FC Utrecht en SV Spakenburg stonden in de beker 1 keer eerder tegenover elkaar. Dat was in het seizoen 1999/2000, toen er nog poulerondes werden gespeeld in het begin van het toernooi. FC Utrecht won met 6-1. Namens de Domstedelingen scoorden Jamie Forrester (3), Marinus Dijkhuizen (2) en John de Jong. Hilmi Mihci redde namens De Blauwen de eer.

FC Utrecht – SV Spakenburg is de derde Utrechtse provinciederby van dit bekerseizoen. In de kwalificatieronde speelde SV Spakenburg al tegen DOVO uit Veenendaal en in de eerste ronde ging FC Utrecht op bezoek bij Sportlust’46 uit Woerden.

FC Utrecht is op dit moment de nummer 7 van de Eredivisie. SV Spakenburg staat in de Nederlandse voetbalpiramide 38 posities lager, op de zevende plek van de Tweede Divisie.

Dit seizoen speelde FC Utrecht in de TOTO KNVB Beker vooralsnog louter uitduels. Achtereenvolgens werden Sportlust’46, Blauw Geel’38 en AZ verslagen.

SV Spakenburg bereikte de kwartfinale door af te rekenen met DOVO, SV TEC, FC Groningen en VV Katwijk.

SV Spakenburg-thuis is voor FC Utrecht de eerste bekerthuiswedstrijd sinds FC Utrecht – Ajax op 4 maart 2020. Die wedstrijd wonnen de Utrechters, maar een finale zou er vanwege Corona nooit komen.

Voor SV Spakenburg is de huidige cuprun de beste uit de clubgeschiedenis; nooit eerder haalden De Blauwen de kwartfinale van het toernooi.

FC Utrecht staat voor de zestiende keer in de kwartfinale van de beker. In 10 van de voorgaande 15 gevallen wonnen de Utrechters bij de laatste acht. De laatste kwartfinalepartij die FC Utrecht speelde, was op 13 februari 2020 in Deventer tegen Go Ahead Eagles. De Domstedelingen wonnen toen met 1-4.

Voor FC Utrecht is SV Spakenburg-thuis de 36ste bekerwedstrijd tegen een team dat op het moment van spelen niet uitkomt in de Eredivisie of Eerste Divisie.

SV Spakenburg speelde in de beker 36 keer eerder tegen een ploeg uit het betaalde voetbal. De Blauwen wonnen 8 keer, waarvan 1 maal van een Eredivisionist. Dat gebeurde eerder dit seizoen, in Groningen tegen de plaatselijke FC.

FC Utrecht speelde 1 keer eerder een kwartfinalewedstrijd tegen een team dat op dat moment niet in de Eredivisie of Eerste Divisie uitkwam. Dat was in 1995, tegen Jong Ajax. Het werd toen 2-1 voor de Utrechters.

FC Utrecht won alle 8 voorgaande bekerduels tegen teams uit de provincie Utrecht en scoorde hierin maar liefst 45 keer.

SV Spakenburg-spits Floris van der Linden scoorde dit seizoen 4 keer in de TOTO KNVB Beker en is daarmee gedeeld topscorer van het toernooi dit seizoen. Ook Niels Butter (OFC), Nabil Haddadi (Quick Den Haag) en Milan Zonneveld (ADO’20) waren 4 keer trefzeker deze jaargang, maar hun teams zijn niet meer in de strijd.

FC Utrecht’s bekertopscorers aller tijden zijn Stefaan Tanghe (16), Dave van den Bergh (14) en Dirk Kuyt (13). Leo van Veen staat op plek 4, met 10 doelpunten. Sander van de Streek heeft tot nu toe 9 keer gescoord namens FC Utrecht in de TOTO KNVB Beker.