Eredivisie-icoon Willem Janssen zet punt achter loopbaan

09 februari 2022

Aanvoerder FC Utrecht (35) stopt na dit seizoen met voetballen.

Aanvoerder van FC Utrecht Willem Janssen zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. De 35-jarige verdediger speelde afgelopen weekend zijn 400ste partij in de Eredivisie en is vastberaden om de komende maanden er alles aan te doen zijn lange carrière met FC Utrecht succesvol af te sluiten.

Janssen, de meest ervaren Eredivisiespeler die op dit moment in de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal actief is, breekt als profvoetballer door bij VVV-Venlo. Als offensief ingestelde middenvelder komt hij na zijn periode bij de Venlonaren ook uit voor Roda JC Kerkrade en FC Twente. Ook tijdens zijn eerste jaren in het shirt van FC Utrecht vertolkt de geboren Nijmegenaar die rol. Onder leiding van Erik ten Hag is het alsof Janssen zichzelf opnieuw uitvindt en blijkt hij ook meer dan uitstekend uit de voeten te kunnen in het hart van de defensie. Janssen, die gedurende zijn loopbaan enkele keren met zware blessures te maken krijgt en daar telkens sterk van terugkeert, heeft inmiddels 247 officiële duels namens FC Utrecht achter zijn naam staan. Een volgende mijlpaal lonkt dus voor de afzwaaiende routinier.

“Er kwam langzaam een gevoel bij me bovendrijven van: ‘Is dit nog waar ik heel veel voldoening uit haal? Is dit nog waar ik iedere dag plezier uit haal?’ Gaandeweg kwam er het besef dat ik het gevoel heb dat het na dit seizoen goed is”, vertelt Janssen over hoe hij tot het besluit kwam een punt achter zijn loopbaan te zetten. “Ik heb het idee dat dit een mooi moment is om te stoppen. In de wetenschap dat mijn situatie is veranderd en dat ik inmiddels een bepaalde leeftijd heb. Ik heb gemerkt aan mezelf dat ik al die jaren als prof volle bak ben gegaan, helemaal all-in. De situatie hoe die nu is en hoe die, denk ik, in de toekomst ook zou blijven, heeft me doen beseffen dat ik het niet op een andere manier kan dan volledig all-in te gaan. Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, voelde ik me opgelucht.”

Janssen is vastberaden er, zoals hij dat zijn hele loopbaan heeft gedaan, ook de komende maanden nog alles uit te halen wat er in zit. “Iedere minuut die ik speel, voel je nog steeds die verantwoordelijkheid. En die pak ik ook, en dat voelt ook hartstikke goed”, aldus Janssen. “Dat zal ik tot en met het einde van dit seizoen hebben. Het geeft me juist nog meer motivatie om die laatste maanden alles eruit te halen wat er in zit en om met het meest fantastische gevoel af te sluiten.”

“Zoals we met z’n allen bewondering hadden voor de manier waarop Willem vorig jaar terugknokte van een zware blessure, zo diep is ook ons respect nu voor het feit dat hij zelf aangeeft dat het moment daar is gekomen om, aan het einde van dit seizoen, te stoppen als profvoetballer”, reageert Technisch Directeur Jordy Zuidam van FC Utrecht. “Willem is een mooi mens en een buitengewoon krachtige captain. Hij doet alles als prof op volle kracht, zonder concessies. Dat vergt veel van een mens. Zeker als je dat al járen doet. We zijn enorm dankbaar voor alle 247 wedstrijden die Willem al voor FC Utrecht heeft gespeeld én voor de wedstrijden die nog komen gaan. We zouden Willem graag voor de club behouden, daar hebben we al gesprekken met elkaar over gevoerd en zullen we de komende periode een vervolg aan geven.”