FC Utrecht begint 2022 met nederlaag

16 januari 2022

Utrechters op eigen veld onderuit tegen Ajax: 0-3.

FC Utrecht heeft in de eerste competitiewedstrijd van 2022 aan het kortste eind getrokken. De Utrechters werden vanmiddag (zondag) in een leeg Stadion Galgenwaard verslagen door Ajax: 0-3.

Rechtsbuiten Othmane Boussaid legt de bal neer bij de tweede paal, en daar staat Tasos Douvikas. De Griek springt hoger dan zijn Amsterdamse bewakers en kopt: over. Het is één van de kansen die FC Utrecht krijgt in een fase in de eerste helft waarin de Domstedelingen jagen op de aansluitingstreffer. Maar die blijft uit, omdat ook een kopbal van Mike van der Hoorn niet tussen de palen en onder de lat eindigt en een schot van Django Warmerdam naast gaat. 

Tik
Op slag van rust deelt Ajax dan een tik uit aan de Domstedelingen, door het verschil van twee naar drie doelpunten te vergroten. Na voorbereidend werk van Dusan Tadic treft Brian Brobbey in de derde minuut van de toegevoegde speeltijd van de eerste helft doel: 0-3. Een klein half uur eerder levert diezelfde combinatie - een voorzet van Tadic, het afrondende werk van Brobbey - al de 0-2 op voor de Amsterdammers.

Snelle achterstand
FC Utrecht kijkt op eigen veld al snel tegen een achterstand aan in de eerste wedstrijd van 2022. De debuterende FC Utrecht-keeper Fabian de Keijzer - hij is de 37ste sluitpost die namens de Utrechtse FC in de Eredivisie onder de lat staat, sinds de oprichting van de club in 1970 - heeft na vier minuten spelen geen kans tegen een harde, geplaatste bal van behoorlijk dichtbij van Ajacied Antony: 0-1. 

Kansen na rust schaars
In de tweede helft zijn de kansen in Stadion Galgenwaard schaars. FC Utrecht geeft weinig mogelijkheden meer weg, maar slaagt er ook niet in om het Ajax-keeper Remko Pasveer lastig te maken. Pogingen van Mimoun Mahi, Boussaid en Remco Balk bezorgen de sluitpost van de Noord-Hollanders geen problemen. 

Onfortuinlijke Maeda snel uitgevallen
In de partij tegen Ajax maakt ook Naoki Maeda zijn debuut voor FC Utrecht. De Japanner, na Toshiya Fujita en Yoshiaki Takagi de derde speler uit het Land van de Rijzende Zon die voor de Utrechtse FC uitkomt, beleeft een zeer onfortuinlijke vuurdoop. Al in de elfde minuut moet hij zich vanwege een blessure laten vervangen door Othmane Boussaid, en daarmee heeft hij het kortste optreden ooit op zijn naam staan voor een debutant die in de basis staat. Dat pechvogelrecord neemt hij over van Jan Groenendijk, die op 19 augustus 1970 na twintig minuten uitvalt.

Sparta-uit, daarna SC Cambuur-thuis
Voor FC Utrecht gaat de Eredivisie verder in Rotterdam. Daar, op zondag 23 januari, kruist de Utrechtse FC de degens met Sparta Rotterdam. In Het Kasteel wordt om 16.45 uur afgetrapt. De volgende thuismatch van de Domstedelingen is op zaterdag 5 februari. Dan is SC Cambuur de tegenstander.

FC Utrecht - Ajax 0-3 (0-3)
5. Antony 0-1
19. Brian Brobbey 0-2
45+3. Brian Brobbey 0-3

Gele kaarten: Adam Maher, Othmane Boussaid (FC Utrecht), Noussair Mazraoui (Ajax).

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.

Toeschouwers: 0.

Opstelling FC Utrecht: 
Fabian de Keijzer; Hidde ter Avest, Mike van der Hoorn, Mark van der Maarel, Django Warmerdam; Adam Maher (57. Joris van Overeem), Quinten Timber, Sander van de Streek; Naoki Maeda (11. Othmane Boussaid), Tasos Douvikas, Mimoun Mahi (79. Remco Balk).

Opstelling Ajax: 
Remko Pasveer; Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Lisandro Martínez (70. Perr Schuurs), Daley Blind (82. Nicolás Tagliafico); Edson Álvarez, Ryan Gravenberch (70. Kenneth Taylor), Steven Berghuis; Antony (85. Amourricho van Axel Dongen), Brian Brobbey (70. Davy Klaassen), Dusan Tadic.