Even kennismaken: 7 weetjes over AEK Athene

27 juli 2022

Een nadere kennismaking met de volgende oefentegenstander van de Utrechtse FC.

Vandaag, op woensdag 27 juli, is het Griekse AEK Athene de volgende oefenopponent van FC Utrecht. Die ploeg, gevestigd in de hoofdstad van Griekenland, wordt de tweede Griekse tegenstander van FC Utrecht in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Om 16.00 uur wordt er achter gesloten deuren afgetrapt tussen beide ploegen.

Athletike Enose Konstantinoupoleos oftewel 'Atletiekunie van Constantinopel': dat betekent de afkorting AEK in de clubnaam van de voetbalclub uit Athene. Net zoals OFI Kreta, dat eerder in de voorbereiding met 4-0 verslagen werd door FC Utrecht, is AEK Athene een omnisportclub.

AEK Athene is twaalfvoudig kampioen van Griekenland. Daarmee staat het op de derde plek als het gaat om aantallen landstitels in het Grieks voetbal. Olympiakos (47 landstitels) en Panathinaikos (20 landstitels) werden vaker landskampioen.

De laatste keer dat AEK Athene de landstitel veroverde was in het seizoen 2017/2018. FC Utrecht’s doelman Vasilis Barkas stond in die jaargang vijf keer onder de lat bij AEK Athene in de Griekse Super League.

Argentijn Matías Almeyda is de hoofdtrainer van AEK Athene. De 48-jarige oefenmeester speelde onder andere 40 interlands voor Argentinië en stond daarnaast op het Wereldkampioenschap van 1998 in de basis tijdens de verloren kwartfinale tegen Nederland.

Youssouf Hersi en Michel Kreek zijn de enige twee voetballers met de Nederlandse nationaliteit die ooit voor AEK Athene uitkwamen. De heren speelden respectievelijk 26 en 47 wedstrijden voor de Griekse equipe. Nordin Amrabat, geboren in het Nederlandse Naarden, vinden we terug in de huidige selectie van de Grieken. 

Het Olympisch Stadion Spyridon Louis was lange tijd de thuishaven van AEK Athene. Die voetbaltempel, gebouwd in 1982, werd gerenoveerd voor de Olympische Spelen van 2004. Het stadion biedt capaciteit aan 71.030 mensen. Daarmee staat het op plek 15 van grootste stadions in Europa. Toch is er de laatste jaren hard gebouwd aan een nieuw stadion voor AEK Athene, genaamd de Opap Arena. Dat stadion heeft een capaciteit van 31.500 mensen en wordt op 17 september van dit jaar officieel geopend.

Topscorer allertijden van AEK Athene is Demis Nikolaidis. In 267 officiële wedstrijden in de periode van 1996 tot en met 2003 was hij goed voor 176 doelpunten.

Foto: AEK Athene.