Stijgende omzet en toenemende populariteit

22 december 2023

FC Utrecht presenteert jaarverslag seizoen 2022/2023.

Opnieuw een omzetstijging en bovendien een toenemende populariteit, die zich uit in onder meer een groei van de Business Club, een verdere toename van het aantal Seizoenkaarthouders en een stijging van het gemiddelde toeschouwersaantal: FC Utrecht heeft het jaarverslag over de jaargang 2022/2023 uitgebracht.

Sportief gezien draaide FC Utrecht in de jaargang 2022/2023 minder sterk dan werd beoogd: het eerste elftal eindigde in de reguliere competitie als zevende en werd vervolgens in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal uitgeschakeld. De eindklassering betekende wel dat FC Utrecht op de zogeheten mediaranglijst, een ranking die wordt opgemaakt aan de hand van de prestaties in de laatste tien seizoenen, een positie is opgeschoven: van plek 6 naar positie 5. Dit resulteert in een significante toename van de mediagelden die FC Utrecht opstrijkt en hiermee heeft de club dan ook een belangrijke mijlpaal in de strategie gerealiseerd.

In financieel opzicht heeft FC Utrecht in seizoen 2022/2023 gepresteerd nagenoeg conform begroting: de transferinkomsten zijn aangehouden en de omzet is, opnieuw, gestegen. De omzet is zelfs hoger dan begroot, omdat op het gebied van kaartverkoop, horecabaten, mediabaten en businessomzet beter werd gepresteerd dan was verwacht. Dat FC Utrecht desondanks een verlies noteerde, heeft onder meer te maken met het feit dat een deel van de kosten van grote investeringen, zoals de veldrenovatie, boekhoudkundig gezien tot het seizoen 2022/2023 behoren. Bovendien namen de kosten in algemene zin fors toe, vanwege een stijging van de inkoopkosten van leveranciers, waaronder de energieprijzen.

“Ook in de jaargang 2022/2023 hebben we ons gefocust op het verder ontplooien en perfectioneren van de activiteiten die zijn gericht op de groeistrategie van de club”, legt Financieel en Operationeel Directeur Edo Keuning uit. “Bijvoorbeeld de optimalisatie van de club en de bijbehorende (merk)waarden, het investeren in de gebiedsontwikkeling rondom sporticoon Stadion Galgenwaard en de ontwikkeling van Sportcampus Traiectum; de samenwerking tussen de Utrechtse topsportclubs SV Kampong, Hellas, UZSC, VV Utrecht en FC Utrecht. De FRS-score wordt jaarlijks in oktober berekend door de KNVB, dat is een rating die aangeeft hoe de financiële positie van de club gesteld is. Deze was voor oktober nog onder de norm van de KNVB, maar is door de stadionaankoop direct weer op niveau.”

BEKIJK EN LEES HIER HET JAARVERSLAG