Vooruit, meteen maar even door de zure appel heen: FC Utrecht won tot nu toe 1 van de 52 uitwedstrijden tegen PSV in de Eredivisie. Dat was op 25 oktober 1980. Leo van Veen, Ton de Kruijk en Gerard van der Lem lieten de meegereisde supporters uit Utrecht toen juichen.

De laatste keer dat FC Utrecht het zoet van de overwinning mocht proeven in het Philips Stadion, was in 2016. Toen, op 4 februari, won de Utrechtse FC in de kwartfinale van de KNVB Beker met 1-3 van PSV. Sébastien Haller maakte die avond 1 goal, Bart Ramselaar scoorde er namens FC Utrecht zelfs 2.

Het is voor de zesde keer dat FC Utrecht en PSV elkaar treffen tijdens de eerste speeldag van een Eredivisieseizoen. PSV won in alle voorgaande gevallen; in 1990, 1991, 2008, 2016 en 2018.

FC Utrecht en PSV leverden afgelopen seizoen de topscorers van de Eredivisie: Tasos Douvikas en Xavi Simons. Aangezien Simons inmiddels in het buitenland voetbalt en Douvikas nog bij FC Utrecht onder contract staat, kan Douvikas deze jaargang de eerste speler worden die in opeenvolgende seizoenen topscorer wordt van de Eredivisie sinds Mateja Kezman dat deed in 2003 en 2004.

FC Utrecht eindigde afgelopen seizoen als zevende in de Eredivisie. De eerste overwinning in competitieverband boekten de Utrechters toen tijdens de vijfde speelronde van de jaargang.

Van de laatste 6 openingswedstrijden van een seizoen die FC Utrecht speelde, verloor de ploeg uit de Domstad er slechts 1. Dat was, toevalligerwijs, PSV-uit.

Douvikas scoorde namens FC Utrecht in elk van zijn laatste 4 Eredivisieduels. De Griek kan de eerste FC Utrecht-speler worden die in 5 opeenvolgende Eredivisiewedstrijden scoort namens de Domstedelingen sinds Dirk Kuijt in 2003.

Onder de aanwinsten van FC Utrecht van deze zomer een Irakees: Zidane Iqbal. Hij kan de tweede speler uit Irak worden in de Eredivisie. Nashat Akram ging hem voor, in 2009 bij FC Twente.

Ole Romeny en Isac Lidberg, eveneens allebei nieuw bij FC Utrecht, scoorden vorig seizoen namens hun toenmalige clubs – respectievelijk FC Emmen en Go Ahead Eagles – tegen PSV.

FC Utrecht-middenvelder Jens Toornstra scoorde in elk van de laatste 13 Eredivisieseizoenen. Van alle spelers die op dit moment in de Eredivisie spelen, is deze reeks van Toornstra de langste. Juul Ellerman is de laatste speler die in 14 Eredivisiejaargangen op rij scoorde. Hij deed dat van 1985 tot 1999.

Verdediger Nick Viergever van FC Utrecht is de enige speler die in elk van de laatste 15 Eredivisieseizoenen speeltijd kreeg. De langste reeksen ná die van Viergever? Die zijn ook in het bezit van FC Utrecht’ers: Jens Toornstra en Mark van der Maarel, allebei 14 seizoenen.

Over Van der Maarel gesproken: hij kan de eerste speler worden die namens FC Utrecht in 15 verschillende Eredivisieseizoenen speeltijd krijgt. Op dit moment deelt hij het clubrecord nog met Jan Willem van Ede en Jean-Paul de Jong.