Gelouterde ex-profs dragen FC Utrecht DNA over aan talenten in jeugdopleiding

10 augustus 2022

Ondersteunende staf Academie telt bijna 2.000 duels aan ervaring in betaalde voetbal.

Wat het vak profvoetballer in zijn algemeen inhoudt en wat er als speler van je wordt gevraagd als je dat beroep mag uitoefenen in het shirt van FC Utrecht? Met de karrevracht aan ervaring die zij met zich meebrengen, dragen de leden van de ondersteunende staf van de FC Utrecht Academie die specifieke kennis over aan de spelers uit de vier ‘oudste’ teams van de jeugdopleiding van FC Utrecht: O15, O16, O17 en O18. Hiertoe zijn Michael Mols, Arno Arts, Ronald Siklic, Urby Emanuelson, Ab Plugboer en Ruud Heus voor de komende jaargang vastgelegd. Samen zijn zij goed voor zo’n 2.000 wedstrijden in het betaalde voetbal.

De gelouterde ex-profs vervullen diverse rollen bij verschillende teams. Dat past binnen de visie van de jeugdopleiding van FC Utrecht, waarin het leveren van maatwerk ter stimulatie van de individuele ontwikkeling van de spelers hoog in het vaandel staat.

Michael Mols vervult een assisterende rol bij Jong FC Utrecht en FC Utrecht O18, specifiek gericht op het ontwikkelen van de aanvallers. Arno Arts is assistent-coach van FC Utrecht O18 en daarnaast betrokken als techniek- en linietrainer voor middenvelders uit de selecties van FC Utrecht O15, O16 en O17.

Ronald Siklic, die zijn sporen als profvoetballer verdiende bij onder meer Slavia Praag en Dinamo Zagreb, wordt assistent-trainer van FC Utrecht O17. Urby Emanuelson gaat als techniek- en linietrainer aan de slag bij Jong FC Utrecht, FC Utrecht O18, O17 en het zogeheten Master Programma van de FC Utrecht Academie.

Als linietrainer voor de middenvelders wordt Ab Plugboer betrokken bij FC Utrecht O17 en O18. Ruud Heus focust zich als linietrainer op de verdedigers die uitkomen voor FC Utrecht O15, O16, O17 en O18 en is daarnaast assistent-trainer van Jong FC Utrecht, FC Utrecht O15 en O16.

Mols speelde onder meer voor FC Utrecht, Feyenoord en het Schotse Glasgow Rangers. Hij kwam bovendien uit voor het Nederlands Elftal, evenals Urby Emanuelson die naast het shirt van FC Utrecht ook dat van onder meer Ajax droeg en speelde voor onder meer AS Roma en AC Milan. Ook was Emanuelson actief in Engeland. Siklic speelde profvoetbal in Kroatië, Polen, Oekraïne, Tsjechië en Oostenrijk. Ook Arts, ex-speler van FC Utrecht, deed in het buitenland ervaring op; in Zwitserland. Plugboer voetbalde jarenlang in Nederland, onder meer bij FC Utrecht. Heus was als prof vijftien jaar actief op de Nederlandse velden.

Als keeperstrainers in de jeugdopleiding van FC Utrecht zijn komend seizoen Dennis Smit en Mustafa Amezrine actief. Zij komen in de ondersteunende staf onder anderen Wiebe de Haan en Eskil de Koning tegen. De Haan is actief bij Partnerclub PVCV en wordt assistent-trainer van FC Utrecht O13. De Koning vervult een rol bij Partnerclub vv De Meern en gaat als assistent-trainer bij FC Utrecht O14 aan de slag.

Daarnaast assisteren diverse hoofdcoaches uit de Academie bij een ander team in de opleiding. Dat geldt voor Kevin Goes (bij O13), Quinten Dübendorfer (bij O15), Sander van der Kleij (bij O14), Nathan Wiener (bij O18), Maarten Bormans (bij O16), Mourad El Idrissi (bij O17) en Jasper Somsen (bij O15). FC Utrecht hecht er waarde aan dat deze hoofdcoaches ook assistent-trainer zijn bij een ander team, om zo de onderlinge samenwerking te versterken en kennisdeling te stimuleren.