Volle buit op eigen veld

23 oktober 2021

FC Utrecht verslaat sc Heerenveen met 2-1 en evenaart beste seizoensstart ooit.

FC Utrecht heeft de volle buit gepakt tegen sc Heerenveen. In een sfeervol Stadion Galgenwaard zagen 21.875 toeschouwers hoe doelpunten van Moussa Sylla en Sander van de Streek de Utrechtse FC een overwinning opleverden tegen de Friezen: 2-1.

Op een presenteerblaadje krijgt Sander van de Streek de bal van Hidde ter Avest. De ingevallen rechtsback stoomt op over de flank en zet voor, waarop Van de Streek deel twee van de klus voor zijn rekening neemt: de kopbal. Die is minstens zo goed op maat als de voorzet van Ter Avest. Keeper Xavier Mous is kansloos op de inzet van de FC Utrecht’er, tien minuten voor tijd: 2-1.

Belangrijke save in slotminuut
Het is het doelpunt waar FC Utrecht op dat moment al een klein uur naar op zoek is. Een goal die zorgt voor opluchting en ontlading in Stadion Galgenwaard, want het blijkt een treffer te zijn die drie punten oplevert tegen een taai sc Heerenveen. Een ploeg, bovendien, die in de slottellen nog akelig dicht bij een gelijkmaker is. Benjamin Nygren krijgt in kansrijke positie de mogelijkheid te schieten, maar stuit vervolgens op Maarten Paes.

Gelijkmaker
De goalie van FC Utrecht wordt één keer gepasseerd. Na een Friese voorzet raakt Willem Janssen de bal verkeerd, en de eerste eigen goal van de FC Utrecht-captain in wat zijn 394ste wedstrijd in de Eredivisie is, betekent halverwege de eerste helft de 1-1. 

Kansenregen in openingsfase
Twee minuten eerder heeft Moussa Sylla de Utrechtse FC op voorsprong gezet. De Fransman wordt aangespeeld door de mee opgekomen linksback Django Warmerdam en schiet vervolgens knap raak: 1-0. Dat doelpunt volgt op een heuse Utrechtse kansenregen in de openingsfase van de partij. In de eerste twintig minuten valt een kopbal van Mike van der Hoorn te noteren (van de lijn gehaald door Tibor Halilovic), een schot van Tasos Douvikas (naast), een poging van Bart Ramselaar (op de doellijn gekeerd door Rami Kaib), een schot van Sylla (geblokt), twee schoten van Ramselaar die door Mous gekeerd worden en een inzet van Boussaid die wordt gekraakt. 

Over de streep getrokken
De snelle 1-1 na die zwaarbevochten en dik verdiende 1-0 is een domper, maar met de steun van de Twaalfde Man op de tribunes herpakt het team van Hoofdtrainer René Hake zich, en mede dankzij de inbreng van invallers Ter Avest, Benaissa Benamar, Remco Balk, Mohamed Mallahi en natuurlijk doelpuntenmaker Van de Streek worden de drie punten veiliggesteld. 

Evenaring van beste seizoensstart ooit
Mede dankzij de overwinning op sc Heerenveen heeft FC Utrecht na tien wedstrijden twintig punten op de teller. Dat betekent een evenaring van de beste seizoensstart ooit, die dateert van het seizoen 1983/1984; destijds onder leiding van Barry Hughes.

Komende week twee wedstrijden
Dinsdag al wacht voor FC Utrecht de volgende wedstrijd. In de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker speelt de Utrechtse FC in Hoornaar tegen SteDoCo. Die partij begint om 18.45 uur. Zondag is het dan in Stadion Galgenwaard weer tijd voor Eredivisievoetbal. FC Utrecht - Willem II vangt die dag om 16.45 uur aan. 

FC Utrecht - sc Heerenveen 2-1 (1-1)
21. Moussa Sylla 1-0
23. Willem Janssen (eigen doelpunt) 1-1
80. Sander van de Streek 2-1

Gele kaarten: Mark van der Maarel (FC Utrecht), Rodney Kongolo (sc Heerenveen).

Toeschouwers: 21.875.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Mark van der Maarel (64. Hidde ter Avest), Mike van der Hoorn (87. Benaissa Benamar), Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Quinten Timber (64. Remco Balk), Bart Ramselaar; Othmane Boussaid (64. Sander van de Streek), Tasos Douvikas, Moussa Sylla (82. Mohamed Mallahi).

Opstelling sc Heerenveen:
Xavier Mous; Milan van Ewijk, Ibrahim Dresevic, Nick Bakker, Rami Kaib; Rodney Kongolo (85. Rami Al Hajj), Joey Veerman, Tibor Halilovic; Anthony Musaba (85. Benjamin Nygren), Siem de Jong (90. Hamdi Akujobi), Arjen van der Heide (75. Henk Veerman).