RKC Waalwijk als tegenstander in de eerste wedstrijd van het seizoen. Voor FC Utrecht was dat twee keer eerder realiteit. In 1996 werd het 2-2 in Utrecht en in 2009 eindigde het openingsduel van het seizoen in Waalwijk in een 0-1 overwinning voor de Utrechters. Ricky van Wolfswinkel maakte toen al snel de enige en dus winnende goal.

Henk Fraser maakt in Waalwijk zijn officiële debuut als Hoofdtrainer van FC Utrecht. Van 1986 tot 1988 speelde Fraser al voor de Domstedelingen.

Van de laatste 10 FC Utrecht-trainers sloot er 1 zijn debuutpartij in de Eredivisie winnend af. Dat was John van den Brom in 2019. Onder zijn leiding wonnen de Utrechters toen met 2-4 bij en van ADO Den Haag.

FC Utrecht won in Eredivisieverband 8 uitwedstrijden tegen RKC Waalwijk. De Brabanders beslisten in Waalwijk 13 onderonsjes met de Utrechters in hun voordeel en het werd 5 keer gelijk.

Afgelopen seizoen kwam er geen winnaar uit de bus, toen FC Utrecht op bezoek ging in het Mandemakers Stadion. Quinten Timber opende de score, Michiel Kramer maakte vlak voor tijd gelijk: 1-1.

De vorige jaargang begon voor RKC Waalwijk met AZ-thuis en dat leverde een driepunter op voor de Brabanders: 1-0. Een jaar eerder verloor RKC Waalwijk op de eerste speeldag met 0-1 van Vitesse.

In de voorgaande 5 seizoenen won FC Utrecht 3 keer op de eerste speeldag. Afgelopen jaargang won de Utrechtse FC op speeldag 1 van Sparta Rotterdam, dat destijds werd getraind door Fraser: 4-0.

RKC Waalwijk sloot het vorige seizoen af met 10 punten uit 4 duels. Alleen PSV en Sparta Rotterdam pakten ook minimaal 10 punten uit hun laatste 4 Eredivisiewedstrijden afgelopen seizoen.

Van de laatste 10 wedstrijden die FC Utrecht vorig seizoen speelde, won de ploeg uit de Domstad er 1: thuis tegen NEC op 29 april werd het 1-0.

RKC Waalwijk zag Jens Odgaard (8 goals afgelopen seizoen), Richard van der Venne (5), Finn Stokkers (4), Alexander Büttner (3) en Melle Meulensteen (2) tijdens de zomerbreak vertrekken en is daarmee meer dan de helft van zijn Eredivisiegoals van de vorige jaargang kwijt: 22 van de 40.

Bas Dost kan in Waalwijk voor het eerst sinds 2012 weer speelminuten maken in de Eredivisie. De aanvaller van FC Utrecht werd in de jaargang 2011/2012 namens sc Heerenveen met 32 goals topscorer van de competitie.

Michiel Kramer, ex-FC Utrecht, werd met 11 goals afgelopen seizoen clubtopscorer van de geel-blauwen. Kramer scoorde 4 keer tegen FC Utrecht in de Eredivisie. Alleen tegen Ajax, AZ en Excelsior is hij op het hoogste niveau door de jaren heen productiever: 5 doelpunten.

Net als Bas Dost kan ook Nick Viergever in Waalwijk zijn officiële FC Utrecht-vuurdoop beleven. In dat geval levert dat ook direct een mijlpaal op: RKC Waalwijk-uit kan voor Viergever zijn 300ste wedstrijd in de Eredivisie worden. Van alle huidige Eredivisiespelers hebben alleen Lasse Schöne, Jens Toornstra (ex-FC Utrecht), Wout Brama (eveneens oud-speler van FC Utrecht) en Aaron Meijers meer Eredivisiewedstrijden op de teller staan.

Mark van der Maarel heeft in 13 verschillende jaargangen speelminuten gemaakt namens FC Utrecht in de Eredivisie. Zodra hij in actie komt in seizoen 2022/2023 evenaart Van der Maarel het clubrecord dat in handen is van Jan Willem van Ede en Jean-Paul de Jong. Zij verdedigden de kleuren van FC Utrecht in 14 verschillende seizoenen.