Zuidam: 'De doelstelling is: Europees voetbal'

10 augustus 2023

Bijpraten met Technisch Directeur Jordy Zuidam, vlak voor de competitiestart.

De spelers staan in de startblokken, de supporters tellen de laatste competitievoetballoze dagen af: Eredivisieseizoen 2023/2024 staat op het punt van beginnen. Een mooi moment om eens bij te praten met Technisch Directeur Jordy Zuidam. Over de voorbereiding, nieuwe spelers en stafleden, de aanstaande slotfase van de zomerse transferwindow en de sportieve doelen voor de nieuwe jaargang.

“We zijn de voorbereiding begonnen in de regio, met een wedstrijd tegen Amersfoorts Elftal, en dat is natuurlijk hartstikke belangrijk”, vertelt Zuidam. “En vervolgens ga je heel snel naar de wat hardere wedstrijden toe, zodat je direct in aanraking komt met de fysieke uitdaging waarvoor je de selectie wil klaarstomen. We hebben deze voorbereiding acht vriendschappelijke wedstrijden gespeeld waarvan er vijf toegankelijk waren voor supporters en drie achter gesloten deuren plaatsvonden. Dat laatste is voor ons soms ook heel lastig: wij spelen onze wedstrijden bij voorkeur mét publiek. Dat is het mooiste. Maar daar heb je meerdere partijen voor nodig, zoals veiligheid en gemeenten. Er wordt gekeken of er risico’s zijn dat bepaalde supportersgroepen elkaar treffen, of er andere oefenwedstrijden gespeeld worden waardoor supportersgroepen elkaar kunnen tegenkomen, et cetera. De insteek van FC Utrecht is altijd om zoveel mogelijk met publiek te spelen. Maar soms moet je een concessie doen, wil je toch goede oefenwedstrijden kunnen spelen. Vandaar die balans tussen wedstrijden zonder en wedstrijden met publiek.”

Individuele ontwikkeling
Niet alleen versterkte FC Utrecht zich de voorbije periode met nieuwe spelers, ook in de technische staf vonden de afgelopen weken veranderingen plaats. “Per saldo is onze technische staf uitgebreid met één persoon. We hadden vorig jaar in de persoon van Urby Emanuelson één individuele trainer. Nu zijn dat er twee: Jacob Mulenga en Willem Janssen. Dat past bij ons doel en onze visie. Naast de teamontwikkeling focussen we ons ook op de individuele ontwikkeling van spelers. Daar willen we nog meer uithalen. We zijn blij dat Jacob en Willem dit nu op zich nemen.”

Transfers
“We streven naar het werken met een selectie van 27 spelers, waarvan 24 veldspelers en drie keepers. Daarin moet de juiste balans zitten tussen ervaring, jong talent en specialisten die het verschil kunnen maken”, aldus Zuidam. “We willen de groep bij elkaar houden, maar we weten ook dat dit, bijvoorbeeld met topscorer van de Eredivisie Tasos Douvikas, een heel grote uitdaging wordt. En we weten ook allemaal dat we uitgaande transfers nodig hebben om de club gezond te houden. Afgelopen jaar hebben we wat dat betreft een goed jaar gedraaid en daardoor hebben we een buffertje gecreëerd. Dat betekent dat we nu niet een enorme druk hebben om spelers te moeten verkopen; al hoort dat natuurlijk wel bij het businessmodel van de club.”

Mutaties
Qua in- en uitgaande transfers zijn de laatste weken van augustus altijd bovengemiddeld druk. Zuidam verwacht dat er de komende tijd ook bij FC Utrecht nog diverse mutaties gaan plaatsvinden. “Er zullen de komende periode nog spelers vertrekken die minder perspectief op speeltijd hebben gekregen, vanwege het aantrekken van andere spelers en de keuzes die de technische staf gaat maken. En we hebben natuurlijk nog een aantal jongens die in de nadrukkelijke belangstelling van andere clubs staan”, geeft de Technisch Directeur van de Utrechtse FC aan. “We moeten kijken hoe dat zich gaat ontwikkelen. En er zijn voor wat betreft inkomende transfers ook nog opties waarmee we al geruime tijd bezig zijn. Of die haalbaar zijn, gaat blijken in de komende weken.”

Doelstelling
Zaterdag gaat voor FC Utrecht Eredivisieseizoen 2023/2024 van start. “Ik denk dat we heel tevreden zijn over de selectie die er nu staat. Er is tijdens deze voorbereiding keihard gewerkt en een goed fundament gelegd”, constateert Zuidam. “Nieuwe jongens hebben hun plekje kunnen vinden in Utrecht en in het team. Ik ben ervan overtuigd dat we een heel mooi seizoen tegemoet gaan. De doelstelling is: het behalen van Europees voetbal. We willen een herkenbaar FC Utrecht zien, waar veel energie in zit en dat wil gaan strijden met elkaar en met de supporters voor een heel mooi seizoen met hopelijk een feestje aan het einde.”