Selectiedag ‘Voetballend naar werk’ levert direct aanmeldingen op

01 september 2022

Kennismakingsbijeenkomst met Werkfit-traject meteen populair.

De kennismakingsbijeenkomst met het Werkfit-traject ‘Voetballend naar werk’, op woensdag 14 september in stadion Galgenwaard, leverde direct enkele aanmeldingen op. Dat kwam natuurlijk vooral door het enthousiaste verhaal van de partners in het nieuwe traject, USG Restart en FC Utrecht U4U, maar ook de dynamische locatie zal eraan hebben bijgedragen. De selectiedag vond namelijk plaats in het heilige der heiligen van het stadion, de kleedkamer van het eerste elftal van FC Utrecht. Een plek waar voetbal, werken aan jezelf en presteren samenkomen.

‘Transfer’ naar de arbeidsmarkt
Het traject ‘Voetballend naar werk’ is bedoeld voor mensen die nu met een uitkering werkloos thuis zitten en gemotiveerd zijn om weer actief te worden op de arbeidsmarkt, lichtte Sanne Pater van FC Utrecht U4U toe. “Doel is om de deelnemers via een programma waarin voetbal een belangrijke component is, na zes maanden een ‘transfer’ naar de arbeidsmarkt te laten maken”, zei ze tegen de aanwezigen. Dat waren werkmatchers van het UWV en enkele gemeenten, arbeidsdeskundigen én geïnteresseerde potentiële deelnemers. “De combinatie tussen de job coaching van USG en het sportprogramma van FC Utrecht moet ertoe leiden dat de gemotiveerde deelnemers weer gaan meedoen aan de maatschappij.”

Volgens Demelza Bik, operationeel manager van USG Restart, heeft de combinatie van sport en coaching zich al eerder bewezen. “Bij FC Groningen loopt dit programma al tien jaar en het is inmiddels ook succesvol bij clubs als Emmen en Heracles. Ik hoop dat we ook hier in het Utrechtse over twee weken een mooi team van vijftien personen hebben waarmee we dan aan de slag kunnen gaan”, aldus Demelza.

‘Trots dat ik hier nu sta’
Dat intensieve begeleiding bij FC Utrecht echt werkt, bleek uit het verhaal van de 51-jarige Erwin Hendriks. Die rondde kortgeleden een traject van een half jaar bij U4U af en is nu weer boven Jan. “Ik zat lang thuis, maar kon bij U4U terecht”, vertelde hij. “Onder meer op Zoudenbalch heb ik allerlei praktische klussen gedaan en mezelf teruggevonden. Ik ben er trots op dat ik hier nu sta”, sloot Erwin af. Die laatste woorden werden met applaus beloond.

‘Als het maar bij de club is’
Eén van de eersten die zich woensdag direct aanmeldden, was Martin den Dulk. Ook deze 40-jarige Utrechter zit al een tijdje zonder werk, na eerder actief te zijn geweest in onder meer de horeca en als magazijnmedewerker. “Ik heb altijd gevoetbald en ben al mijn hele leven supporter van FC Utrecht”, vertelde hij. “Ik heb hier zelfs nog als steward gelopen, heb helpen schoonmaken, noem maar op.” En wat is Martins ambitie nu voor over zes maanden? “Ik hoop op een baan bij FC Utrecht en wat dat dan is, maakt me niet eens zoveel uit. Als het maar bij de club is.”

Aftrap van pilot uitgesteld wegens organisatorische redenen
De start van de pilot ‘Voetballend naar Werk’ is vanwege organisatorische redenen verplaatst naar de eerste maand van 2023. Aanvankelijk was het de bedoeling het prestigieuze project in september 2022 te starten.

FC Utrecht werkt achter de schermen samen met de betrokken partijen onverminderd door om van ‘Voetballend naar Werk’ een groot succes te maken. De club kijkt uit naar de kick-off in het begin van het nieuwe jaar. Op korte termijn wordt duidelijk wanneer de kick-off precies zal plaatsvinden.