1 - 2

FC Utrecht stoot AZ uit TOTO KNVB Beker

FC Utrecht staat in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker! De ploeg van Hoofdtrainer Michael Silberbauer was vanavond na een intense en spannende wedstrijd na 120 minuten te sterk voor AZ. Nick Viergever en Naoki Maeda schoten namens de Utrechtse FC raak in het AFAS Stadion: 1-2.

Liveblog laatst geupdate om:
07-02-2023 om 23.16

‘Heel trots op de mentaliteit die de jongens hebben getoond’

23.14 uur

“Het was een zware wedstrijd”, vertelt Silberbauer na afloop van de achtste finale in het AFAS Stadion. “We hadden voor de wedstrijd wel verwacht dat het een andere wedstrijd zou worden dan de vorige. De pot van vandaag vroeg net weer wat anders. Het was een veel meer compactere wedstrijd dan de laatste en dat maakt het moeilijker”, vervolgt de oefenmeester.

Trots is het gevoel dat overheerst bij de Deen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel trots ben op de mentaliteit die de jongens hebben getoond.”

👏👏👏

21.57 uur

Soms zegt één foto meer dan duizend woorden.

Statistieken

21.53 uur

Eigenlijk gaat het maar om één statistiek natuurlijk: goals. Daarin heeft FC Utrecht vanavond AZ afgetroefd. Dit zijn wat andere cijfers die bij de kraker van vanavond horen:

Wat een avond...

21.50 uur

Wat een wedstrijd, wat een resultaat, wat een avond!

De karakteristieken die horen bij een bekerpot waarover in Utrecht en omstreken nog lang zal worden nagepraat:

AZ - FC Utrecht 1-2 (0-0)
58. Nick Viergever 0-1
87. Jesper Karlsson 1-1
93. Naoki Maeda 1-2

Gele kaarten: Vangelis Pavlidis, Milos Kerkez (AZ), Sean Klaiber, Naoki Maeda, Vasilis Barkas (FC Utrecht).

Toeschouwers: 10.214.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Opstelling AZ:
Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Wouter Goes (76. Mayckel Lahdo), Pantelis Hatzidiakos, Milos Kerkez (110. Yusuf Barasi); Tijjani Reijnders, Jordy Clasie, Sven Mijnans (100. Mees de Wit); Jens Odgaard, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson.

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Hidde ter Avest (43. Sean Klaiber), Mike van der Hoorn, Mark van der Maarel, Nick Viergever (69. Ruben Kluivert); Can Bozdogan, Jens Toornstra, Sander van de Streek (90. Luuk Brouwers); Taylor Booth (90. Naoki Maeda), Tasos Douvikas, Othmane Boussaid (115. Victor Jensen).

AFGELOPEN!

120

Ja!

Over! Klaar! Uit! Afgelopen!

FC Utrecht klaart de klus in Alkmaar en stoot AZ uit de TOTO KNVB Beker: 1-2 voor de Utrechters!

WAT EEN AVOND!

🔃 Jensen debuteert

115

Een wissel bij FC Utrecht: Victor Jensen debuteert. Hij vervangt Othmane Boussaid.

Negen Denen gingen Jensen voor in FC Utrecht 1: Dario Dumic, David Jensen, Francis Dickoh, John Steen Olsen, Jørgen Henriksen, Kevin Conboy, Michael Silberbauer, Morten Skoubo en Simon Makienok.

Steen Olsen was de eerste voetballer uit Denemarken in het shirt van FC Utrecht. Hij debuteerde op 19 augustus 1970, in de eerste competitiewedstrijd aller tijden van de Domstedelingen. Enkele maanden later maakte Henriksen zijn opwachting namens FC Utrecht en daarna duurde het tot 2006 voordat er nog eens een Deen debuteerde bij de Utrechters: Dickoh.

🔃 Ultieme poging van AZ

110

Alles of niets, dat speelt AZ nu. Pascal Jansen haalt verdediger Milos Kerkez naar de kant en brengt aanvaller Yusuf Barasi.

FC Utrecht houdt met man en macht de ene na de andere Alkmaarse aanval tegen. Wat een spanning!

🟨 Geel voor Maeda

110

AZ voert de druk op FC Utrecht maximaal op. Naoki Maeda trekt op de rand van de zestien aan de rem: vrije trap voor AZ, geel voor de Japanner.

De bal rolt weer

106

Even wat drinken, van kant wisselen en dan weer volle bak er tegenaan: de tweede helft van de extra tijd van AZ - FC Utrecht is begonnen!

Halverwege de extra tijd

105

De eerste helft van de verlenging zit erop. Dankzij die treffer van Naoki Maeda gaat FC Utrecht aan de leiding.

In de slotfase van de eerste helft van de extra tijd nog een gele kaart: Milos Kerkez van AZ gaat het boekje in na een fout op Jens Toornstra.

Nog een kwartier moet FC Utrecht zien vol te houden in het AFAS Stadion!

🔃 AZ wisselt

100

In een poging de gelijkmaker te forceren, voert AZ nog maar eens een wissel door. Mees de Wit komt in de Noord-Hollandse ploeg als vervanger van Sven Mijnans.

⚽️ JAAAAA! 1-2!

93

Goooooaaaaallll!

Een heerlijke steekpass van Sean Klaiber zet Naoki Maeda vrij voor Mathew Ryan. De Japanner blijft koel en passeert de Australiër met een geplaatste bal in de verre hoek: 1-2 voor FC Utrecht!

Verlenging gestart

91

Na een korte break is de eerste helft van de verlenging begonnen.

Verlenging!

90

De reguliere speeltijd zit erop en heeft geen winnaar opgeleverd: 1-1 na 90 minuten in Alkmaar. En dus gaan we verlengen!

FC Utrecht krijgt in de slotminuten van de wedstrijd via Jens Toornstra, Othmane Boussaid én Sean Klaiber nog de kans om de pot te beslissen, maar slaagt daar niet in. Opladen en doorgaan in de extra tijd, dus!

🔃 Dubbele wissel

90

Een dubbele wissel bij FC Utrecht.

Naoki Maeda en Luuk Brouwers komen voor Taylor Booth en Sander van de Streek.

⚽️ 1-1

87

Het staat gelijk.

Ruben Kluivert begaat een overtreding op Jens Odgaard. Jochem Kamphuis wijst naar de stip. Jesper Karlsson neemt de pingel, en Vasilis Barkas keert de inzet.

Vervolgens komt de bal alsnog voor het Utrechtse doel en is Jesper Karlsson trefzeker: 1-1. Wat zuur.

🟨 Pavlidis op de bon

80

De eerste gele kaart van de avond is een feit. AZ-spits Vangelis Pavlidis brengt Jens Toornstra ten val en wordt door Jochem Kamphuis op de bon geslingerd.

🔃 AZ brengt Lahdo

76

Een wissel in het team van AZ, dat naarstig op zoek is naar de gelijkmaker. Pascal Jansen brengt Mayckel Lahdo als vervanger van Wouter Goes.

🔃 Viergever valt ook

68

In navolging van Hidde ter Avest moet ook aanvoerder en doelpuntenmaker Nick Viergever de handdoek in de ring gooien. Ruben Kluivert vervangt hem.

⚽️ GOAAAAAL!

58

Jaaaaa!

0-1 voor FC Utrecht!

Nick Viergever stormt op over de linkerflank en besluit dan om maar eens een poging te wagen. Een poeier van jewelste is het! De captain van FC Utrecht rost de bal de verre bovenhoek in: 0-1 voor FC Utrecht!

AZ neemt initiatief

56

AZ neemt het initiatief in de openingsfase van de tweede helft. De ploeg uit Alkmaar probeert met korte passes tussen de Utrechtse linies de ploeg van Michael Silberbauer uit balans te brengen, maar slaagt daar vooralsnog hoogstens mondjesmaat in. 

FC Utrecht loert ondertussen op het plaatsen van een snelle tegenaanval. 

De bal rolt weer!

46

Was het net nog de pauzeknop die we figuurlijk indrukten, nu tikken we denkbeeldig op 'PLAY'. 

De bal rolt weer bij AZ - FC Utrecht. Pascal Jansen en Michael Silberbauer hebben niet gewisseld tijdens de rust.

Rust

45

De pauzeknop duwen we figuurlijk eventjes in, hier in het AFAS Stadion.

Veel kansen in de eerste helft, met name voor AZ. Maar, nog geen doelpunten: 0-0. 

Bozdogan bijna!

44

Een heerlijke, ouderwetse zwabberbal van Can Bozdogan! Zijn schot wordt met veel moeite gekeerd door Mathew Ryan. Mooie poging van de FC Utrecht-middenvelder!

🔃 Ter Avest vervangen

42

Hidde ter Avest moet de strijd noodgedwongen staken. Voor hem in de plaats komt Sean Klaiber.

Door de lens van de fotograaf

38

Nog een minuut of tien, al met al, te spelen in de eerste helft. Enkele foto's vanuit Alkmaar:

Weer een kans voor Pavlidis!

35

De kansen die Vangelis Pavlidis krijgt, stapelen zich maar op en op. Weer ontsnapt de Griekse AZ-topscorer aan zijn bewakers, wéér krijgt hij de kans om te koppen. En weer, gelukkig maar, loopt het goed af voor FC Utrecht: de bal gaat net naast!

Van de Streek gevaarlijk

33

Sander van de Streek zet Mathew Ryan aan het werk.

De FC Utrecht'er schat een dieptepass op waarde in en komt, in de hoek van de zestienmeter op de AZ-goalie af. De sluitpost staat goed opgesteld en maakt de poging van Van de Streek onschadelijk.

Opnieuw Alkmaars gevaar

22

En weer is AZ dichtbij een doelpunt.

Opnieuw is de corner van Jesper Karlsson op maat, en weer krijgt Vangelis Pavlidis de gelegenheid te koppen. De Griek raakt de bal niet helemaal lekker. 

FC Utrecht krijgt nog geen grip op de Noord-Hollanders.

Mispeer van Mijnans

13

Een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen voor AZ's Sven Mijnans. Van dichtbij, alleen voor keeper Vasilis Barkas, raakt hij de bal helemaal verkeerd. 

FC Utrecht ontsnapt aan een tegentreffer in deze openingsfase van de wedstrijd!

Weer twee AZ-mogelijkheden

10

AZ laat er geen gras over groeien in de openingsfase.

Vangelis Pavlidis krijgt na een corner de kans te koppen: de Griek raakt de bal maar half. In de nastoot komt de bal uit bij Jesper Karlsson. Een spectaculaire poging van de Zweed gaat net voorlangs.

FC Utrecht is gewaarschuwd!

Mijnans in het zijnet

5

De eerste kans van de wedstrijd is voor AZ. Sven Mijnans, door AZ deze wintertransferperiode overgenomen van Sparta Rotterdam, krijgt wat tijd en ruimte in de Utrechtse zestien. Hij schiet: in het zijnet.

De sfeer zit er goed in, hier in Alkmaar. In het uitvak roeren 750 meegereisde FC Utrecht-supporters zich. En ook de fanatieke aanhang van AZ laat zich horen. Cupsfeer!

Game on!

1

Na een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië en hun nabestaanden, is AZ - FC Utrecht begonnen.

In deze formatie is de Utrechtse FC aan de partij begonnen:

Warmdraaien

18.30 uur

Het uitvak stroomt al lekker vol in Alkmaar, waar de FC Utrecht-supporters zich al goed laten horen

Op het veld werken de spelers hun warming-up af. En onze fotograaf? Precies: die maakte daar foto's van!

De spanning stijgt 📈

18.17 uur

In het AFAS Stadion voel je de spanning stijgen. De aftrap nadert, de achtste finales van de TOTO KNVB Beker staan op het punt van beginnen.

AZ won de cup tot nu toe vier keer, in de prijzenkast van FC Utrecht staan drie bekers.

Welke ploeg gaat vanavond een ronde verder? Dát is de vraag.

Ondertussen is Vasilis Barkas onder leiding van Harald Wapenaar aan de warming-up begonnen. Wapenaar weet wat het is om de beker te pakken: hij maakte deel uit van de FC Utrecht-ploeg die in 2002/2003 met de cup aan de haal ging.

De elf van AZ

18.10 uur

Trainer Pascal Jansen heeft de volgende elf spelers van AZ vanavond een basisplaats toebedeeld: Mathew Ryan, Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Milos Kerkez, Tijjani Reijnders, Jens Odgaard, Jordy Clasie, Vangelis Pavlidis, Jesper Karlsson, Sven Mijnans, Wouter Goes.

Veldinspectie 👀

18.01 uur

Een ritueel, maar ook functioneel: de veldinspectie, voorafgaand aan een wedstrijd. Even de grasmat en de atmosfeer in het AFAS Stadion verkennen, even de benen strekken na de busrit. 

Onze fotograaf legde het zojuist vast:

10 euro korting met code BEKER 🛍

17.47 uur

De spelers van FC Utrecht dragen vanavond het Derde Tenue. En daarop krijg je, tot en met vrijdag, in de Webshop 10 euro extra korting als je de volgende kortingscode gebruikt: BEKER

Deze unieke Matchday Liveblog-korting kan niet gecombineerd worden met Seizoenkaarthouderskorting

De cupfighters van vanavond

17.33 uur

Dit zijn ze: de elf Cupfighters die namens FC Utrecht aan de aftrap staan vanavond in Alkmaar.

Ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen twee wijzigingen: Mark van der Maarel start in plaats van Modibo Sagnan, en Hidde ter Avest staat aan de aftrap in plaats van Sean Klaiber.

Rondje stadion 📸

16.56 uur

Het mediateam van FC Utrecht is gearriveerd in Alkmaar.

En dus: tijd voor een rondje door het AFAS Stadion. Een kijkje achter de schermen in Noord-Holland, een kleine twee uur voor de aftrap:

De stemming peilen 🎙

16.39 uur

Bij het vertrekpunt van de bussen peilden we de stemming bij de supporters die vanavond van de partij zijn in Alkmaar. De wedstrijdkriebels zijn er, de spanning neemt toe!

Nog éven over die 5-5...

16.21 uur

Wat een pot was dat, zeg!

Even nagenieten nog, terwijl de wedstrijd van vanavond steeds dichterbij komt:

Maximale support 👏

14.31 uur

Op de onderstaande foto, tien dagen geleden gemaakt in het AFAS Stadion, is nog een leeg vak te zien. Maar vanavond? Dan weet FC Utrecht zich verzekerd van maximale support! 

750 supporters van de Utrechtse FC maken straks de reis naar Alkmaar. Voor wie van de partij is: een fijne awayday gewenst!

Alles over de 5-5 📊

13.53 uur

Over die 5-5 in Alkmaar gesproken; daar hebben we nog eens verder op ingezoomd. Want zo’n bijzondere pot, die vraagt om wat meer duiding en achtergronden.

Veel kijkplezier!

Wat wordt het vanavond?

12.45 uur

De vorige ontmoeting tussen FC Utrecht en AZ, anderhalve week geleden nog maar, ging de boeken in als één van de meest spectaculaire Eredivisiewedstrijden van de laatste jaren: 5-5 werd het in Alkmaar.

Bijna net zo opmerkelijk als die uitslag is het feit dat één van de deelnemers aan de voorspel-en-win-competitie van FC Utrecht die score goed had voorspeld! 

En nu is de vraag natuurlijk: wat wordt het vanavond? Laat jouw voorspelling achter op onze Facebookpagina en maak kans op leuke prijzen!

'Het wordt een compleet nieuwe wedstrijd' 🗣

11.46 uur

“Als je tegen goede tegenstanders speelt moet je dapper zijn en moed tonen”, aldus Hoofdtrainer Michael Silberbauer van FC Utrecht, vooruitblikkend op de match van vandaag. “Dat wilden we graag in de vorige wedstrijd tegen AZ en toen zagen we dat daar altijd risico’s bij komen kijken. Aanvallend kunnen we natuurlijk terugkijken op een goede wedstrijd, maar in verdedigend opzicht zullen we zaken moeten verbeteren. Het zal een compleet nieuwe wedstrijd worden.”

Bekijk de volledige voorbeschouwing: 

Zo bereikte AZ de laatste zestien

11.13 uur

AZ hoefde voor het bereiken van de achtste finale maar één keer in actie te komen. De Noord-Hollanders hadden een bye in de eerste ronde en troffen Excelsior bij de laatste 32.

Goals van Jens Odgaard, Dani de Wit, Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis bezorgden de Alkmaarders een riante overwinning in Rotterdam: 1-4.

FC Utrecht's weg naar de achtste finale

10.26 uur

Donderdagavond 20 oktober 2022. Weet je nog? Toen stond Sportlust ’46 – FC Utrecht op het programma. In Woerden werd het in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker dankzij goals van Sander van de Streek (2) en Sean Klaiber 0-3 voor de Utrechters.

Ook in de tweede ronde van het toernooi trof FC Utrecht een amateurteam: Blauw Geel ’38. Die ploeg werd op 12 januari in Veghel met 1-3 geklopt door de Domstedelingen, waarvoor toen Sander van de Streek, Jens Toornstra en Tasos Douvikas tot scoren kwamen. 

Enkele foto's van het duel in Veghel:

FC Utrecht op 7 februari 🗓

09.36 uur

AZ-uit op 7 februari? Het is geen unicum. In het jaar 1971 stonden FC Utrecht en AZ ook al tegenover elkaar in Alkmaar. Het werd toen 3-1 voor FC Utrecht dankzij doelpunten van Jan Groenendijk (2) en Hans Visser. In de Alkmaarderhout redde Siem Tijm namens de Noord-Hollanders de eer.

Vier keer vaker speelde FC Utrecht al op 7 februari. In 1993 uit tegen Feyenoord (0-0), in 2015 uit tegen PSV (3-1), in 2016 thuis tegen PSV (0-2) en het meest recent in 2018 thuis tegen Sparta Rotterdam. Die pot werd met 1-0 gewonnen dankzij een doelpunt van Lukas Görtler.

Matchday!

08.39 uur

Het aftellen is begonnen: over iets meer dan 10 uur begint de cupkraker AZ - FC Utrecht in Alkmaar!