Een jubileumeditie van FC Twente - FC Utrecht, dat is het duel van zaterdag. Het is de 50ste keer dat in de Eredivisie de wedstrijd FC Twente - FC Utrecht wordt gespeeld.

De laatste 3 keer dat FC Utrecht tegen FC Twente speelde, won de ploeg uit de Domstad. En ook telkens met 1 doelpunt verschil.

De laatste ontmoeting tussen FC Utrecht en FC Twente dateert van 25 april 2021. Toen, in de Grolsch Veste, zette Danilo de Tukkers op een 1-0 voorsprong. Na de rust stelden Sander van de Streek en Gyrano Kerk orde op zaken: 1-2 voor FC Utrecht.

FC Utrecht is dit seizoen nog ongeslagen. Het team van Hoofdtrainer René Hake won 2 keer en speelde 1 maal gelijk.

FC Twente wacht na 3 speelrondes nog op de eerste zege van dit seizoen. De Tukkers pakten thuis een punt tegen Ajax (1-1) en verloren uit van Fortuna Sittard (2-1) en SC Cambuur (2-0).

FC Utrecht incasseerde dit seizoen tot nu toe 1 doelpunt. Alleen in 1989/1990 en 1992/1993 stond de tegendoelpuntenteller van FC Utrecht na 3 speeldagen in de Eredivisie ook zo laag.

Inclusief vorig seizoen won FC Twente 1 van de laatste 15 Eredivisiewedstrijden die de ploeg uit Enschede speelde. Dat was een 3-2 thuiszege op de slotdag van de afgelopen jaargang, tegen het op dat moment al gedegradeerde ADO Den Haag.

Inclusief vorig seizoen is FC Utrecht nu 9 wedstrijden ongeslagen: 4 overwinningen en 5 remises.

FC Twente maakte dit seizoen 2 goals en schoot in totaal 6 keer op doel; samen met Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard het minst vaak van alle Eredivisieteams.

Van de 7 goals die FC Utrecht dit seizoen scoorde, werden er 6 gemaakt uit een standaardsituatie. Alleen de 3-0 van Tasos Douvikas tegen Sparta Rotterdam kwam uit open spel. De enige andere ploeg die dit Eredivisieseizoen meer dan 2 goals uit standaardsituaties maakte, is PSV: 5 stuks.

Ricky van Wolfswinkel is deze jaargang goed voor de helft van de Twentse doelpuntenproductie. De aanvaller speelde tussen 2009 en 2011 in totaal 60 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht en scoorde daarin 22 keer.

Simon Gustafson benutte tijdens de vorige speelronde, tegen Feyenoord, een strafschop. Het was voor de Zweed de vijftiende keer dat hij namens FC Utrecht een doelpunt maakte vanuit een pingel, en dat is een clubrecord.

Niet alleen oude bekende Van Wolfswinkel staat in Enschede onder contract. Ook voor oud-FC Utrecht’ers Giovanni Troupée (61 wedstrijden, 3 goals), Wout Brama (14 duels, geen treffers), Václav Cerny (13 partijen, geen doelpunten) en Dario Dumic (13 matchen, geen goals) is de Grolsch Veste nu hun thuishaven.

Andersom geldt dat Hidde ter Avest (92 duels voor FC Twente, 2 goals), Willem Janssen (63 partijen, 8 doelpunten) en Adam Maher (16 wedstrijden, 1 treffer) in het verleden voor FC Twente speelden en tegenwoordig voor FC Utrecht uitkomen.

Ook Hoofdtrainer Hake van FC Utrecht heeft een FC Twente-verleden. Hij was 72 wedstrijden hoofdtrainer van de Tukkers, en daarvoor bij de club uit Overijssel al in dienst als assistent-trainer, jeugdtrainer en oefenmeester van de beloftenploeg.

FC Twente kan vanwege een schorsing geen beroep doen op Luka Ilic.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zaterdag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Deelname aan TOTO is alleen voor 18+.

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO