Dankzij een doelpunt van Django Warmerdam, op aangeven van Quinten Timber, won FC Utrecht eerder dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA met 0-1 van Ajax.

Het is 3 keer voorgekomen dat FC Utrecht beide competitie-ontmoetingen met Ajax in een Eredivisieseizoen winnend afsloot. Dat was in de jaargangen 2005/2006, 2010/2011 en 2011/2012.

De vorige 4 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie een thuispartij speelde tegen Ajax, lukte het de Domstedelingen niet van de ploeg uit Amsterdam te winnen. Dat gebeurde in 2020 overigens wel in de halve finale van de TOTO KNVB Beker.

De kans bestaat dat de in Utrecht geboren broers Quinten (FC Utrecht) en Jurriën (Ajax) Timber zondag net als eerder dit seizoen toen FC Utrecht tegen Ajax speelde tegenover elkaar staan. De Utrechtse broers speelden 21 keer samen met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

De laatste keer dat FC Utrecht zegevierde in de eerste wedstrijd van een nieuw kalenderjaar was in 2017. Toen wonnen de Utrechters in Rotterdam met 1-2 van Sparta.

Ajax heeft deze eeuw nog nooit een nederlaag geleden in de eerste competitiewedstrijd van een nieuw jaar.

De vorige 3 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde, eindigden in een gelijkspel. De laatste keer dat de Utrechtse FC 4 opeenvolgende remises noteerde, was in 2018. Die reeks bevatte ook een 0-0 tegen Ajax.

Als enige ploeg in de Eredivisie is FC Utrecht thuis nog ongeslagen: 6 overwinningen, 3 remises. De laatste keer dat de Utrechters de eerste 10 thuispartijen van het seizoen zonder nederlaag bleven, was in seizoen 2001/2002.

Ajax is in zijn laatste 23 uitwedstrijden in de Eredivisie ongeslagen. In de Eredivisie zijn er 2 langere reeksen neergezet: Ajax 25 (september 1994 – december 1995) en PSV, 24 (oktober 2015 – februari 2017).

FC Utrecht kreeg dit Eredivisieseizoen in thuiswedstrijden na de rust slechts 1 doelpunt tegen. Dat was een door Mustafa Saymak gescoorde goal in de 5-1 zege op PEC Zwolle.

Ajax hield in zijn laatste 7 uitwedstrijden in de Eredivisie de nul.

Bart Ramselaar is op dit moment clubtopscorer van FC Utrecht. De Amersfoorter is 1 van de 2 huidige Eredivisiespelers die het vaakst van Ajax wonnen: 5 maal. Voor de volledigheid: die andere speler is AZ’s Jordy Clasie.

De clubtopschutter van Ajax én de Eredivisie ontbreekt zondag. Sébastien Haller, ex-FC Utrecht, neemt momenteel met Ivoorkust deel aan de Afrika Cup.

Willem Janssen kan zondag zijn 400ste Eredivisiewedstrijd spelen, en zijn 24ste Eredivisiepot tegen Ajax. Beide aantallen zijn het hoogste van alle huidige Eredivisiespelers. De laatste speler die de mijlpaal van 400 Eredivisieduels aantikte, was Peter Wisgerhof namens FC Twente in 2012. Opvallend genoeg kwam Wisgerhof toen als invaller voor Janssen in de ploeg van de Tukkers.

Bij Ajax staan Ryan Gravenberch en Lisandro Martínez op scherp.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO