Even kennismaken: 7 weetjes over Bologna FC

02 augustus 2023

De voorlaatste tegenstander die FC Utrecht deze voorbereiding treft onder de loep.

Na duels met Amersfoorts Elftal, KAA Gent, Sporting Charleroi, Shakhtar Donetsk, AE Kifisia en OFI Kreta is het voor FC Utrecht vandaag (woensdag) tijd voor de voorlaatste testcase in aanloop naar de competitiestart. Een nadere kennismaking met de zevende sparringpartner van FC Utrecht deze voorbereiding: Bologna FC. 

Het oprichtingsjaar van Bologna FC, de FC uit de gelijknamige Italiaanse stad, neemt een prominente plek in op het clubembleem: 1909. De Oostenrijker Emilio Arnstein was de drijvende kracht achter het opstarten van de club. Hij had ervaring met het oprichten van een vereniging; eerder al was hij in Triëst de stichter van Black Star Football Club.  

Dat Arnstein in 1909 een club formeerde die later meermaals kampioen van Italië zou worden, had hij vermoedelijk toen nog niet kunnen vermoeden. Maar het is wel degelijk zo: Bologna FC veroverde tot nu toe zeven keer de Italiaanse titel. Bologna FC was in 1925, 1929, 1936, 1937, 1939, 1941 en 1964 de beste voetbalploeg van Italië. Bovendien wonnen de rood-blauwen in 1970 en 1974 de Coppa Italia. Het Europese clubtoernooi om de Mitropa Cup, dat van 1927 tot 1992 werd gehouden, werd door Bologna FC drie keer gewonnen. Alleen Vasas uit het Hongaarse Boedapest veroverde die prijs vaker.

De thuishaven van Bologna FC is Stadio Renato Dall’Ara. Dat stadion biedt plek aan ruim 36.000 toeschouwers. Het stadion werd in 1927 in gebruik genomen en is sindsdien regelmatig gerenoveerd. Er werd gevoetbald tijdens de WK’s van 1934 en 1990. Het stadion is vernoemd naar Renato Dall’Ara, die van 1934 tot 1964 voorzitter was van Bologna FC.

Afgelopen seizoen eindigde Bologna FC op de negende plaats in de Serie A, de hoogste divisie van Italië. In de laatste zeven thuiswedstrijden die Bologna FC afgelopen seizoen speelde, kwamen bijna alleen maar topploegen op bezoek in Stadio Renato Dall’Ara. Tegen Internazionale (1-0), Lazio Roma (0-0), Udinese (3-0), AC Milan (1-1), Juventus (1-1), AS Roma (0-0) en kampioen Napoli (2-2) bleef Bologna FC knap ongeslagen.

Bologna FC beschikt over een behoorlijke Nederlandse enclave. Sam Beukema, Jerdy Schouten, Oussama El Azzouzi, Joshua Zirkzee en Sydney van Hooijdonk staan onder contract bij de Serie A-club, waarvoor in het verleden landgenoten als oud-FC Utrecht’er Denso Kasius, Damjan Djokovic, Mitchell Dijks en Stefano Denswil uitkwamen.

Maar het zijn lang niet alleen Nederlanders en Italianen die de Braziliaanse trainer Thiago Motta bij Bologna FC tot zijn beschikking heeft. Tot de selectie van de rood-blauwen behoren onder anderen ook de internationals Marko Arnautovic en Stefan Posch (Oostenrijk), Musa Barrow (Gambia), Michel Aebischer (Zwitserland), Jhon Lucumí (Colombia), Lukasz Skorupski (Polen) en de Schot Lewis Ferguson.

Gereputeerde namen, al was het lang niet altijd vanzelfsprekend dat Bologna FC over tal van buitenlandse krachten kon beschikken en op het hoogste niveau actief was. De ploeg speelde in de jaren tachtig en jaren negentig de nodige tijd op het tweede niveau, en zakte zelfs tot twee keer toe weg naar de derde divisie. De laatste keer dat Bologna FC niet op het hoogste niveau actief was, was in het seizoen 2014/2015. Toen werd de ploeg vierde in de Serie B, om vervolgens via de nacompetitie te promoveren. Sindsdien is de voetbaltrots van Bologna elk jaar van de partij geweest in de Serie A.