Het is al even geleden dat FC Utrecht en FC Volendam elkaar troffen in de Eredivisie. De laatste twee onderlinge ontmoetingen in competitieverband dateren van het seizoen 2009/2010 en in beide gevallen werd het toen 0-0.

Na die twee doelpuntloze ontmoetingen stonden FC Utrecht en FC Volendam alleen in de KNVB Beker nog tegenover elkaar. Op 22 december 2010 werd het 1-0 voor FC Utrecht dankzij een doelpunt van Barry Maguire.

In de laatste 30 jaar bleef FC Utrecht in 15 van de 17 Eredivisiewedstrijden tegen FC Volendam ongeslagen. Alleen in februari 1992 (4-2 voor de Volendammers) en mei 1997 (5-2 voor de Noord-Hollanders, voor wie Dejan Govedarica toen drie keer scoorde) ging het mis voor de Utrechters.

Hoofdtrainer Henk Fraser speelde 1 interland samen met FC Volendam-coach Wim Jonk. Dat was op 14 oktober 1992, toen Nederland in een WK-kwalificatieduel met 2-2 gelijkspeelde tegen Polen.

FC Volendam won geen van de laatste 10 Eredivisieduels die de ploeg speelde. Van die 10 potten gingen er 8 verloren. De club won dit seizoen alleen van FC Twente (1-0, op 28 augustus).

FC Utrecht heeft de vorige 3 Eredivisiewedstrijden gewonnen. De Utrechters wonnen eind 2018 voor het laatst 4 competitieduels op rij.

FC Volendam kan het negatieve clubrecord van 5 thuisnederlagen op rij evenaren. Een dergelijke serie zetten de Volendammers tot nu toe 3 keer neer: in 1963, 1984/1985 en 1987/1988.

FC Utrecht heeft 999 goals gescoord in uitwedstrijden in de Eredivisie en staat dus op de drempel van een mooie mijlpaal. Er zijn 6 clubs in Nederland die de grens van 1.000 goals in uitwedstrijden in de Eredivisie al hebben doorbroken.

De laatste competitiepartij van het kalenderjaar leverde in 2021 voor FC Volendam een overwinning op. Op bezoek bij Almere City FC werd het 2-3 dankzij doelpunten van Robert Mühren, Walid Ould-Chikh en voormalig FC Utrecht’er Ibrahim El Kadiri.

De laatste keer dat FC Utrecht het laatste duel van een kalenderjaar won, was in 2014. Toen gingen de Utrechters op bezoek bij AZ in Alkmaar met 0-3 winnen.

Henk Veerman komt nu uit voor FC Volendam en speelde eerder voor FC Utrecht. Hij kan in het duel met de Utrechters zijn 250ste competitiewedstrijd in het betaalde voetbal spelen.

FC Utrecht heeft op alle kunstgrasvelden in de Eredivisie gescoord, behalve op dat van FC Volendam (1 wedstrijd, 0-0 op 22 maart 2009).

Tasos Douvikas is op dit moment clubtopscorer van FC Utrecht. De Griek maakte 6 goals, waarvan 5 in uitwedstrijden. Er zijn 2 Grieken die in de Eredivisie scoorden tegen FC Volendam: Nikos Machlas en Yannis Anastasiou.

Sander van de Streek maakte afgelopen weekend zijn 40ste Eredivisiedoelpunt namens FC Utrecht. In dat klassement staat Van de Streek op een gedeelde negende plek, samen met Stefaan Tanghe. Sébastien Haller (achtste, 41 goals), Erik Willaarts (zevende, 42 treffers) en Willy Carbo (zesde, 43 doelpunten) zijn de eerstvolgende targets voor de Barnevelder.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zaterdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO