FC Utrecht beleeft offday in Alkmaar

17 oktober 2021

Domstedelingen gaan hard onderuit tegen AZ: 5-1.

FC Utrecht heeft uit bij AZ een pak slaag te verduren gekregen. AZ legde met 5-1 de Utrechters over de knie. Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson zetten de Alkmaarders al vroeg op voorsprong. In het restant van de wedstrijd kwam FC Utrecht die vroege klappen niet meer te boven. Dani de Wit (twee keer) en Albert Gudmundsson breidden de score daarna uit naar vijf. Quinten Timber deed in blessuretijd nog wat terug voor de statistieken: 5-1.

Mimoun Mahi staat voor het eerst dit seizoen in de basiself van FC Utrecht. Na lang blessureleed en veel invalbeurten is hij vandaag fit genoeg om te starten. Echter, na twee vroege tegendoelpunten ziet het er ook bij Mahi fysiek niet goed uit. Na veertien minuten moet hij het speelveld noodgedwongen verlaten. Tekenend voor de middag die de Utrechters beleven in Noord-Holland, frustrerend en zuur.

AZ opent vroeg score
De Alkmaarders schieten uit de startblokken. Nog geen zes minuten staan er op het scorebord als Pavlidis de eerste bal al in het netje heeft liggen. De eerste dieptepass vanuit het Alkmaarse middenveld verdwijnt achter de defensie van FC Utrecht. Gudmundsson legt de bal vervolgens af op Pavlidis, die vervolgens de 1-0 maakt. AZ opent feller en voetbalt beter dan de Domstedelingen.

Thuisploeg verdubbelt voorsprong
Nog geen zes minuten later moet FC Utrecht wederom de bal uit het doelnet halen. Karlsson heeft de bal op de rand van het zestienmetergebied aan zijn voeten en waagt een poging op het doel van Maarten Paes. Het is de Zweed die uiteindelijk mag zegevieren nadat Paes zich verkijkt op het afstandsschot. AZ staat binnen het kwartier met 2-0 voor in het AFAS Stadion.

Alkmaarders denderen door
Na die twee vroege treffers van AZ krijgen de Domstedelingen even wat lucht. Joris van Overeem probeert het doel van Peter Vindahl onder vuur te nemen maar zijn schot verdwijnt in de tribunes. Vlak voor rust is het Dani de Wit die de score nog wat ondragelijker maakt voor FC Utrecht. Hij kopt op zijn beurt een voorzet buiten bereik van Paes tegen de touwen, 3-0.

Genadeklap
Na rust lijkt FC Utrecht zich te herpakken. Het is Tasos Douvikas die namelijk de eerste grote kans van de tweede helft krijgt. Na een goede loopactie van de Griekse spits stuit hij echter op doelman Vindahl, die zich voor het schot van de aanvaller gooit. In de eerste beste counter die de Noord-Hollanders krijgen is het daarna De Wit die de genadeklap uitdeelt, 4-0 na een uur spelen. Vanaf elf meter is het vlak voor tijd Gudmundsson die ook nog zijn doelpunt meepikt vanmiddag en de 5-0 maakt.

Timber scoort voor het eerst
De wedstrijd is gespeeld en lijkt vervolgens als een nachtkaars uit te gaan, op enkele wissels aan beide kanten na. Een van die wissels is Quinten Timber, die in de tweede helft in het veld komt voor Van Overeem. In de slotseconden van het duel zorgt hij nog voor een dunne pleister op de diepe wonden. Op aangeven van die andere invaller Moussa Sylla, maakt hij het enige Utrechtse doelpunt van vanmiddag en tevens zijn eerste voor de Domstedelingen. Een doelpunt dat in deze wedstrijd zal gelden voor de statistieken.

Volgende week wacht sc Heerenveen
De volgende pot die op de rol staat voor FC Utrecht is een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Friezen vinden we terug op een achtste plek op de ranglijst in de Eredivisie. Vorig seizoen eindigden beide onderonsjes tegen sc Heerenveen in een gelijkspel. In het Abe Lenstra Stadion werd het 0-0 en in Stadion Galgenwaard werd de uiteindelijke score 1-1. Gyrano Kerk scoorde destijds namens de Domstedelingen de gelijkmaker. Om 18.45 uur wordt er aanstaande zaterdag afgetrapt in Utrecht.

AZ Alkmaar - FC Utrecht 5-1 (3-0)
6. Vangelis Pavlidis, 1-0.
12. Jesper Karlsson, 2-0.
40. Dani de Wit, 3-0.
56. Dani de Wit, 4-0.
86. Albert Gudmundsson, 5-0.
90. Quinten Timber, 5-1.

Gele kaarten:  -

Toeschouwers: 17.037.

Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling AZ Alkmaar:
Peter Vindahl; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (78. Sam Beukema), Bruno Martins-Indi, Owen Wijndal (73. Aslak Witry), Frederik Midtsjo (73. Tijjani Reijnders), Vangelis Pavlidis (73. Zakaria Aboukhlal), Dani de Wit, Jesper Karlsson (85. Peer Koopmeiners), Jordy Clasie, Albert Gudmundsson.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Mark van der Maarel (78. Hidde Ter Avest), Mike van der Hoorn, Willem Janssen, Django Warmerdam, Adam Maher, Sander van de Streek (46. Othmane Boussaid), Joris van Overeem (46. Quinten Timber), Mimoun Mahi (14. Moussa Sylla), Tasos Douvikas (78. Remco Balk), Bart Ramselaar.