'Dat heeft ons heel erg goed gedaan'

12 april 2022

De tegel van... Jan Karssen.

De Grâchmuur in Stadion Galgenwaard wordt sinds enige tijd gevuld met bedrukte tegels. Tegels van jullie, supporters van FC Utrecht! In deze rubriek, genaamd ‘De tegel van’, lichten we in wedstrijdmagazine FC Today elke thuiswedstrijd één supporterstegel uit. Want: achter iedere tegel zit een eigen verhaal!

Zijn hartelijke lach en sprankelende persoonlijkheid wordt door FC Utrecht al bijna een jaar gemist. Gastheer Jan Karssen overleed in de zomer van 2021 aan de gevolgen van een ernstige ziekte. In deze editie van ‘De Tegel Van…’ laten we ons licht schijnen op de tegel van Jan. Dat doen we met zoon Rowdy Karssen, met wie Jan steevast de wedstrijden van FC Utrecht bezocht.

In april 2021 ging de gezondheid van Jan hard achteruit, Rowdy aarzelde destijds geen moment: “We zaten eigenlijk al sinds het begin van Jan zijn ziekte in lockdown. Ik kende mijn vader ook en ik wist dat hij bij FC Utrecht niet het achterste van zijn tong liet zien over hoe het daadwerkelijk met hem ging. Ik heb de club gebeld met het bericht dat wij dachten dat het op korte termijn wel eens klaar zou kunnen zijn en daar schrokken ze bij FC Utrecht van. De club heeft toen met ons meegedacht en tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord hebben ze mij toen assistent-gastheer gemaakt in de persruimte. Dat was heel bizar omdat we eigenlijk wel wisten dat dit de laatste keer zou zijn dat we samen naar het voetballen zouden gaan.”

Over het mooiste moment samen hoeft Rowdy niet lang te twijfelen: “De play-off wedstrijd tegen AZ in eigen huis. Op dat moment was mijn vader nog geen gastheer in de persruimte maar werkte hij op Zoudenbalch waardoor hij veel contact had met de jongens van het eerste elftal. Na afloop van die pot heb ik mijn vader echt zien genieten in het Spelershome. Jongens als Willem Janssen en Mark van der Maarel vlogen hem destijds om de nek en daarin merkte je dat hij werd meegenomen in de feestvreugde van de spelers, dat vond ik machtig mooi om te zien.”

Dat Jan een bijzondere rol vertolkte bij FC Utrecht merkte de familie vooral na zijn overlijden, zo licht Rowdy toe: “De reacties na zijn overlijden zijn ontzettend bijzonder geweest en hebben ons enorm verrast. We zagen op dat moment echt hoe geliefd Jan was binnen FC Utrecht en dat heeft ons enorm gesteund. Wij wisten altijd wel dat Jan een hele grote liefde voor FC Utrecht had, maar we hebben ook gezien dat dit andersom ook zo was. Dat heeft ons heel erg goed gedaan en daarvoor willen we de club graag bedanken.”