Op een drukbezocht Sportcomplex Zoudenbalch begint FC Utrecht O17 voortvarend aan de wedstrijd tegen Quick Den Haag O17. De Utrechters vinden vrij snel ruimte achter de vijfmansdefensie van de Haantjes, zoals de bekerstuntploeg uit Den Haag ook wel wordt genoemd. Levert dit bij een eerste poging nog geen treffer op, bij de tweede kans is het wel raak. Tijn den Boggende jaagt na een dieptepass door op de Haagse goalie Nick van der Werff, die de bal in de voeten van Amir Saleh speelt. De rechtsbuiten van FC Utrecht O17 pakt die buitenkans met beide handen aan en schiet de bal het verlaten doel in. Tien minuten gespeeld in het Utrechtse lentezonnetje, en de 1-0 is een feit.

Gelijke stand halverwege
Het lukt de ploeg van trainer/coach Ferdi Vierklau vervolgens niet door te drukken tegen Quick Den Haag O17, dat in voorgaande rondes van de beker onder meer Almere City FC O17 en Feyenoord O17 had uitgeschakeld. Er komen wel wat kansjes voor de Utrechtse talenten, maar een verdubbeling van de marge leveren die niet op. Aan de andere kant van het veld staat Justin Eversen zijn mannetje als Samuel Smit hem in de korte hoek probeert te verrassen. Even later moet de Utrechtse keeper dan toch incasseren. Na een actie van Smit, die doordendert over de rechterflank, komt de bal voor de voeten van Kaj Tops. De spits van Quick Den Haag O17 krult de bal vanuit de draai in de kruising: 1-1.

Utrechtse druk, Haagse goal
Met drie verse krachten begint de Utrechtse ploeg aan de tweede helft; Ty-Shaun van Gönter, Jessey Sneijder en Elisha Ghartey vervangen Giordinelo Meulens, Jahrnell Wijngaarde en Jahlani Fonteni. In het eerste kwartier van het tweede deel van de match voert FC Utrecht O17 de druk op de laatste linie van de bezoekers flink op en komen er kansen voor Saleh (schot, over) en Kelechi Idegwu (schot, naast). Maar juist op het moment dat een Utrechts doelpunt in de lucht hangt, nemen de Hagenaars de leiding. Een van richting veranderd schot van Tops valt na dik een uur spelen binnen: 1-2.

Last-minute gelijkmaker
Vanaf dat moment is het, gelet op de stand en de resterende speeltijd, alle hens aan dek bij FC Utrecht O17. De thuisploeg blijft de bovenliggende partij en krijgt kansen op de gelijkmaker. Een kopbal van Tijn den Boggende gaat over het doel, evenals een schot van Idegwu. In de personen van Gustav Arcos Sundqvist en Timo Jansen brengt Vierklau nog twee verse krachten in zijn elftal. En het is Sundqvist die, in de vierde minuut van de blessuretijd, voor de gelijkmaker zorgt. Na een knappe aanname schiet de aanvaller de bal de verre hoek in: 2-2.

Sterk vanaf de strafschopstip (en op de doellijn)
In de strafschoppenserie is FC Utrecht O17 vervolgens uiterst koelbloedig. De Utrechters komen dankzij twee saves van Justin Eversen al snel op pole position, en na benutte pingels van Tijn den Boggende, Olivier van Zijl en Gustav Arcos Sundqvist is het Ty-Shaun van Gönter die de winnende scoort: 4-2. En dus: FC Utrecht O17 opnieuw naar de finale. Deze keer is daarin AZ O17 de tegenstander.

FC Utrecht O17 - Quick Den Haag O17 2-2 (1-1) FC Utrecht O17 wint na strafschoppen
10 Amir Saleh 1-0
33 Kaj Tops 1-1
63 Kaj Tops 1-2
90+4 Gustav Arcos Sundqvist 2-2

Strafschoppenserie:
Tijn den Boggende (FC Utrecht O17), raak, 1-0
Jayden van Sorge (Quick Den Haag O17), mis, 1-0
Olivier van Zijl (FC Utrecht O17), raak, 2-0
Mendres Yegen (Quick Den Haag O17), mis, 2-0
Gustav Arcos Sundqvist (FC Utrecht O17), raak, 3-0
Kaj Tops (Quick Den Haag O17), raak, 3-1
Jessey Sneijder (FC Utrecht O17), mis, 3-1
Ylan Hoogwater (Quick Den Haag O17), raak, 3-2
Ty-Shaun van Gönter (FC Utrecht O17), raak, 4-2

Gele kaarten: Jahlani Fonteni (FC Utrecht O17), Samuel Smit (Quick Den Haag O17).

Toeschouwers: 400.

Scheidsrechter: Colin Prooi.

Opstelling FC Utrecht O17:
Justin Eversen; Jahlani Fonteni (46. Elisha Ghartey), Giordinelo Meulens (46. Ty-Shaun van Gönter), Olivier van Zijl, Torben Bos (76. Gustav Arcos Sunqvist); Jahrnell Wijngaarde (46. Jessey Sneijder), Noë Misumi (83. Timo Jansen), Kelechi Idegwu; Amir Saleh, Tijn den Boggende, Nissi Lombaye.

Opstelling Quick Den Haag O17:
Nick van der Werff; Samuel Smit (70. Batukan Akkas), Nikolaj Stet, Mendres Yegen, Jayden van Sorge, Rens Rambaldo; Tymo Gerbrandy, Karel Dijkers, Ylan Hoogwater; Kaj Tops, Redouan Oualhih (65. Isidro Molina).

Lees onder het verslag van deze wedstrijd de overige uitslagen van afgelopen weekend.

Uitslagen zaterdag 29 april:

FC Utrecht O10/O11 Fortuna Sittard O11 11-5
ADO Den Haag O13 FC Utrecht O13 1-2
PSV O14 FC Utrecht O14 1-2
ADO Den Haag O15 FC Utrecht O15 2-2
FC Utrecht O16 Excelsior O16 2-1 (oefen)
FC Utrecht O17* Quick O17 2-2

* Wint na strafschoppen

FC Utrecht O12 speelde een drieluik met FC Twente en NAC Breda.