Even kennismaken: 7 weetjes over KRC Genk

06 juli 2022

Voordat FC Utrecht vandaag (woensdag) speelt tegen KRC Genk: een nadere kennismaking met die opponent.

Tijd voor de tweede wedstrijd van deze oefencampagne van FC Utrecht: een treffen met KRC Genk. Achter gesloten deuren sparren de Utrechters vandaag (woensdag) met de Belgen. Een nadere kennismaking met de tweede sparringpartner van deze voorbereiding.

Thor Waterschei en KFC Winterslag bundelden in 1988 de krachten. Het resultaat van die fusie? Inderdaad: KRC Genk. KRC betekent overigens: Koninklijke Racing Club.

Vier landstitels sleepte de Genkse fusieclub binnen. In 1999, 2002, 2011 en 2019 was KRC Genk de beste voetbalploeg van België. Cupsuccessen waren er ook al: in 1998, 2000, 2009, 2013 en 2021 won KRC Genk de Beker van België. Tel daar nog twee Supercups (2011, 2019) bij op, en je kunt stellen dat KRC Genk één van de sterkste ploegen van de afgelopen 25 jaar is in België.

De laatste keer dat FC Utrecht en KRC Genk elkaar troffen, was op 22 juli 2020. Toen werd het onderonsje gespeeld in het Zeeuwse Burgh-Haamstede en eindigde het in 3-3. Gyrano Kerk, Shawn Adewoye (eigen doelpunt) en Simon Gustafson verzorgden toen de Utrechtse doelpuntenproductie. Nog eens benieuwd naar de samenvatting? Die vind je onder dit artikel.

KRC Genk eindigde afgelopen seizoen in de reguliere competitie op de achtste plaats. Dat leverde deelname op aan de play-offs om Europees voetbal, maar die eindigden voor de blauw-witten in een teleurstelling.

Afgelopen seizoen kwam KRC Genk uit in de Europa League. De Belgen eindigden op de vierde plek in een poule waarin ook West Ham United, Rapid Wien en Dinamo Zagreb waren ingedeeld. Door de jaren heen speelde KRC Genk tientallen wedstrijden in Europese clubtoernooien. De 'Genkies' stonden in een officiële wedstrijd nog nooit tegenover een Nederlandse ploeg.

In de kleedkamer van KRC Genk zitten de nodige internationals. Zo beschikken de Belgen over onder anderen Paul Onuachu en oud-FC Utrecht’er Cyriel Dessers (beiden Nigeria), Jhon Lucumí, Carlos Cuesta en Daniel Muñoz (allen Colombia), Junya Ito (Japan), Théo Bongonda (DR Congo), Kristian Thorstvedt (Noorwegen), Iké Ugbo (Canada), Patrick Hrosovsky (Slowakije), Gerardo Arteaga (Mexico), Mark McKenzie (Verenigde Staten), Angelo Preciado (Ecuador), Joseph Paintsil (Ghana), Kelvin John (Tanzania) en Eboue Kouassi (Ivoorkust).

De thuishaven van KRC Genk is de Cegeka Arena. Dat stadion biedt plaats aan 24.956 toeschouwers. De accommodatie van KRC Genk heette in het verleden Thyl Gheyselinckstadion, Fenixstadion, Cristal Arena en Luminus Arena.