FC Utrecht onderuit in Enschede

11 september 2021

Utrechters lijden tegen FC Twente eerste nederlaag van seizoen: 1-0.

Voor het eerst dit seizoen heeft FC Utrecht in de Eredivisie aan het kortste eind getrokken. FC Twente was vanmiddag (zondag) in De Grolsch Veste met het kleinst mogelijke verschil de baas over de Utrechters. Robin Pröpper maakte in de blessuretijd de enige treffer van de partij: 1-0.

Speelminuut 78 is het, en daar is dan die ene kans, die ene mogelijkheid waarop FC Utrecht al de hele middag loert. Invaller Mimoun Mahi is degene die op het juiste moment op de juiste plaats staat, en daardoor met de bal aan zijn voet kan afstormen op Lars Unnerstall. De Duitse keeper van FC Twente wordt voor het eerst écht aan het werk gezet, en helaas voor de FC uit Utrecht en de 437 meegereisde supporters die in het gastenvak op dat moment even hun adem inhouden: de sluitpost staat zijn mannetje. Hij maakt de inzet van Mahi onklaar en daardoor blijft in De Grolsch Veste de 0-0 stand op het bord staan.

Poeier van Pröpper
Dik tien minuten later is het aan de andere kant van het veld wél raak. In de eerste minuut van een zes minuten durende blessuretijd schiet nota bene centrale verdediger Robin Pröpper van FC Twente de bal vanaf de hoek van het strafschopgebied de verre kruising in. Doelman Maarten Paes, die in Overijssel al menig FC Twente-aanval hoogstpersoonlijk onklaar heeft gemaakt, moet in dit geval het antwoord schuldig blijven: 1-0 voor de Tukkers.

Ongeslagen reeks ten einde
In de pak ‘m beet driehonderd tellen die dan nog resteren probeert de equipe van Hoofdtrainer René Hake nog om een punt uit het Twentse vuur te slepen, maar ondanks verwoede pogingen van onder anderen de ingevallen Adrián Dalmau lukt dit niet. Daarmee komt een einde aan een ongeslagen reeks van negen Eredivisiewedstrijden; een serie die na een 1-2 thuisnederlaag tegen Feyenoord op 11 april van dit jaar is ingezet.

Douvikas schiet de bal op de lat
Scoren, dat lukt de Utrechters in Enschede deze middag dus niet. In de eerste helft is Tasos Douvikas er wel erg dichtbij. De aanvaller, die tijdens de afgelopen interlandperiode zijn eerste goal namens de nationale ploeg van Griekenland maakt, geeft met een venijnig schot vanuit de draai iedereen het nakijken, doelman Unnerstall incluis. De goalie heeft één geluk: de bal eindigt, snoeihard, op de deklat.  

Paes regelmatig aan de bak
Collega-doelman Paes moet een stuk vaker dan de Duitser-in-Enschedese-dienst in actie komen. De FC Utrecht-sluitpost weerhoudt met knappe reddingen onder anderen Michel Vlak, Michal Sadilek en Ricky van Wolfswinkel van het openen van de score, en bij een scrimmage in het slot van de partij is een katachtige save van Paes even bewonderenswaardig als broodnodig. Maar die ene poeier van Pröpper, die is ook Paes te machtig.

Volgende partij: RKC Waalwijk-thuis
Op zaterdag 18 september gaat voor FC Utrecht de Eredivisie verder. Die dag komt RKC Waalwijk op bezoek in Stadion Galgenwaard, waar op zaterdag 25 september opnieuw wordt gespeeld. Dan is PEC Zwolle de tegenstander van het team van Hake, dat tussen die twee thuispartijen door ook nog een uitduel op de rol heeft staan. De Utrechters gaan op woensdag 22 september op bezoek bij NEC. Voor zowel de thuisduels met RKC Waalwijk en PEC Zwolle als de uitmatch tegen NEC is de kaartverkoop in volle gang. 

FC Twente - FC Utrecht 1-0 (0-0)
90+1. Robin Pröpper 1-0

Gele kaarten: Mees Hilgers, Michal Sadilek, Manfred Ugalde, Dimitris Limnios (FC Twente), Willem Janssen, Django Warmerdam, Moussa Sylla, Adam Maher (FC Utrecht).

Toeschouwers: 20.000.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük.

Opstelling FC Twente:
Lars Unnerstall; Giovanni Troupée, Robin Pröpper, Mees Hilgers, Michal Sadikek; Wout Brama (86. Casper Staring), Ramiz Zerrouki, Michel Vlap (66. Jesse Bosch); Dimitris Limnios (66. Virgil Misidjan), Ricky van Wolfswinkel (66. Manfred Ugalde), Daan Rots (90+7. Julio Pleguezuelo).

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Hidde ter Avest, Mike van der Hoorn, Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Quinten Timber (57. Mimoun Mahi), Simon Gustafson; Moussa Sylla, Tasos Douvikas (75. Adrián Dalmau), Bart Ramselaar (75. Sander van de Streek).