Zuidam: 'Daar ben ik hem dankbaar voor'

07 april 2022

Technisch Directeur Jordy Zuidam aan het woord over onder meer aflopende spelerscontracten en de terugkeer van Silberbauer en Vorm.

Het lichten van de optie in het contract van clubtopscorer Bart Ramselaar, de aflopende verbintenissen van onder anderen Simon Gustafson, Joris van Overeem en Eric Oelschlägel alsmede de terugkeer van Michael Silberbauer en Michel Vorm bij FC Utrecht. Stuk voor stuk zaken die aan bod komen in een nieuwe editie van Directie Donderdag, waarin Technisch Directeur Jordy Zuidam op de actuele ontwikkelingen bij de Utrechtse FC ingaat.

“We zijn tevreden over zijn ontwikkeling. Hij begint steeds meer rendement te krijgen met doelpunten”, zegt Zuidam over Bart Ramselaar. De Amersfoorter is momenteel clubtopscorer van de Utrechtse FC. “En het is gewoon een fantastische speler die bij de club past, dus we zijn heel blij dat we de mogelijkheid hadden de optie in zijn contract te lichten en dat hebben we dus ook gedaan. Los van dat hij een heel goede bijdrage heeft voor het elftal, is hij ook een speler met waarde. We weten allemaal dat het belangrijk is voor FC Utrecht om transfers te maken, om een gezond bedrijf te hebben.”

Diverse spelers kregen afgelopen maand ook te horen dat hun aflopende contract – in elk geval in eerste instantie – niet wordt verlengd. Onder hen: Simon Gustafson. “Simon heeft zijn waarde de afgelopen jaren bewezen”, aldus Zuidam. “Niet alleen voor het elftal, maar ook voor in ontwikkeling van andere spelers. Hij is op een punt gekomen dat hij openstaat om een andere stap te maken. Dat moet de komende periode blijken, welke stap hij gaat maken. Of de deur dan dicht is? Zolang hij niet een stap heeft gemaakt, is alles nog mogelijk. De intentie is wel om een andere stap te maken”, vat Zuidam de situatie van de international van Zweden samen.

Over Joris van Overeem: “De gesprekken met Joris lopen al een tijd. Hij heeft aangegeven heel graag een buitenlands avontuur aan te willen gaan. Daar is hij open en eerlijk over geweest. Wij hebben hem een langdurig aanbod gedaan, omdat we hem graag voor de club willen behouden. Hij is nu aan zet, waarbij hij wel eerlijk is geweest en heeft aangegeven dat op dit moment hij heel graag een stap zou willen maken.”

Ook doelman Eric Oelschlägel beraadt zich op zijn toekomst, zegt Zuidam. “Eric is binnengekomen als stand-in en heeft het een periode hartstikke goed gedaan als eerste keeper”, aldus de TD van FC Utrecht. “Maar door de ontwikkeling van Fabian de Keijzer is hij op dit moment in een rol gekomen waarin hij niet speelt. Hij heeft aangegeven heel graag te willen gaan spelen. Ervan uitgaande dat het zo blijft als het nu is, dan is de kans groot dat hij een andere stap gaat maken.”

“Hij maakt een heel goede indruk tijdens de wedstrijden die hij met Jong FC Utrecht speelt en de trainingen met het eerste elftal”, zoomt Zuidam in op de situatie van Rocco Robert Shein. De jeugdinternational van Estland wordt door FC Utrecht gehuurd van FC Flora Tallinn. De Utrechters hebben in die overeenkomst ook een optie tot koop opgenomen. “Hij heeft een heel grote potentie, is aan de bal heel sterk en fysiek sterk. We hopen dat hij die ontwikkeling blijft doorzetten en dat hij nog meer op de deur gaat kloppen bij de trainersstaf zodat hij wellicht dit seizoen al wat minuten kan maken.”

Als klankbord voor Rick Kruys, die als Hoofdtrainer René Hake voor de rest van dit seizoen opvolgt, is Dick Advocaat teruggekeerd in de Domstad. “Wat Dick Advocaat hier heeft gedaan, daar zijn wij hem al heel dankbaar voor geweest. Dat hij in een periode hier is ingesprongen met als resultaat Europees voetbal”, schetst Zuidam. “Op het moment dat Rick Kruys de kans krijgt zich te laten zien als Hoofdtrainer, en dan met iemand als Advocaat die de club kent en de personen die hier werken en dan ook ontzettend gedreven is om er met elkaar wat van te maken; daar ben ik hem dankbaar voor.”

Bekijk hier de volledige aflevering van Directie Donderdag, waarin Zuidam ook ingaat op onder meer de komst van Taylor Booth en Luuk Brouwers, de doorstroming van spelers van Jong FC Utrecht naar de A-kern en de terugkeer van Michael Silberbauer én Michel Vorm bij FC Utrecht: