Aanvoerder Willem Janssen van FC Utrecht kan tegen AZ zijn 501ste competitiewedstrijd in het Nederlandse betaalde voetbal spelen. De captain van de Utrechters is van alle actieve Eredivisiespelers op dit moment het enige lid van de Club van 500.

AZ-thuis is de laatste competitiethuiswedstrijd in de imposante carrière van Janssen en ter gelegenheid daarvan speelt FC Utrecht in een uniek ‘CAPTAIN BEDANKT.-shirt’.

Afgelopen seizoen eindigde FC Utrecht – AZ in 2-2. In de blessuretijd stelde Adrián Dalmau namens de Utrechters een punt veilig.

Van de laatste 6 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie een thuismatch speelde tegen AZ, won de Utrechtse FC er 1. Dat was op 20 oktober 2018. Het werd toen 2-1 voor de Utrechters.

Eerder dit seizoen verloor FC Utrecht in Alkmaar van AZ. Het gebeurde in de jaargang 2008/2009 voor het laatst dat de Utrechtse FC in beide competitieduels met de Alkmaarders in één seizoen aan het kortste eind trok.

In 7 van de laatste 8 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde, scoorde de ploeg uit de Domstad 1 keer.

Van de laatste 7 Eredivisieduels die AZ speelde, won het team van trainer/coach Pascal Jansen er 2.

Bart Ramselaar is met 9 doelpunten FC Utrecht’s topscorer in de competitie. Vanwege een blessure kan de Amersfoorter dat aantal niet verder meer opkrikken. Tasos Douvikas staat met 8 treffers op de tweede plek van dat klassement.

AZ hield dit seizoen 4 keer de nul in de Eredivisie. Dat is samen met SC Cambuur en FC Groningen het minste van alle ploegen.

Bij AZ zetten de nu voor FC Utrecht uitkomende Adam Maher en Joris van Overeem hun eerste stappen in het profvoetbal. Maher speelde 91 Eredivisieduels namens de Noord-Hollanders, Van Overeem kwam tot 81 competitieduels in het shirt van AZ.

AZ’s Jesper Karlsson (15 goals, 10 assists) was dit seizoen direct betrokken bij 25 Eredivisiegoals. Hij is de derde AZ-speler die deze eeuw zowel qua goals als assists de dubbele cijfers heeft behaald in een Eredivisieseizoen. Eerder deden Maarten Martens (10 goals, 10 assists in 2006/2007) en Alireza Jahanbakhsh (21 goals, 12 assists in 2017/2018) dat.

Bij FC Utrecht staan Adam Maher, Mark van der Maarel en Quinten Timber op scherp. AZ moet het in Utrecht stellen zonder de geschorste Jordy Clasie. Bruno Martins Indi is één gele kaart verwijderd van een schorsing.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van woensdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO