Individuen gestraft na incidenten: 'De maat is vol'

06 september 2022

Update straffen individuen na incidenten bij Fortuna Sittard- FC Utrecht en FC Utrecht – Ajax.

De wedstrijden Fortuna Sittard – FC Utrecht en FC Utrecht – Ajax werden de afgelopen weken overschaduwd door enkele incidenten op de tribunes. Hiervoor zijn diverse personen opgepakt en aangemeld voor een stadionverbod.

Bij de meest recente wedstrijd, Fortuna Sittard – FC Utrecht, werd vuurwerk gegooid op het veld, waaronder in de richting van een van de spelers van FC Utrecht. Er zijn vijf personen in beeld voor het afsteken van vuurwerk en daarnaast een persoon voor het faciliteren van de vuurwerkactie. Deze personen worden geïdentificeerd en zullen aangemeld worden voor een stadionverbod.

Daarnaast is er deze wedstrijd één persoon geïdentificeerd voor het gooien van bier op het veld, waar ook een stadionverbod voor zal komen.

Direct na afloop van de wedstrijd FC Utrecht – Ajax kon FC Utrecht melden dat de persoon die vuurwerk op het veld heeft gegooid, is opgepakt door de politie en wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. Ook zijn drie personen opgepakt door de politie voor ongeregeldheden na afloop van de wedstrijd.

FC Utrecht heeft daarnaast vier personen na de wedstrijd tegen Ajax een stadionverbod opgelegd voor onder meer discriminerende spreekkoren en deze daarnaast aangemeld bij de KNVB voor een landelijk stadionverbod.

Voor drie andere personen gaat bekeken worden door FC Utrecht wat hun straftraject gaat worden, voor het plegen van diverse strafbare feiten in het stadion.

Tot slot heeft de persoon die na afloop van de wedstrijd tegen Ajax (onrechtmatig) het veld betrad een stadionverbod opgelegd gekregen.

“Een opsomming waarvoor wij ons enorm schamen”, doelt Algemeen Directeur Thijs van Es op de incidenten rondom de afgelopen twee wedstrijden. “Door het snelle handelen, samen met Politie Utrecht, hebben we na de wedstrijd tegen Ajax al diverse mensen kunnen opsporen en straffen. De afgelopen dagen zijn we druk bezig met het identificeren en opsporen van de raddraaiers bij de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Deze personen willen we bannen uit het stadion, omdat deze incidenten ontoelaatbaar zijn.”

Hij vervolgt: “Een wedstrijd van FC Utrecht, uit en thuis, zou een uitje moeten zijn voor iedereen en een plek waar íedereen zich welkom zou moeten voelen. Dat is het niet geweest afgelopen twee wedstrijden, waarvoor wij onze excuses aanbieden aan eenieder die zich niet welkom of veilig heeft gevoeld, waaronder een van onze spelers. De maat is vol. Er is een grens bereikt en overschreden, we zijn dit gedrag zat. Deze raddraaiers willen en gaan we weren, dit heeft niets met support te maken.

Aan de andere kant blijven we in gesprek met diverse geledingen, waaronder groepen supporters. De verbinding moet er zijn, de frustraties moeten uitgesproken worden. Het is een proces van de lange adem, waarbij we de welwillenden onwijs hard nodig hebben.”