'De strijd gaat beginnen'

21 februari 2023

De tegel van... Martijn Karelse.

Je hebt ze ongetwijfeld gezien: de tegels in de Grâchmuur in Stadion Galgenwaard. Ook dit seizoen lichten we in deze rubriek op FCUtrecht.nl telkens één van die door supporters geplaatste tegels uit. Want: elke tegel heeft zijn eigen verhaal.

Op de Grâchmuur langs de Cityside pronkt tussen veel andere supportersleuzen de tegel van Martijn Karelse. Een tegel waarop de eerste zin van een nummer van Herman Berkien te lezen is: ‘De strijd gaat beginnen’. Voor Brabander Karelse een leus die zijn tweewekelijkse tocht naar Stadion Galgenwaard kenmerkt.

Zijn voorliefde voor specifieke FC Utrecht-liederen komt duidelijk naar voren op de tegel van de in Bergen op Zoom opgegroeide supporter van de Utrechtse FC. “Natuurlijk support je de club met de aanschaf van de tegel, maar naast die reden vind ik ook de liederen tijdens de wedstrijd belangrijk en vandaar deze tekst”, vertelt hij. “Je merkt dat heel veel liedjes die door supporters worden gezongen op elkaar lijken in de Eredivisie. Ik geniet er vooral van als we in het stadion typische FC Utrecht-liederen zingen, dat vind ik het mooist.”

Karelse raakte besmet met FC Utrecht-virus toen hij in de stad ging werken: “Ik begon na mijn studie in Delft met mijn eerste baan in de Domstad. Toen ben ik eens een keer naar een wedstrijd gegaan omdat me dat leuk leek en sindsdien is eigenlijk het FC Utrecht-gevoel blijven hangen. De gewonnen bekerfinales tegen FC Twente en Feyenoord en daarnaast de Europese wedstrijden blijven wel het meest hangen als meest memorabele herinneringen die ik als supporter van FC Utrecht heb mogen meemaken.”

Over zijn mooiste FC Utrecht-nummer hoeft Martijn niet te twijfelen: “Ik geniet ervan als ‘Als ik boven op de Dom sta’ wordt gezongen. Dat doen we eigenlijk alleen maar als het echt héél erg goed gaat, zoals bijvoorbeeld tijdens de 6-4 overwinning tegen Ajax destijds. Eigenlijk zou je zoiets ongeacht de tussenstand vast in de (nul) dertigste minuut moeten zingen. Dat is écht een lied van Utrecht”, sluit hij af.