Jubileumnummer FC Today: editie 200

13 maart 2022

Voor ieder wat wils: het programmaboekje van FC Utrecht.

Een mijlpaaleditie van FC Today, het programmaboekje dat vandaag wordt verspreid bij de thuiswedstrijd tegen PSV. Het is namelijk voor de 200ste keer dat FC Utrecht dit wedstrijdmagazine uitgeeft. Een programmaboekje, zo is in Utrecht nog altijd de stelregel, hoort bij een voetbalwedstrijd. ‘Ouderwets’, op papier. En tegenwoordig ook digitaal. Voor ieder wat wils.

De eerste FC Today werd uitgegeven op 14 augustus 2011. FC Utrecht speelde die dag een thuispartij tegen De Graafschap en liet de bezoekers van die pot gratis kennismaken met het nieuwe wedstrijdmagazine, dat bij de resterende duels van dat seizoen steeds te koop was voor 2 euro.

Betalen voor een programmaboekje, dat was in Utrecht niets nieuws. Sterker nog: het allereerste wedstrijdboekje, in het seizoen 1970/1971, was een betaalde uitgave. Destijds tikte je een ‘F.C. Utrecht Thuis’ op de kop voor 35 cent. Een seizoen later werd de prijs verhoogd naar 50 cent. In het seizoen 1978/1979 werd een programmablad uitgegeven dat voor 1 gulden te koop was en vanaf jaargang 1983/1984 was de prijs van zo’n boekje 1,30 gulden. Weer een paar jaar later werd het tarief verder opgekrikt, naar 2,35 gulden. Ook tarieven van 2 gulden en 2,50 gulden passeerden later nog de revue.

Het programmablad van FC Utrecht kende door de jaren heen behoorlijk wat verschillende namen. FC Today werd in 2011/2012 geïntroduceerd en is inmiddels een begrip bij vaste bezoekers van de wedstrijden van FC Utrecht.

Sinds 2018/2019 wordt het magazine niet alleen als gedrukt exemplaar verspreid in Stadion Galgenwaard, maar ook online aangeboden. De eerste FC Today die alleen online verscheen en niet als gedrukt exemplaar werd verspreid, was die van 2 oktober 2020 voor de wedstrijd FC Utrecht – sc Heerenveen, die vanwege Corona zonder publiek werd gespeeld.

FC Today, dat in en rondom het stadion steevast door een groep trouwe vrijwilligers wordt uitgedeeld, is inmiddels 200 keer gemaakt en 198 keer ook daadwerkelijk verspreid. De twee uitzonderingen in die serie: boekjes voor de afgelaste Eredivisiewedstrijden tegen Ajax (vanwege weercode rood) en Vitesse (vanwege Corona) in het seizoen 2019/2020. Door die duels ging een streep nadat de wedstrijdmagazines al waren voltooid.