Academie: alle teams na winterstop op hoogste niveau

20 december 2022

Hoogst mogelijke weerstand voor ploegen die 11 tegen 11 spelen.

Alle jeugdteams van FC Utrecht die 11 tegen 11 spelen, komen tijdens de tweede helft van dit seizoen uit op het hoogste niveau. Dat betekent dat FC Utrecht O13, O14, O15, O16, O17 en O18 zich mogen opmaken voor het spelen onder de hoogst mogelijke weerstand tijdens het tweede deel van deze jaargang. Een korte update over elk van die ploegen.

FC Utrecht O18
Het team van Kevin van Veen toont aanvallende potentie, komt tot fraaie doelpunten en goede resultaten: de ploeg eindigt als eerste en dwingt daarmee op overtuigende wijze promotie naar de hoogste divisie af. “Minstens zo belangrijk is dat diverse spelers ook betrokken zijn bij Jong FC Utrecht”, zegt Hoofd Opleidingen Robin Pronk van FC Utrecht. “Het is voor dit team een mooie uitdaging om vanaf januari te spelen tegen de top van Nederland.”

FC Utrecht O17
“Een grotendeels nieuwe selectie ontwikkelt zich de voorbije maanden goed”, constateert Pronk. De equipe van Ferdi Vierklau eindigt op het hoogste niveau als vijfde, mede dankzij knappe uitoverwinningen bij Ajax en Feyenoord.

FC Utrecht O16
Een sterke serie wedstrijden in de maanden oktober en november legt de basis voor promotie voor de ploeg van Jasper Somsen, die in het nieuwe jaar zich dus wekelijks met de sterkste O16-formaties van Nederland gaat meten. “In de beslissende wedstrijden heeft de ploeg een uitstekende teamspirit laten zien”, aldus Pronk.

FC Utrecht O15
Het FC Utrecht O15 van Mourad El Idrissi komt tijdens de eerste helft van dit seizoen al uit in de hoogste klasse en wordt daarin vierde. Diverse spelers van dit team zijn in beeld bij Oranje Onder 15 en worden uitgenodigd voor selectiewedstrijden. “Vanaf januari is het voor deze ploeg een uitdaging om ook overwinningen te behalen tegen de topploegen in de competitie”, zegt Pronk.

FC Utrecht O14
Liefst 71 doelpunten, een gemiddelde van ruim 5 per wedstrijd, scoort het FC Utrecht O14 van Maarten Bormans tijdens de eerste helft van het seizoen. “Dit team heeft dan ook nieuwe uitdagingen nodig op het hoogste niveau, en zal die daar zeker krijgen”, geeft Pronk aan. Diverse O14-spelers zijn al betrokken bij de O15-ploeg. “Een belangrijk principe binnen opleiden is spelers de juiste prikkels geven, in dit geval binnen een ouder team”, licht Pronk toe.

FC Utrecht O13
Bij de O13-lichting is de grote uitdaging altijd dat de talenten de stap maken van het spelen van 8 tegen 8 op een half veld, naar 11 tegen 11 op een heel veld. “Vanaf januari komen de sterkste teams van Nederland in deze leeftijdscategorie samen in een competitie van acht teams”, aldus Pronk. Het FC Utrecht O13 van Nathan Wiener eindigt in de najaarscompetitie als vierde, mede dankzij een driepunter tegen Ajax.

“Dat alle teams die 11 tegen 11 spelen vanaf januari uitkomen op het hoogste niveau, past bij het ambitieniveau van FC Utrecht”, verduidelijkt Pronk. “Spelen op het hoogste niveau zorgt voor optimale weerstand en uitdaging voor onze talenten, in duels met de sterkste teams van Nederland. Hier leren onze jeugdspelers onder meer dat leren winnen en competitief zijn een onderdeel is van topsport en professioneel voetbal.”