Even kennismaken: 9 weetjes over Sportlust '46

19 oktober 2022

Een nadere kennismaking met de bekertegenstander van FC Utrecht.

In de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker staat FC Utrecht morgenavond (donderdag) tegenover Sportlust ‘46. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking met de ploeg uit Woerden.

Sportlust ’46 is opgericht op 5 oktober 1946. In 1949 kreeg de club een eigen terrein aan de ’s-Gravensloot in Woerden waarna er in 1959 werd verkast naar een naast gelegen terrein aan de Jozef Israëlslaan. Op 29 december 1979 werd Sportpark Cromwijck aan de Waardsedijk in gebruik genomen en kreeg Sportlust '46 de beschikking over zes speelvelden.

De ploeg uit Woerden komt uit in de Derde Divisie Zaterdag en bezit momenteel de vijfde plek in die competitie. In elf wedstrijden wist Sportlust ’46 achttien punten bij elkaar te spelen.

Sportlust ’46 staat onder leiding van trainer Jochem Twisker (foto). De 50-jarige oefenmeester uit Bussum had eerder al Utrechtse ploegen als Spakenburg, GVVV en USV Hercules onder zijn hoede.

Het elftal van Twisker wist zich te plaatsen voor de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker door OJC Rosmalen (eerste voorronde) en Quick Boys uit Katwijk (tweede voorronde) allebei met 1-2 te verslaan.

Voor de in Blaricum geboren Laurens van der Voort is het treffen met FC Utrecht extra bijzonder. Vorig seizoen, toen FC Utrecht het in de eerste ronde van het bekertoernooi opnam tegen Derde Divisionist SteDoCo, stond Van der Voort namelijk ook al op het veld. Afgelopen zomer maakte de 28-jarige centrale verdediger de overstap van Hoornaar naar Woerden. Van der Voort speelde overigens ook nog 26 officiële wedstrijden voor Jong FC Utrecht.

Het team uit Woerden is de laatste jaren bezig aan een flinke opmars. In 2005 speelde Sportlust '46 nog in de Derde Klasse, maar door kampioenschappen in 2005, 2006, 2011, 2015, 2019 en de promotie in 2020 speelt het elftal nu in de Derde Divisie.

In de laatste drie competitiewedstrijden wist Sportlust '46 zeven punten te behalen. Barendrecht (0-2) en Sparta Nijkerk (4-2) werden allebei verslagen en afgelopen zaterdag kwam het tot een puntendeling in de thuiswedstrijd tegen Ter Leede (1-1).

Voorzitter van Sportlust '46 Jan van den Heuvel heeft zelf nog onder de lat gestaan bij FC Utrecht. Tijdens de Intertoto Cup van 1970, als de fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox net beklonken is, reist FC Utrecht af naar Wisla Krakow. Daar, in Polen, staat Van den Heuvel onder de lat bij de Utrechtse FC in de met 1-0 verloren Europese wedstrijd. Het is tevens het eerste officiële tegendoelpunt dat FC Utrecht incasseert.

Sportlust ’46 is daarnaast Partnerclub van FC Utrecht.