Tasos Douvikas schiet FC Utrecht naar overwinning

02 september 2022

Domstedelingen winnen in Sittard van Fortuna: 3-4.

Een hattrick van Tasos Douvikas heeft FC Utrecht drie punten opgeleverd. De ploeg van Hoofdtrainer Henk Fraser won vanavond (vrijdag) in Sittard met 3-4 van Fortuna. Alle doelpunten van de wedstrijd vielen in het laatste halfuur.

Het is zijn derde van de avond, en zonder enige twijfel ook zijn mooiste. Tasos Douvikas knalt vijf minuten voor tijd vanuit een halve omhaal de bal snoeihard het door Ivor Pandur verdedigde doel in. Daarmee voltooit de Griekse spits van FC Utrecht zijn hattrick en beslist hij de wedstrijd: 2-4.

In de voetsporen van Bonsink
Met dat prachtige derde doelpunt schiet Douvikas zichzelf de geschiedenisboeken in. Hij is de tweede invaller in de clubgeschiedenis van FC Utrecht die drie doelpunten maakt in een Eredivisiewedstrijd. Karel Bonsink is de enige die daarin ook is geslaagd; in zijn geval op 16 april 1972 in een duel met FC Den Bosch.

Vierde Griekse Eredivisiehattrick
Douvikas is de vierde Griek die in de Eredivisie een hattrick maakt. Nikos Machlas, Georgios Giakoumakis en Georgios Samaras gaan hem voor. De aanvaller van FC Utrecht is de eerste speler die als voetballer van de tegenpartij een hattrick maakt in Sittard tegen Fortuna sinds Luc Nilis namens PSV op 7 april 2000.

Dost opent de score
Het eerste doelpunt van Douvikas komt enkele minuten nadat hij Daishawn Redan heeft vervangen. De spits schiet raak vanaf de strafschopstip en zet FC Utrecht daarmee voor de tweede keer deze avond op voorsprong: 1-2. Eerder al doet Bas Dost dat, maar al snel na de 0-1 van de FC Utrecht-spits maakt Rodrigo Guth met een rake kopbal vanuit een corner gelijk: 1-1.

Eerste driepunter
Douvikas maakt na de 1-2 ook de 1-3 in een wedstrijd die door scheidsrechter Allard Lindhout enige tijd wordt gestaakt omdat er herhaaldelijk voorwerpen vanuit de tribunes op het veld worden gegooid. FC Utrecht ziet Fortuna Sittard na de 1-3 van Douvikas terugkomen tot 2-3, via Burak Yilmaz die op zijn beurt een pingel benut. Als Douvikas niet veel later de 2-4 maakt, is wel duidelijk dat voor FC Utrecht de buit binnen is. Het team van Fraser koerst dan af op de eerste driepunter van het seizoen. Die komt door een laat doelpunt van Tijjani Noslin in de vijfde minuut van de blessuretijd ook niet meer in gevaar: 3-4.

Twee thuisduels voor de boeg
De volgende twee wedstrijden van FC Utrecht zijn in Stadion Galgenwaard. Op zondag 11 september komt Vitesse op bezoek in Utrecht, waar op vrijdag 16 september NEC de tegenstander is van de Domstedelingen.

Fortuna Sittard - FC Utrecht 3-4 (0-0)
64. Bas Dost 0-1
67. Rodrigo Guth 1-1
71. Tasos Douvikas (strafschop) 1-2
75. Tasos Douvikas 1-3
81. Burak Yilmaz (strafschop) 2-3
84. Tasos Douvikas 2-4
90+6. Tijjani Noslin 3-4

Gele kaarten: Mickaël Tirpan (Fortuna Sittard), Jens Toornstra, Mark van der Maarel (FC Utrecht).