opstelling van FC Utrecht is bekend!

Hoofdtrainer Michael Silberbauer heeft dezelfde elf spelers een basisplek toebedeeld als vorige week. Toen, in Alkmaar, speelden de Domstedelingen met 5-5 gelijk tegen AZ. 

De Deen Victor Jensen en de Belg Anthony Descotte maken hun debuut in de wedstrijdselectie van FC Utrecht. Het tweetal werd afgelopen week, op de laatste dag van de winterse transferperiode, aangetrokken door FC Utrecht. Jensen kwam over van Ajax, Descotte wordt gehuurd van RSC Charleroi.

Weet je nog, sc Heerenveen-uit? 📸

17.46 uur

FC Utrecht en sc Heerenveen stonden eerder dit seizoen al tegenover elkaar in Friesland. Weet jij nog hoe de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion verliep?

We helpen je even bij het opfrissen van je geheugen, voor zover dat nodig is: wonderschone doelpunten van Tasos Douvikas en Modibo Sagnan leverden een 1-2 overwinning op voor de Utrechters.

Een terugblik op die wedstrijd:

Voorbeschouwen met Boussaid en Viergever 🗣

17.36 uur

Aanvoerder Nick Viergever blikt, samen met Othmane Boussaid, vooruit op de wedstrijd van vanavond:

Vandaag in FC Today 📖

16.38 uur

Vaste prik bij de thuiswedstrijden van FC Utrecht: de FC Today. In het programmaboekje, dat gratis wordt verspreid, kun je vandaag een interview lezen van Taylor Booth. Daarnaast kom je een mooie poster tegen, een lekker en gezond recept, een verhaal over Gyrano Kerk en Alexander Gerndt en nog veel meer!

Niet in Stadion Galgenwaard vanavond, of lees je liever online? Dat kan HIER.

Feitjes en weetjes 📊

16.17 uur

Vanavond goed voorbereid op de tribune plaatsnemen? Bekijk dan de Facts & Figures, voor de leukste en opvallendste weetjes over FC Utrecht - sc Heerenveen: 

Alvast een kijkje in het stadion 📸

15.18 uur

Terwijl onder meer de groundsmen en de opbouwploeg van ESPN nog bezig zijn met hun voorbereidende werkzaamheden op en rondom het veld, maakte één van de leden van het mediateam van FC Utrecht ook alvast een rondje door Stadion Galgenwaard

Een kijkje in het stadion, een kleine vijf uur voor de aftrap van de wedstrijd:

Manschot leidt

13.56 uur

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van Jeroen Manschot. De arbiter werd in de loop van de week aangewezen als vervanger van de oorspronkelijk aangestelde Richard Martens.

Silberbauer blikt vooruit 🗣

11.45 uur

“sc Heerenveen is een goed team dat hoog op de ranglijst staat”, vertelt Hoofdtrainer Michael Silberbauer over de tegenstander van zaterdagavond, die één plek onder FC Utrecht is gerangschikt. “Ze hebben een aantal gevaarlijke spelers die individueel sterk zijn. We hopen dat we ruimtes kunnen vinden waarin we gebruik kunnen maken van hun zwaktes.”

Benieuwd naar de volledige vooruitblik van Silberbauer op sc Heerenveen-thuis? Bekijk 'm hier:

Welke score voorspel jij? 🔮

10.16 uur

Duizenden supporters voorspellen elke week op de Facebook-pagina van de club de uitslag van de volgende wedstrijd. Zelfs die van vorige week, 5-5 in Alkmaar tegen AZ, was door iemand goed voorspeld!

Wat geeft jouw glazen bol aan over het duel van vandaag? Laat je voorspelling achter op Facebook en maak kans op een leuk prijzenpakket.

Training in beeld 📸

09.46 uur

Er werd geconcentreerd en hard gewerkt tijdens de afsluitende training van FC Utrecht in aanloop naar de match van vanavond. En onze fotograaf? Die was van de partij op het FC Utrecht Topsportcentrum. Een fotoalbum:

Douvikas aan kop 📈

09.17 uur

De topscorer van de Eredivisie op dit moment: FC Utrecht’s Tasos Douvikas. De Griek is de eerste en vooralsnog enige die in de dubbele cijfers is beland: 10 goals maakte de spits tot nu toe in de Eredivisie deze jaargang.

Zijn achtste, negende en tiende goal van dit seizoen scoorde Douvikas afgelopen weekend in de knotsgekke wedstrijd tegen AZ. Voor het geval je die beelden nog niet hebt gezien, of er simpelweg geen genoeg van kunt krijgen: de samenvatting van die kraker!

Bunnikside uitverkocht

08.32 uur

Tickets voor FC Utrecht – sc Heerenveen zijn tot aan de aftrap verkrijgbaar via INTERNET. Je kunt tot 17.00 uur ook een kaartje kopen in de FC Utrecht Fanshop in Stadion Galgenwaard, en je kunt vanaf 18.30 uur voor tickets terecht bij het kaartverkooploket op het plein voor de Cityside.

De Bunnikside is voor de wedstrijd van vanavond al uitverkocht. Voor de Cityside, Noordtribune en Zuidtribune zijn nog kaarten beschikbaar.

Matchday! ⚔️

08.03 uur

De strijd gaat beginnen!

Of ja, nu nog niet natuurlijk. Maar vanavond is het weer zover: in Stadion Galgenwaard staat nummer zeven FC Utrecht tegenover nummer acht sc Heerenveen.

En hoewel ‘Zondag is ons daggie’ het alom bekende credo is in Utrecht, doet de plaatselijke FC het de laatste jaren toch ook érg goed op zaterdagavond. FC Utrecht verloor in de laatste vijf Eredivisieseizoenen slechts twee keer een thuiswedstrijd op zaterdag, tegenover negen overwinningen en acht gelijke spelen.