FC Utrecht en AZ stonden 4 keer eerder tegenover elkaar in de KNVB Beker. De helft van die ontmoetingen bestaat uit de bekerfinale van 1982, die destijds over 2 wedstrijden werd gespeeld. FC Utrecht won in het Veemarktstadion in de heenwedstrijd met 1-0 van AZ, dat toen overigens AZ’67 heette, maar zag de bokaal in de return in de Alkmaarderhout uit zijn handen glippen: 5-1 voor de Noord-Hollanders werd het.

Voor FC Utrecht scoorden destijds, in die ‘dubbele’ bekerfinale, Jan Wouters (in Utrecht) en Willy Carbo (in Alkmaar).

Sindsdien haalde FC Utrecht nog 5 keer de finale en plaatste AZ zich nog 4 keer voor de eindstrijd.

De meest recente ontmoeting tussen FC Utrecht en AZ in de KNVB Beker dateert van het seizoen 2006/2007. Het werd toen in de Domstad 1-2 voor de bezoekers, waarvoor Nourdin Boukhari 2 keer trefzeker was. Het Utrechtse doelpunt werd toen gemaakt door Loïc Loval.

In de vorige 2 edities van het bekertoernooi werd FC Utrecht uitgeschakeld in de tweede ronde. In 2020/2021 gebeurde dat in Amsterdam tegen Ajax (5-4), in 2021/2022 in Breda tegen NAC (3-2).

AZ heeft in 9 van de laatste 10 edities van de KNVB Beker tenminste de kwartfinale bereikt. De uitzondering in die reeks is het seizoen 2020/2021, toen de Alkmaarders in het AFAS Stadion met 0-1 werden verslagen door Ajax.

FC Utrecht bereikte de achtste finale van de TOTO KNVB Beker door achtereenvolgens Sportlust ’46 (0-3) en Blauw Geel ’38 (1-3) uit te schakelen.

AZ plaatste zich voor de laatste zestien in het bekertoernooi via een bye in de eerste ronde en een 1-4 zege op Excelsior in de tweede ronde.

Sander van de Streek was dit seizoen namens FC Utrecht trefzeker in zowel de eerste ronde (tegen Sportlust ’46) als de tweede ronde (versus Blauw Geel ’38).

Van de Streek heeft nu in totaal 9 bekergoals gemaakt namens FC Utrecht. Hij kan Leo van Veen (10 treffers) evenaren als nummer 4 op de clubtopscorerslijst van FC Utrecht in de KNVB Beker. Dirk Kuijt staat derde (13 goals), Dave van den Bergh tweede (14 treffers) en Stefaan Tanghe (16 doelpunten) gaat aan kop.

Hoofdtrainer Michael Silberbauer van FC Utrecht won als speler 1 keer een nationale beker: in Denemarken met FC Kopenhagen in 2004. Silberbauer stond in de finale, waarin met 1-0 werd gewonnen van Aalborg BK, in de basis.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van dinsdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO