'Dat is voor mij het FC Utrecht-gevoel'

04 januari 2022

Volop vragen voor Mike van der Hoorn tijdens eerste live Q&A van 2022.

Het scherm van de OPPO-smartphone van Mike van der Hoorn stroomde vanmiddag (dinsdag) vol met vragen tijdens de eerste live Q&A, powered by T-Mobile, van 2022. Vanuit het FC Utrecht Topsportcentrum in Overvecht ging Van der Hoorn in op onder meer een Oranje-uitverkiezing voor Mark van der Maarel, het FC Utrecht-gevoel en spelen in lege stadions.

Esther legt hem in het begin van de live vragensessie een dilemma voor: Europa in met FC Utrecht, of opgeroepen worden voor Oranje? “Allebei natuurlijk”, aldus de verdediger met een glimlach. “Maar ik denk dat het een meer realistisch doel is om met FC Utrecht voor Europees voetbal te gaan.”

Dustin vraagt: een typisch Engels ontbijt of een Duitse braadworst? “Allebei niet echt mijn ding, maar dan denk ik toch dat ik ga voor een braadworst”, aldus Van der Hoorn, die voor Swansea City in Wales speelde, en voor DSC Arminia Bielefeld uitkwam in Duitsland.

“Dat ik als jonge jongen de wedstrijd tegen Celtic heb mogen meemaken. Die sfeer was heel indrukwekkend. Dat was voor mij, als jonge speler, een heel grote motivatie om het eerste van FC Utrecht te halen”, gaat hij desgevraagd in op zijn mooiste FC Utrecht-herinnering.

Jette’s vraag is de volgende die behandeld wordt: wat is voor jou het FC Utrecht-gevoel? “Dat is een gevoel van: sámen. Samen winnen, samen strijdend ten onder. Samen een sfeer maken in Stadion Galgenwaard, dat je onoverwinnelijk bent. Samen met strijd en passie maakt dat FC Utrecht.”

“Een kopgoal tegen FC Twente, uit. Dat was de mooiste goal die ik ooit scoorde”, aldus Van der Hoorn. “En tegen welke spits uit het buitenland ik absoluut niet zou willen spelen? Dan ga ik voor Mbappé en Haaland. Die twee zijn zo snel en zo doelgericht: daar wil je niet tegen spelen.”

Daniel vraagt via Twitter naar wat Van der Hoorn het meeste miste aan FC Utrecht, in de periode dat hij elders speelde. “De sfeer en de gezelligheid die er hier is. Ik ben weer terug op mijn oude, vertrouwde plekkie en het voelt als thuiskomen.”

“Ik ben eigenlijk heel goed met iedereen, al weet ik niet of iedereen dat ook over mij zal zeggen, haha. Maar met jongens zoals een Mark (van der Maarel, red.), Joris (van Overeem, red.) en Willem (Janssen, red.), daar schiet ik bij uitstek heel goed mee op”, vervolgt Van der Hoorn.

De beste speler met wie Van der Hoorn centraal achterin ooit speelde? “Ik denk dat dat met Federico Fernández was, een echte mannetjesputter uit Argentinië. Daar heb ik veel van geleerd, vooral in verdedigend opzicht.”

“Een ouderwetse hamburger, uit de cafetaria. Dat vind ik heerlijk. Een hamburger speciaal”, zegt Van der Hoorn over voor welk gerecht je hem ’s nachts kunt wakker maken. En over waarom Mark van der Maarel nog altijd niet is geselecteerd door Louis van Gaal: “Ik denk dat hij nog een paar keer moet scoren, dan komt hij echt in aanmerking.”

“Ik ben 29 jaar en kan nog steeds veel leren. Ik heb nu een andere rol, meer leidinggevend. Daar probeer ik steeds beter in te worden. En in het verdedigen probeer ik steeds robuuster te zijn”, licht Van der Hoorn toe op welk vlak hij zich bij FC Utrecht ontwikkelt.

“Het avontuur in Engeland was het mooiste. Het was altijd mijn droom om in de Premier League te spelen. Dat was heel intens en heel leerzaam. Mijn droom is daardoor uitgekomen. Ik ben er heel trots op dat ik daar heb kunnen spelen”, aldus Van der Hoorn, die gevraagd naar wat hij het meeste zou missen als hij geen profvoetballer meer zou zijn, zegt: “De wedstrijdspanning. En het gevoel wat het geeft als je een wedstrijd hebt gewonnen. Dat is het beste gevoel dat er is.”

En, over spelen in lege stadions: “Dat is zwaar balen. Het geeft weinig voldoening. We willen allemaal in volle stadions spelen. Al moeten we nu ook accepteren wat er van hogerhand besloten wordt. Het is helaas zo.”

“Mijn grootste kracht als verdediger is mijn duelkracht, met een stukje koppen natuurlijk. Dat beheers ik, denk ik, goed. Dat is mijn wapen”, aldus de 29-jarige verdediger, die daarmee de vraag van de 7-jarige Thomas beantwoordt en direct goed nieuws heeft voor de jonge FC Utrecht-supporter. Zijn vraag is namelijk volgens Van der Hoorn de leukste van allemaal, en dat levert Thomas een door de verdediger gesigneerd FC Utrecht-shirt op.