FC Utrecht en Shakhtar Donetsk spelen gelijk in benefietwedstrijd

30 juli 2022

Utrechters komen op voorsprong en tonen veerkracht: 2-2.

FC Utrecht heeft de laatste oefenwedstrijd in voorbereiding op het nieuwe seizoen 2022/2023 met een gelijkspel afgesloten tegen Shakhtar Donetsk. In een oefenwedstrijd die in het teken stond van Oekraïne en waarbij onder andere duizenden Oekraïense vluchtelingen te gast waren, speelde de Utrechtse FC met 2-2 gelijk tegen Shakhtar Donetsk.

Het Oekraïense volkslied gezongen door Veronika Morska en een indrukwekkende minuut stilte voorafgaand aan de benefietwedstrijd tussen FC Utrecht – Shakhtar Donetsk staan symbool voor een middag vanuit het hart in Stadion Galgenwaard. Deze wedstrijd wordt aangegrepen om zoveel mogelijk geld op te halen voor Oekraïense oorlogsslachtoffers.

Snelle voorsprong
Hidde ter Avest stormt na een minuut of zeven over de rechterflank van het veld. Hij bereikt vervolgens het zestienmetergebied van Shakhtar Donetsk en geeft de bal op een presenteerblaadje voor op Daishawn Redan. De aanvaller handelt snel nadat de bal nog wordt aangeraakt door een Oekraïense verdediger en schiet vervolgens hard raak. FC Utrecht pakt de vroege voorsprong: 1-0!

Aantrekkelijk begin
De openingsfase van het oefentreffen is aantrekkelijk te noemen. Het tempo ligt hoog en over en weer worden kansen gecreëerd door beide ploegen. Na de Utrechtse voorsprong kruipen de Oekraïners iets meer uit hun schulp en vlak voor rust levert dat de gelijkmaker op. Artem Bondarenko komt in kansrijke positie om uit te halen en schiet buiten bereik van Vasilis Barkas raak: 1-1.

Aan kansen geen gebrek
In een geheel nieuw elftal treedt Shakhtar Donetsk aan in de tweede helft. Bij de Utrechters vervangen Bas Dost en Can Bozdogan, die zijn eerste minuten maakt voor FC Utrecht, Daishawn Redan en Taylor Booth. Na kort combinatiewerk rondom het strafschopgebied van FC Utrecht besluit Dmytro Kryskiv snel in die tweede helft om uit te halen en met Oekraïens succes, de 1-2 is een feit en het team van Hoofdtrainer Henk Fraser moet op zoek naar de gelijkmaker.

FC Utrecht toont veerkracht
Na een moeizaam begin weet FC Utrecht zich in het laatste kwart van de wedstrijd te herpakken. Een voorzet van Ter Avest wordt halverwege het tweede bedrijf ongelukkig in eigen doel gewerkt door Sergiy Kryvtsov. De Utrechters staan weer op gelijke hoogte. In de slotfase van de wedstrijd hebben de Domstedelingen nog voldoende kansen om de wedstrijd winnend af te sluiten, maar pogingen van Mimoun Mahi en Tasos Douvikas missen kracht en precisie.

Eredivisie van start
Volgende week zaterdagavond begint voor FC Utrecht de Eredivisie. In het Mandemakers Stadion in Waalwijk trapt de ploeg van Hoofdtrainer Henk Fraser om 21.00 uur af tegen RKC Waalwijk. Een week later, op 13 augustus om 20.00 uur, is SC Cambuur de tegenstander in Stadion Galgenwaard en wordt de eerste officiële thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen afgewerkt.

FC Utrecht – Shakhtar Donetsk 2-2 (1-1)
7. Daishawn Redan 1-0
41. Artem Bondarenko 1-1
47. Dmytro Kryskiv 1-2
65. Sergiy Kryvtsov, eigen doelpunt, 2-2

Scheidsrechter: Jannick van der Laan.

Gele kaarten: Can Bozdogan (FC Utrecht), Heorhiy Sudakov (Shakhtar Donetsk).

Toeschouwers: 8.511.

Vasilis Barkas; Hidde ter Avest (71. Moussa Sylla), Mike van der Hoorn, Nick Viergever, Modibo Sagnan (59. Mark van der Maarel), Djevencio van der Kust, Luuk Brouwers (71. Rocco Robert Shein), Taylor Booth (46. Can Bozdogan), Othmane Boussaid (71. Mimoun Mahi), Tasos Douvikas, Daishawn Redan (46. Bas Dost).