'Dat was echt beregezellig!'

15 maart 2022

De tegel van... Werkgroep Lensky.

De Grâchmuur in Stadion Galgenwaard wordt sinds enige tijd gevuld met bedrukte tegels. Tegels van jullie, supporters van FC Utrecht! In deze rubriek, genaamd ‘De tegel van’, lichten we in wedstrijdmagazine FC Today elke thuiswedstrijd één supporterstegel uit. Want: achter iedere tegel zit een eigen verhaal!

Het verhaal dat hoort bij de tegel van een hechte vriendenclub? Jeroen Brandligt, één van hen, vertelt er maar al te graag over! Al jaren zijn de maten bij elke thuiswedstrijd van FC Utrecht te vinden in Stadion Galgenwaard. Momenteel bekijken de compagnons de thuiswedstrijden van de Utrechtse FC vanuit Vak T, op de Zuidtribune. Maar ook in de oude Galgenwaard waren de mannen van ‘Werkgroep Lensky’ al meermaals present op de destijdse Marathontribune.

De vriendenclub heeft inmiddels vaste rituelen voorafgaand en na het bezoeken van wedstrijden van FC Utrecht, vertelt Brandligt: “Voor en na de wedstrijd spreken we altijd samen met de hele groep af om een biertje te drinken rondom de wedstrijd, dat is altijd enorm gezellig. In Café ‘De Drie Dorstige Herten’ staat onze tegel altijd al klaar op ons tafeltje om deze vrij te houden, dat geeft altijd een enorm warm gevoel.”

Op een doodnormale wedstrijddag gebeurde dat weer en de mannen hadden in die periode een bepaald gevoel bij voetballer Jacob Lensky. Na de desbetreffende wedstrijd werd er in het stamcafé uitgebreid gesproken over de Canadees: “Op een dag spraken we inderdaad wat meer over Jacob Lensky dan gebruikelijk, omdat we dat een aparte en bijzondere speler vonden. Al grappend kwamen we op een gegeven moment op het idee om onze vriendengroep de naam ‘Werkgroep Lensky’ te geven. Aan de andere kant van de bar zat op dat moment een man die ons met grote ogen verbaasd zat aan te kijken en hoe later op de avond, hoe groter die ogen werden. Hij kwam op een gegeven moment naar ons toe en stelde in het Engels de vraag waarom wij elke keer een proost uitbrachten op hem, hij heette namelijk Jacob Lensky. Het was natuurlijk niet de echte Lensky van FC Utrecht, maar die man heette ook toevallig Jacob Lensky en kwam in tegenstelling tot de voetballer uit Ierland, enorm toevallig”, lacht Brandligt.

Vanaf dat moment was de groepsnaam ‘Werkgroep Lensky’ geboren: “Die avond hebben we samen met de Ier doorgebracht en het was echt beregezellig. Vanaf dat moment kan het natuurlijk niet anders zijn dan dat we onze naam moeten linken aan Lensky en dat is uiteindelijk ook gebeurd.” Sindsdien vormt het zestal, bestaande uit Jeroen, Arend, Gerard, Sasker, Gijs en Michiel een vaste supportersgroep onder de naam: ‘Werkgroep Lensky’.