Even kennismaken: 7 weetjes over Shakhtar Donetsk

30 juli 2022

FC Utrecht sluit de voorbereiding af tegen een absolute topploeg uit Oekraïne.

Het is het laatste duel van FC Utrecht in aanloop naar de competitiestart, en ook meteen een wedstrijd tegen een tegenstander waarvan de naam overal in Europa klinkt als een klok: Shakhtar Donetsk. Een nadere kennismaking met het topteam uit Oekraïne, dat vanmiddag (zaterdag) de opponent van de Utrechtse FC is in Stadion Galgenwaard.

Hij liegt er niet om, de inhoud van de prijzenkast van Shakhtar Donetsk. Onder meer in de vitrine: dertien keer de Oekraïense landstitel, dertien maal de Beker van Oekraïne en negen Super Cups. En één van de voornaamste pronkstukken: de UEFA Cup. Die won Shakhtar Donetsk in 2009. Tottenham Hotspur, CSKA Moskou, Olympique Marseille en landgenoot Dinamo Kiev werden uitgeschakeld door Shakhtar Donetsk, dat in de finale vervolgens met 2-1 te sterk was voor Werder Bremen. De Brazilianen Luiz Adriano en Jádson maakten de doelpunten namens het team uit Oekraïne.

Dat Shakhtar Donetsk uitgerekend twee Braziliaanse doelpuntenmakers had in die UEFA Cupfinale is geen toeval. De link tussen Shakhtar Donetsk en Brazilië is sterk, al jarenlang. Er zijn zo veel Brazilianen gepasseerd in Donetsk, dat website 90min in 2020 besloot de tien beste Brazilaanse Shakhtar-spelers aller tijden te eren in een uitgebreid artikel. Hun namen, van de nummer 10 tot en met de nummer 1: Matuzalem, Fred, Jádson, Brandao, Bernard, Luiz Adriano, Alex Teixeira, Douglas Costa, Willian en Fernandinho. Stuk voor stuk spelers die een prachtige loopbaan hebben (gehad).

De visie van Shakhtar Donetsk luidt: een wereldwijde ambassadeur zijn voor het Oekraïense voetbal en van internationaal voetbal in Oekraïne, uiteindelijk zorgend voor de verdere ontwikkeling van de voetbalcultuur in Oekraïne. En daar hoort een missie bij die kraakhelder is: de grenzen en normen van uitmuntendheid in het voetbal opnieuw definiëren.

Shakhtar Donetsk werd in 1936 opgericht, als Stachanovets. Die naam verwees naar Aleksej Stachanov, een legendarische mijnwerker uit de streek. Tien jaar na de oprichting van de club werd de naam veranderd naar Shakhtar, wat ‘kompel’ betekent. Een kompel is een mijnwerker. In Nederland komt die naam, in de voetballerij, vooral bij Roda JC Kerkrade regelmatig terug. De bijnaam van die club is ‘De Koempels’, ofwel: de mijnwerkers.

De Donbass Arena is de thuishaven van Shakhtar Donetsk, al speelt de club thuiswedstrijden vanwege de situatie in Oekraïne de laatste tijd in NSC Olimpiyskiy in Kiev. In dat stadion, dat plek biedt aan meer dan 70.000 toeschouwers, werden tijdens Euro 2012 diverse wedstrijden gespeeld, waaronder ook de finale. Ook traden er door de jaren heen topartiesten op, zoals Shakira, Red Hot Chili Peppers en Andrea Bocelli.

Een aanzienlijk deel van de spelers van de nationale ploeg van Oekraïne staat onder contract bij Shakhtar Donetsk, dat ook altijd één van de hofleveranciers is van Jong Oekraïne. Andere internationals in de selectie van de tegenstander van FC Utrecht zijn Manor Solomon (Israël) en Lassina Traoré; een oud-speler van Ajax die uitkomt voor Burkina Faso. Uiteraard zijn ook weer enkele Braziliaanse sterren bij Shakhtar Donetsk actief. Op dit moment zijn dat Marlon, Ismaily en Dodô.

Sinds de jaren zestig speelt Shakhtar Donetsk in oranje-zwarte tenues. Vaak is het shirt grotendeels oranje en het broekje zwart. Het zwarte broekje staat symbool voor de mijnen, en het feit dat daar een oranje shirt boven wordt gedragen symboliseert de ervaring van koempels die na een dag in de mijnen weer buiten komen en het licht weer zien.

Foto: Shakhtar Donetsk