Ernstige teleurstelling over besluit stadionbezetting

26 januari 2022

FC Utrecht en alle betrokken partijen in betaald voetbal maken zich hard voor spelen voor meer toeschouwers dan nu is toegestaan.

FC Utrecht en alle betrokken partijen in het betaald voetbal (KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, alle collega-clubs en de supportersverenigingen) zijn ernstig teleurgesteld over het besluit van het kabinet om slechts 1/3 van de stadionbezetting toe te staan.

Collectief dringt het betaald voetbal aan op een verruiming van de toegestane stadionbezetting naar 2/3. “Omdat we bij aanvang van het huidige seizoen hebben aangetoond dat dit veilig en verantwoord mogelijk is”, aldus Thijs van Es, Algemeen Directeur van FC Utrecht. “Voetballen voor grotendeels lege tribunes kost ons en alle andere clubs heel veel extra geld, terwijl wij het al twee jaar lang financieel gezien heel zwaar hebben vanwege de overheidsbeperkingen. We kunnen niet weer zonder enig perspectief een traject ingaan dat wekenlang of maandenlang gaat duren.”

Met nog veertien speelrondes voor de boeg komt het einde van het seizoen al aardig in zicht. “We richten ons, als betaald voetbal, daarom samen met de cultuur-, sport- en evenementensectoren op de Tweede Kamer en gaan met Tweede Kamerleden in gesprek met de vraag of zij nu het kabinet om perspectief kunnen vragen dat wij maar ook andere sectoren nodig hebben. Wij hopen dat het kabinet snel op andere inzichten komt”, verduidelijkt Van Es.

De voetballerij is evenals de cultuursector bovendien voor een sluitingstijd van 23.00 uur, in plaats van 22.00 uur. “Het betaald voetbal draait om het spelen voor publiek”, voegt Van Es toe. “Dat is niet alleen een financieel verhaal, supporters zijn in alle opzichten voor ons belangrijk. In het betaald voetbal komen topsport, cultuur en evenementen samen. Ruim 8 miljoen Nederlanders hebben binding met een club, en wij als club hebben een vast en trouw publiek. Voetballen voor lege tribunes is voor alle betrokkenen sfeerloos.”

Binnen de huidige maatregelen kan FC Utrecht alle Seizoenkaarthouders en Business Club-leden ontvangen bij de thuiswedstrijd van zaterdag 5 februari tegen SC Cambuur. Er zal voor die wedstrijd dan geen losse kaartverkoop zijn.

Voor Seizoenkaarthouders en Business Club-leden geldt dat zij op zaterdag 5 februari om toegang te krijgen tot Stadion Galgenwaard naast hun geldige Seizoenkaart ook een geldig Coronatoegangsbewijs moet kunnen tonen (dat betekent: een vaccinatiebewijs, of een herstelbewijs, of een negatief testresultaat dat niet ouder is dan 24 uur) en een medisch mondmasker moeten dragen. In aanloop naar de wedstrijd deelt FC Utrecht via onder meer deze website en e-mail nog een meer uitgebreid informatiebericht met alle Seizoenkaarthouders en Business Club-leden, zodat iedereen die naar Stadion Galgenwaard komt goed voorbereid op pad gaat.