Van de 44 keer dat FC Utrecht en Excelsior in de Eredivisie tegenover elkaar stonden, won FC Utrecht 29 partijen. Het werd 11 keer gelijk. In 4 gevallen ging Excelsior met de volle buit aan de haal.

Eén van de meest memorabele seizoenen, als het om duels tussen FC Utrecht en Excelsior gaat, is 1983/1984. Toen eindigde FC Utrecht – Excelsior in de onwaarschijnlijke uitslag 7-4, en werd het bij de terugwedstrijd in Rotterdam weer 7-4, maar dan voor de Rotterdammers. Over 2 duels gezien werd het dat seizoen dus 11-11; nog altijd de meest doelpuntrijke dubbele ontmoeting tussen 2 clubs in 1 Eredivisieseizoen.

De laatste keer dat Excelsior won van FC Utrecht was op 3 oktober 2015. Een strafschop van Jeff Stans besliste toen de partij (1-0). In de 7 onderlinge ontmoetingen tussen de Utrechters en de Kralingers die daarop volgden, bleef FC Utrecht ongeslagen.

De vorige Eredivisie-editie van Excelsior – FC Utrecht eindigde in 3-3. Toen, op 30 november 2018, stond het halverwege 3-0 voor Excelsior (doelpunten: Elías Már Ómarsson, Ryan Koolwijk en Luigi Bruins) en wisten de Utrechters na de break 3 keer te scoren: treffers van Gyrano Kerk, Nick Venema en Simon Gustafson betekenden een remise.

Excelsior heeft na 7 speeldagen in dit Eredivisieseizoen 3 zeges op de teller staan. Het team uit Rotterdam won nog nooit 4 van de eerste 8 Eredivisieduels in een jaargang.

Het treffen met Excelsior betekent ook een weerzien met Yassin Ayoub. De middenvelder speelde 146 Eredivisieduels namens FC Utrecht en kwam daarin 19 keer tot scoren. Ook trainer Marinus Dijkhuizen en verdediger Redouan El Yaakoubi van Excelsior hebben een verleden bij FC Utrecht.

FC Utrecht hield de 0 in de vorige 2 Eredivisiepartijen en kan dat nu voor het eerst sinds januari 2021 in 3 opeenvolgende competitieduels doen.

De laatste 3 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie een uitduel speelde tegen een promovendus, lukte het de FC uit de Domstad niet om te winnen.

In de 3 uitduels van FC Utrecht dit Eredivisieseizoen vielen in totaal 16 doelpunten: 8 voor, 8 tegen. In de 4 thuispartijen van de Utrechtse FC deze jaargang werd in totaal 3 keer gescoord: 1 voor, 2 tegen.

Bas Dost (5 treffers) en Tasos Douvikas (4 goals) zijn samen verantwoordelijk voor alle 9 Eredivisiedoelpunten van FC Utrecht dit seizoen.

Dost maakte 12 doelpunten in de laatste 7 uitwedstrijden die hij in de Eredivisie speelde. Dost kan de eerste speler worden die in minimaal 8 Eredivisie-uitduels op rij scoort sinds Luuk de Jong in 2015. Het record van 9 op rij wordt gedeeld door Ove Kindvall (1967) en oud-speler van FC Utrecht Danny Koevermans (2006-2007).

Als speler van sc Heerenveen scoorde Dost 5 keer in 1 uitduel tegen Excelsior. Toen, op 10 december 2011, wonnen de Friezen in Kralingen met 0-5.

Mark van der Maarel en Jens Toornstra scoorden hun eerste doelpunt in de Eredivisie in een uitwedstrijd tegen Excelsior. Van der Maarel deed dat namens FC Utrecht in 2014, Toornstra liet de fans van ADO Den Haag juichen in 2011.

Als speler maakte Henk Fraser tegen geen enkele club zoveel Eredivisiegoals als tegen Excelsior: 4. De huidig Hoofdtrainer van FC Utrecht maakte die 4 doelpunten allemaal namens FC Utrecht in het seizoen 1986/1987.