Het duel van aanstaande zondag is de zestiende ontmoeting tussen FC Utrecht en Vitesse sinds de start van seizoen 2017/2018. Het is daarmee in die periode het meest voorkomende onderlinge duel in het Nederlandse betaalde voetbal.

In de Eredivisie lukte het FC Utrecht in de laatste 7 keer dat Vitesse de tegenstander was niet om winst te boeken. Er werd 2 keer gelijkgespeeld en 5 maal verloren. Dit is voor FC Utrecht op dit moment de langste reeks zonder competitiezege tegen een specifieke tegenstander.

Voor Vitesse is het juist precies andersom; de Arnhemmers hebben tegen FC Utrecht hun langste ongeslagen reeks in de competitie tegen alle huidige Eredivisieploegen.

FC Utrecht won tijdens de vorige speelronde in Sittard van Fortuna met 3-4. De Utrechtse FC won dit kalenderjaar tot nu toe 1 keer opeenvolgende Eredivisiepartijen: op 23 januari van Sparta Rotterdam en vervolgens op 5 februari van SC Cambuur.

Scoren deed FC Utrecht tijdens de eerste 2 thuiswedstrijden van deze jaargang nog niet. Het is nog nooit voorgekomen dat FC Utrecht tijdens de eerste 3 thuisduels van een nieuw seizoen geen enkel doelpunt maakte.

Van de 10 doelpunten die FC Utrecht dit seizoen incasseerde, ontstonden er 5 vanuit een standaardsituatie (4 corners, 1 strafschop).

Bas Dost en Tasos Douvikas hebben namens FC Utrecht dit seizoen allebei 4 keer gescoord. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de volledige doelpuntenproductie van FC Utrecht deze jaargang.

Dost heeft gescoord tegen 21 van de 24 verschillende clubs waar hij tegen speelde in de Eredivisie. De uitzonderingen zijn: Vitesse (8 keer tegen gespeeld), FC Volendam (2 maal tegen gespeeld) en SC Cambuur (1 keer tegen in actie gekomen).

Dost loopt in de Eredivisie nu precies 1 op 2: 66 goals in 132 wedstrijden. Van die doelpunten maakte hij er 26 in thuisduels en 40 in uitwedstrijden.

Sinds zijn Eredivisiedebuut in het seizoen 2020/2021 schoot Vitessenaar Maximilian Wittek exact 100 keer in de competitie, met 1 treffer tot gevolg: tegen FC Utrecht.

Douvikas maakte elk van zijn 4 treffers dit seizoen buiten Utrecht (3 in Sittard, 1 in Emmen), terwijl hij de vorige jaargang juist 7 van zijn 9 goals scoorde in Stadion Galgenwaard.

Doelman Daan Reiziger hield afgelopen weekend de nul tijdens zijn debuut. Hij kan de eerste Vitesse-keeper worden met 2 clean sheets in zijn eerste 2 Eredivisie-optredens sinds Sander Westerveld in 1996.

Mark van der Maarel kan tegen Vitesse zijn 300ste wedstrijd in de Eredivisie spelen namens FC Utrecht. Die mijlpaal is tot nu toe alleen aangetikt door Jan Willem van Ede (409), Leo van Veen (391) en Jean-Paul de Jong (370).

Van der Maarel debuteerde in het seizoen 2009/2010 namens FC Utrecht. Hij en zijn ploeggenoten Nick Viergever en Jens Toornstra zijn de enige spelers die in elk van de laatste 14 seizoenen (sinds 2009/2010, dus) speelminuten hebben gemaakt in de Eredivisie.

De basisopstelling van Vitesse tegen FC Groningen, afgelopen weekend, had een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 264 dagen. Het was daarmee de jongste basiself van Vitesse in de Eredivisie in 10 jaar.

Hoofdtrainer van FC Utrecht Henk Fraser stond tussen 2016 en 2018 voor de groep bij Vitesse. Als oefenmeester van de Arnhemmers won hij in 2017 de TOTO KNVB Beker; de eerste en vooralsnog enige prijs van de Gelderlanders.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO