Nederlaag op slotspeeldag

15 mei 2022

FC Utrecht in Tilburg onderuit tegen Willem II: 3-0.

FC Utrecht heeft de reguliere competitie afgesloten met een nederlaag. Het team van Hoofdtrainer Rick Kruys moest vanmiddag (zondag) buigen voor Willem II: 3-0. FC Utrecht is op de zevende plek van de Eredivisie geëindigd en speelt in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal komende week twee keer tegen Vitesse.

Een knappe redding van Eric Oelschlägel voorkomt een Tilburgs doelpunt, na een corner in het begin van de tweede helft. Maar de goalie, en daarmee FC Utrecht, heeft pech: de bal ploft vervolgens neer voor de voeten van Dries Saddiki. De middenvelder haalt verwoestend uit en jaagt de bal de verre bovenhoek in. Daarmee verdubbelt hij de marge: 2-0.

Willem II schiet uit startblokken
En dat is een flinke knauw, want FC Utrecht is er juist alles aan gelegen om na de break de voor de rust opgelopen averij te herstellen. Die averij, die ontstaat al snel. Willem II, dat uit de startblokken schiet en vanaf de eerste tot en met de laatste tel vooruit wordt gestuwd door een fanatiek publiek in een sfeervol Koning Willem II Stadion, kan al na zeven minuten juichen. Van dichtbij is Jizz Hornkamp trefzeker voor de ploeg die vecht voor lijfsbehoud en één ding zeker weet: om aanspraak te maken op een langer verblijf in de Eredivisie, moet gewonnen worden: 1-0.

Kansen voor FC Utrecht
FC Utrecht krijgt via onder anderen Simon Gustafson (schot geblokt), Pontus Almqvist (bal van de lijn gehaald door Leeroy Owusu), Willem Janssen (kopbal, naast) en Tasos Douvikas (schot, naast) in de eerste helft de gelegenheid te scoren en is in de tweede helft enkele keren gevaarlijk, waarbij de grootste kans is voor Douvikas. De Griek schiet van dichtbij en ziet zijn inzet gekeerd worden door goalie Timon Wellenreuther.

Vertroebeld
Dik een kwartier voor tijd betekent een eigen treffer van Joris van Overeem de 3-0, en daarmee wordt het Utrechtse zicht op een goed resultaat in Tilburg wel érg vertroebeld. In de slotfase, waarin Kruys onder anderen verse aanvallende krachten als Mimoun Mahi, Othmane Boussaid en Henk Veerman brengt, lukt het de Utrechtse FC ook niet meer om op het scorebord te komen.

Donderdag FC Utrecht - Vitesse, zondag Vitesse - FC Utrecht
FC Utrecht is geëindigd op de zevende plek in de Eredivisie. In de halve finale van de play-offs om Europees voetbal treffen de Utrechters het als zesde geëindigde Vitesse. Aanstaande donderdag speelt FC Utrecht thuis, om vervolgens op zondag in Arnhem in actie te komen. In de andere halve finale van de eindronde staan nummer vijf AZ en nummer acht sc Heerenveen tegenover elkaar.

Willem II - FC Utrecht 3-0 (1-0)
8. Jizz Hornkamp 1-0
53. Dries Saddiki 2-0
73. Joris van Overeem (eigen doelpunt) 3-0

Gele kaarten: Pol Llonch (Willem II), Simon Gustafson (FC Utrecht).

Toeschouwers: 14.000.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof.

Opstelling Willem II:
Timon Wellenreuther; Leeroy Owusu, Freek Heerkens, Wessel Dammers (80. Ulrik Jenssen), Derrick Köhn; Pol Llonch, Dries Saddiki (86. Wesley Spieringhs), Daniel Crowley (80. Abdenasser El Khayati); Mats Köhlert, Jizz Hornkamp (86. Elton Kabangu), Max Svensson (72. Kilian Ludewig).

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Djevencio van der Kust, Mike van der Hoorn, Willem Janssen (68. Henk Veerman), Django Warmerdam (46. Arthur Zagre); Adam Maher (60. Mimoun Mahi), Joris van Overeem, Simon Gustafson (76. Mark van der Maarel), Sander van de Streek; Tasos Douvikas, Pontus Almqvist (60. Othmane Boussaid).