Even kennismaken: 7 weetjes over KV Kortrijk

16 juli 2022

FC Utrecht sluit vandaag (zaterdag) het trainingskamp af met een oefenpot in Kortrijk.

In het Guldensporenstadion staat FC Utrecht vanmiddag (zaterdag) tegenover KV Kortrijk. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking met ‘De Kerels’.

KV Kortrijk is het resultaat van een fusie tussen Stade Kortrijk en Kortrijk Sport, in 1971. Die twee clubs zijn op hun beurt ook weer ontstaan vanuit een samensmelting. SC Courtraisien en FC Courtraisien vormden samen Courtrai Sports (Kortrijk Sport) en Eendracht Kortrijk en Patronaat Sint-Rochus gingen samen op in Stade Kortrijk.

De voetbaltrots van Kortrijk moest van ver komen in de jaren zeventig. De ploeg begon op het vierde niveau. Twee jaar later – KV Kortrijk speelde kampioen in de Vierde Klasse en werd tweede in de Derde Klasse – trad het team al aan in de één na hoogste divisie. In 1976 maakte KV Kortrijk voor het eerst furore op het hoogste niveau. Saai werd het in Kortrijk nooit; in het begin van deze eeuw gleed de ploeg zelfs opnieuw af naar de Derde Klasse. Vanuit daar werd weer een opmars ingezet en sinds KV Kortrijk in 2008 naar de hoogste divisie promoveerde, is het team onafgebroken in de Jupiler Pro League actief.

Er zijn de nodige voetballers die voor zowel FC Utrecht als KV Kortrijk uitkwamen. Zo speelde Hans Galjé na zijn passage bij FC Utrecht voor de Belgen en trokken ook Lars Veldwijk, Timothy Derijck, Giuseppe Rossini, Peter Eikelboom, Stefaan Tanghe en Foeke Booy ten strijde namens De Kerels, zoals de bijnaam van KV Kortrijk luidt.

De thuisbasis van KV Kortrijk is het Guldensporenstadion. Dat stadion is genoemd naar de Slag bij Kortrijk, beter bekend als de Guldensporenslag. Die slag vond plaats op 11 juli 1302. Op het strijdperk werden 500 paar gouden sporen verzameld, die later als trofee werden opgehangen in de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk in Kortrijk. Het Guldensporenstadion werd in 1947 geopend en biedt anno 2022 plaats aan ruim 9.000 toeschouwers.

Voor KV Kortrijk is het oefenduel van vandaag de laatste test voordat de competitie begint. De tegenstander van FC Utrecht opent de competitie volgende week met een thuispartij tegen Oud-Heverlee Leuven. Deze voorbereiding sparde KV Kortrijk al met KdNS Heule (7-0), KV Mechelen (3-1), FC Dordrecht (2-4) en Royal Excelsior Virton (0-0).

Het spelen van een ‘Galamatch’ ter afsluiting van de voorbereiding is een traditie bij KV Kortrijk. In de voorgaande jaren waren onder meer LOSC Lille (1-1), Excelsior (4-0), Krylia Sovetov Samara (2-1) en KV Mechelen (0-0) daarin al de tegenstanders van De Kerels.

De selectie van KV Kortrijk telt heel wat verschillende nationaliteiten en ook de nodige internationals. Wat te denken van Faïz Selemani (Comoren), David Henen (Togo), Nayel Mehssatou (Chili), Luqman Hakim (Maleisië), Abdelkahar Kadri (Algerije) en Marko Ilic (Servië).