Even kennismaken: 7 weetjes over Club Brugge

13 juli 2022

Een nadere introductie van de ploeg waar FC Utrecht vanmiddag (woensdag) achter gesloten deuren tegen speelt.

FC Utrecht’s vierde oefenpot van 2022/2023 staat voor de deur. Vanmiddag (woensdag) speelt de ploeg van Hoofdtrainer Henk Fraser achter gesloten deuren in Knokke-Heist tegen Club Brugge. In aanloop naar dat duel: een nadere kennismaking met de Belgische FC Utrecht-opponent.

Heel veel sterker dan Club Brugge worden Belgische tegenstanders anno 2022 niet. Sterker nog: Club Brugge is de regerend landskampioen van de Zuiderburen. In vier van de vijf afgelopen seizoenen eindigden de blauw-zwarten bovenaan. En de afgelopen tien jaargangen finishte Club Brugge steevast in de top drie.

Club Brugge bereidt zich onder meer voor op deelname aan de Champions League; en dat al voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis. In een ander Europees toernooi, de UEFA Cup, speelde FC Utrecht al eens tegen de Belgen. Toen, op 25 november 2004, werd het in het Jan Breydelstadion 1-0 voor de Zuiderburen, door een doelpunt van Rune Lange.

Club Brugge werd opgericht in 1891 en is daarmee één van de oudste ploegen van België. Alleen Royal Antwerp FC en Daring Club Molenbeek, respectievelijk de stamnummers 1 en 2, hadden een lager stamnummer dan Club Brugge.

Er is in België slechts één club die vaker landskampioen werd dan Club Brugge, dat achttien keer de titel pakte. Die club, dat is RSC Anderlecht: 34 landstitels staan er bij het team uit Brussel in de prijzenkast. Club Brugge is dan weer de opper-cupfighter van België, want de blauw-zwarten wonnen het toernooi elf keer; vaker dan welke andere club dan ook.

De voorbije jaren hebben de nodige Nederlandse spelers een steentje bijgedragen aan de sportieve successen van Club Brugge. Op dit moment maken Bjorn Meijer, Noa Lang en Ruud Vormer deel uit van de A-kern van de club uit Brugge. Vormer is al jarenlang één van de sterkhouders bij de Belgische topclub. Hij speelde ruim 350 officiële partijen voor Blauw-Zwart.

Voluit heet Club Brugge trouwens Club Brugge KV. Dat KV staat voor Koninklijke Voetbalvereniging. Dat verklaart dan ook meteen de afbeelding van de kroon boven het logo van Club Brugge. In België is het trouwens vrij gebruikelijk dat clubs op welke manier dan ook hun koninklijke predicaat verwerken in hun clubnaam. ‘Royal’, wordt daarvoor nogal eens als voorvoegsel gebruikt (voorbeeld: Royal Standard de Liège, ofwel: Standard Luik), en ook ‘Koninklijke’ komt vaak voor, zoals bij Racing Genk, ofwel: Koninklijke Racing Club Genk, KRC Genk dus. In het Duitstalige gedeelte komt de ‘K’ ook voor in voluit geschreven clubnamen en ook dan staat die voor koninklijk, zoals bij KAS Eupen: Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen.

De selectie van Club Brugge telt behoorlijk wat internationals. Onder meer spelers van de nationale ploegen van Canada (Cyle Larin en Tajon Buchanan), België (Simon Mignolet, Hans Vanaken, Charles De Ketelaere en Brandon Mechele), Oekraïne (Eduard Sobol), Denemarken (Andreas Skov Olsen), Schotland (Jack Hendry) en Colombia (Éder Balanta) maken deel uit van de spelersgroep van Blauw-Zwart.

Foto: Panoramio

De vooruitblik van Hoofdtrainer Henk Fraser op het duel met Club Brugge, plus beelden van de vorige onderlinge ontmoeting tussen de Brugse ploeg en FC Utrecht, zie je hier: