Even kennismaken: 7 weetjes over Servette FC

17 december 2022

Een nadere introductie van de Zwitserse sparringpartner van FC Utrecht.

De afsluiter van het trainingskamp van FC Utrecht in het Spaanse Campoamor: een oefenduel met Servette FC. De hoogste tijd voor een nadere introductie van de Zwitserse sparringpartner van FC Utrecht.

Servette FC is een club die werd opgericht in 1890, toen nog met rugby als primaire sport. In het jaar 1900 werd de voetbaltak opgezet. Het voetbalteam van Servette FC speelde tot 2005 onafgebroken op het hoogste niveau van Zwitserland.

Genève is de thuisbasis van Servette FC, dat 17 keer landskampioen werd in Zwitserland en wat dat betreft alleen FC Basel (20 titels) en Grasshopper Club Zürich (27 maal de beste van Zwiterland) voor zich moet dulden.

Het tricot van Servette FC is eenvoudig te herkennen: de ploeg speelt in een kastanjebruin shirt, meestal met enkele blauwe accenten. Onder anderen de Nederlanders Alex Schalk en oud-FC Utrecht’er Piet Hamberg droegen het shirt van de Zwitserse topploeg.

Deze eeuw zorgden onder meer financiële perikelen ervoor dat de club twee keer afdaalde naar het derde niveau van Zwitserland. Vanuit daar werkte Servette FC zich in beide gevallen vrij rap weer op naar de hoogste divisie.

De afgelopen jaren ging het Servette FC sportief dusdanig voor de wind, dat de ploeg Europese wedstrijden mocht spelen. In het seizoen 2020/2021 viel het doek in de Europa League-voorrondes tegen het Franse Stade de Reims, in de jaargang 2021/2022 bleek Molde FK uit Noorwegen te sterk te zijn in de kwalificatiereeksen van de Conference League.

In de Super League, de hoogste divisie van Zwitserland, staat Servette FC op dit moment tweede. Alleen BSC Young Boys uit Bern pakte meer punten dan het team uit Genève, dat in het in 2003 geopende Stade de Genève speelt. Dat stadion biedt plek aan 30.084 toeschouwers.

Naast de nodige Zwitsers herbergt de selectie van trainer Alan Geiger ook de nodige buitenlandse spelers, onder wie Bosnisch international Miroslav Stevanovic, de Duitser met een Roda JC Kerkrade-verleden Patrick Pflücke en voormalig international van Frankrijk en speler van Arsenal en Manchester City Gaël Clichy.

Foto: Servette FC