10 weetjes over FC Utrecht - Feyenoord

31 augustus 2023

Over Jens Toornstra, Quinten Timber, 106 eerdere ontmoetingen en nog veel meer.

Altijd intens, altijd bijzonder, altijd speciaal: ontmoetingen tussen FC Utrecht en Feyenoord in Stadion Galgenwaard. Zondag is het tijd voor een nieuwe editie van dat onderonsje. 10 weetjes over het duel met de Kuipclub, presented by Unibet.

FC Utrecht en Feyenoord? In de Eredivisie stonden de teams al 106 keer tegenover elkaar. De Utrechters versloegen de Rotterdammers 17 maal, waarvan 13 keer in Stadion Galgenwaard.

De laatste keer dat FC Utrecht van Feyenoord won, was op 29 augustus 2021. Het werd toen 3-1 voor de Utrechters. Huidig FC Utrecht-middenvelder Jens Toornstra was toen captain van de Kuipclub.

Afgelopen seizoen speelde FC Utrecht in Stadion Galgenwaard met 1-1 gelijk tegen Feyenoord. Dat was op 8 januari van dit jaar, in wat de eerste wedstrijd onder leiding van Hoofdtrainer Michael Silberbauer was. Eerder deze week werd bekend dat de wegen van FC Utrecht en Silberbauer per direct scheidden.

Interim-trainer Rob Penders neemt bij FC Utrecht nu de honneurs waar. Penders speelde bij NAC Breda 5 jaar samen met Feyenoord-oefenmeester Arne Slot.

FC Utrecht heeft na 3 duels dit seizoen nog geen goals gescoord en nog geen punten op de teller. Het kwam 3 keer eerder voor dat FC Utrecht de eerste 3 duels van de jaargang verloor: in 1982, 1990 en 2001.

Het is voor het eerst sinds eind 2019 dat FC Utrecht in 3 Eredivisieduels op rij niet tot scoren is gekomen. De laatste keer dat dit vaker dan 3 partijen achter elkaar gebeurde, was in 2009. Toen scoorde FC Utrecht 7 competitiewedstrijden op rij niet.

FC Utrecht liep in de laatste 11 duels tegen de clubs uit de Traditionele Top Drie tegen 9 nederlagen aan. Het werd in die reeks ook 2 keer gelijk. De laatste zege van de Utrechters op een ploeg uit de Traditionele Top Drie dateert van 3 oktober 2021, toen de Utrechtse FC in Amsterdam met 0-1 won van Ajax dankzij een treffer van Django Warmerdam.

Feyenoord is 14 uitwedstrijden achter elkaar zonder nederlaag in de Eredivisie, sinds een 4-3 verliespartij bij PSV op 18 september 2022.

De Rotterdammers waren trefzeker in elk van hun laatste 28 uitpartijen in de Eredivisie. Dat is voor Feyenoord een clubrecord.

Feyenoord-thuis is ook een weerzien met Quinten Timber. De in Utrecht geboren voormalige winnaar van de David di Tommaso Trofee speelde 31 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht.