Even kennismaken: 7 weetjes over Queen's Park FC

02 juli 2022

Voordat FC Utrecht vandaag (zaterdag) speelt tegen Queen's Park FC: een nadere kennismaking met die opponent.

Het is de eerste sparringpartner van FC Utrecht dit seizoen: Queen's Park FC. Vanavond (zaterdag) staat het team van Hoofdtrainer Henk Fraser op Sportcomplex Zoudenbalch tegenover die Schotse ploeg. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking met Queen's Park FC.

Queen's Park FC – niet te verwarren met het Engelse Queens Park Rangers – is één van de meest roemruchte clubs van Schotland. In de prijzenkast van de ploeg uit Glasgow staan liefst 10 Schotse bekers. Alleen Rangers FC en Celtic wonnen die prijs vaker dan het team dat vanavond tegenover FC Utrecht staat.

De laatste cupwinst van Queen's Park FC dateert van 1893. En nee, dat is geen tikfout: het gaat echt om het jaar achttiendrieënnegentig. Queen's Park FC heeft een lange, indrukwekkende geschiedenis. De club is in 1867 opgericht en is de oudste voetbalvereniging van Schotland.

The Spiders: dat is de bijnaam van Queen's Park FC. Die naam komt voort uit de tenues van de Schotse ploeg: vrij smalle zwarte en witte horizontale strepen.

Het motto van Queen's Park FC is ‘Ludere Causa Ludendi’. Die kreet staat ook in het logo van de ploeg en betekent, vrij vertaald: Spelen om het spelen. Gelet op dat credo is het niet vreemd dat Queen's Park FC tot eind 2019 de enige amateurclub was in de Schotse profcompetities.

Vanaf het moment dat Queen's Park FC de zaken professioneel ging aanpakken, een jaar of twee geleden dus, is het snel gegaan voor de club uit Glasgow. In 2021 werd de titel gepakt in League Two; het vierde en laagste profniveau van Schotland. En dit jaar wonnen ‘The Spiders’ de play-offs van League One, waardoor ze komend seizoen uitkomen in het Championship, op het tweede niveau van Schotland.

Vele jaren was Hampden Park, het nationale stadion van Schotland, de thuisbasis van Queen's Park FC. Hoewel er plek was voor dik vijftigduizend mensen in die voetbaltempel, zaten er meestal maar zo’n zeshonderd als Queen's Park FC een thuisduel speelde. In elk geval tijdens de eerste maanden van komend seizoen fungeert Ochilview Park, het stadion van Stenhousemuir FC, als thuisbasis voor Queen's Park FC dat ondertussen hard werkt aan de realisatie van een eigen onderkomen: Lesser Hampden.

Nagenoeg alle spelers van de huidige selectie van Queen's Park FC komen uit Schotland. Dat geldt ook voor trainer Owen Coyle, die 669 profduels speelde en daarin tot 249 doelpunten kwam. Als oefenmeester was hij onder meer werkzaam voor Burnley, Bolton Wanderers, Wigan Athletic en Blackburn Rovers.

Foto: Queen's Park FC