'Geniet van het leven!'

18 januari 2022

De tegel van... Ad Blommestein en vrienden.

De Grâchmuur in Stadion Galgenwaard wordt sinds het begin van dit jaar gevuld met bedrukte tegels. Tegels van jullie, supporters van FC Utrecht! In deze rubriek, genaamd ‘De tegel van’, lichten we in wedstrijdmagazine FC Today elke thuiswedstrijd één supporterstegel uit. Want: achter iedere tegel zit een eigen verhaal!

We starten het nieuwe kalenderjaar langs de Zuidtribune. Daar, aan de lange zijde, valt onze blik op een tegel die talloze vragen oproept. De in april 2020 overleden Ruurd van Besouw is door verschillende vriendengroepen vereeuwigd op de muur van Stadion Galgenwaard. Wat dit verhaal zo emotioneel maakt is dat Ruurd slechts achttien jaar jong mocht worden. Een van de initiatiefnemers is Ad Blommestein, vriend van Ruurd’s vader Jan.

Toen Ruurd dertien jaar oud was werd bij de FC Utrecht-supporter de ziekte botkanker geconstateerd. Binnen een jaar tijd werd bekend dat hij uitbehandeld was, maar de jongeling uit Maarssenbroek wilde daar niets van weten, vertelt Ad: “In die laatste vijf jaar heeft hij alles uit het leven gehaald wat erin zat. Hij had een seizoenkaart voor FC Utrecht en is met dank aan Marianne Werdler diverse keren in de Charitybox aanwezig geweest. Maarten Paes is nog bij hem thuis geweest, dat maakte veel indruk op hem. Ruurd straalde tot het laatste moment wijsheid uit, daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Dat iemand van achttien jaar moet zeggen dat je je niet druk moet maken om zaken die je toch niet kan beïnvloeden en te genieten van het leven dat is gewoon geweldig.” De kaart- en voetbalvrienden (Frank de Bree, Paul Kalfsvel, René Sakkers, Ruud van Kuijk en Ad Blommestein) van Jan (vader van Ruurd), hebben deze tegel voor Ruurd laten zetten in Stadion Galgenwaard, maar zij zijn niet de enige. Ook vrienden van Ruurd vereeuwigden hem aan het Herculesplein. “Dat wisten we niet van elkaar, dus dat was heel mooi”, licht Ad toe.

Ruurd genoot van het leven als geen ander, die boodschap wilden wij dan ook overbrengen middels de tegel aan de Grâchmuur. Tot op de dag van vandaag heeft het grote impact op Ad: “Jarenlang zamelden we geld in voor KiKa door mee te lopen in zijn ‘Run for Ruurd-team’. Ik ben helemaal geen hardloper, maar voor hem deed ik dat. Ook de eerste keer nadat hij was overleden heb ik weer meegedaan aan de KiKa-run, dat was heel vreemd. Hij stond niet meer, zoals alle voorgaande keren, bij de finish, dat heeft heel veel impact op je.”