Even kennismaken: 7 weetjes over RCD Espanyol

05 augustus 2023

Viervoudig bekerwinnaar van Spanje volgende sparringpartner FC Utrecht.

In de generale repetitie voor de start van de Eredivisie neemt FC Utrecht het op tegen RCD Espanyol. Het duel met de Spanjaarden begint vanmiddag (zaterdag) om 17.00 uur in Stadion Galgenwaard. Een nadere kennismaking met de blauw-witten.

RCD Espanyol, zoals de club voluit heet, is één van de oudste Spaanse voetbalclubs. Het team werd in 1900 opgericht door Angel Rodríguez, die met een groep studenten Sociedad Española de Football in het leven riep. In 1912 werd de club van het koninklijke predicaat voorzien: Reial Club Deportivo Espanyol.

Tegenwoordig speelt Espanyol in het blauw-wit. Maar dat was in de beginjaren wel anders. Toen droegen de spelers gele shirts. Dat was de kleur van de tricots die de spelers kregen van één van de eerste supporters.

Voor de wind ging het Espanyol in de UEFA Cup van het seizoen 1987/1988. De club baande zich een weg naar de finale door achtereenvolgens Borussia Mönchengladbach, AC Milan, Internazionale Milan, TJ Vitkovice en Club Brugge te verslaan. In de heenwedstrijd van de finale tegen Bayer Leverkusen ging het ook crescendo. 3-0 zege. De return? Vol vertrouwen reisden de Spanjaarden naar West Duitsland af. Maar weer werd het 3-0; in Duits voordeel welteverstaan. Strafschoppen volgden. De Vloek van de Stip: Espanyol verloor en greep naast de UEFA Cup.

In 2007 bereikten de Spanjaarden weer de finale van de UEFA Cup. Deze keer liep de weg naar de eindstrijd via Artmedia, vervolgens een poulefase met daarin Ajax, Zulte Waregem, Sparta Praag, Austria Wien, daarna in een afvalsysteem verder via Livorno, Maccabi Haifa, Benfica en Werder Bremen. Een Spaans onderonsje volgde in de finale. Espanyol en Sevilla hielden elkaar in balans (2-2) en een penaltyserie volgde. Weer faalden de blauw-witten vanaf elf meter. De Vloek van de Stip, alweer.

Met een capaciteit van 40.500 is het Stage Front Stadium een joekel van een stadion. De thuisbasis van Espanyol werd officieel geopend op 2 augustus 2009. Op de site van de Spaanse club valt te lezen dat bij het stadion functionaliteit, financiën en esthetiek harmonieus samengaan. Het stadion is zo energiezuinig mogelijk gebouwd en bedekt met zonnepanelen. Nog wat weetjes: de President Club heeft 271 stoelen, de Executive Club bestaat uit 36 skyboxen en de Corporate Club omvat 1.200 stoelen. Er zijn 27 barren, 24 stoelen voor radioverslaggevers en 133 plekken op de perstribune. Er is rondom het stadion plaats voor 3.278 auto’s. 

Espanyol eindigde afgelopen seizoen als negentiende in LaLiga, de hoogste divisie van Spanje. En dus degradeerden de blauw-witten, evenals Real Valladolid en Elche CF, naar het tweede niveau. In LaLiga2 hoopt Espanyol hoge ogen te gooien mede dankzij de kwaliteiten van internationals als Martin Braithwaite (Denemarken), César Montes (Mexico), Keidi Bare (Albanië) en Leandro Cabrera (Urguay).

Kampioen worden op het tweede niveau, dat lukte RCD Espanyol tot nu toe twee keer: in 1994 en in 2021. In de prijzenkast van het Stage Front Stadium staat ook vier keer de Copa del Rey. Die werd veroverd in 1929, 1940, 2000 en 2006.

Foto: RCD Espanyol